UngOteketavslutning i Vara
14.06.2016

UngOteketavslutning i Vara

Orientering
Under 2015 initierades projektet UngOteket i Västergötland för kunskap, engagemang och delaktighet för unga orienterare. I oktober startade fyra ungdomsgrupper upp och den 13 juni avslutades UngOteke

Tre av fyra UngOteket gäng kunde vara med på avslutningen i Vara den 13 juni. Hestra, Hjobygden och Gandvik träffades för att tillsammans med SISU och VOF utvärdera projektet och dela erfarenheter. Vänerborg hade förhinder och kommer köra sin utvärdering på hemmaplan.

Kvällen i Vara inleddes med firande, gänget firade en mycket välförtjänt "UngOteket-examen" och mackfika avrundades därför med UngOteket tårta!

Därpå följde presentation över vilka projekt respektive grupp valt att genomföra parallellt med utbildningarna som UngOteket också erbjuder. Hestra var först ut och berättade om det klubbläger som de ordnat. Lägret blev mycket lyckat och det upplevdes mycket lärorikt att ansvara för alltihop. Just ansvar kom tillbaka i en mycket härlig kommentar från en av deltagarna, "-Det var roligt att få känna ansvar för något".
Gandviksgänget berättade sedan om sitt projekt, att starta ett knatteknat på Sommarlandssprinten. De gjorde tidigt en rollfördelning och fick sedan fixa en karta, bana, material, marknadsföring, sponsring av priser mm. Genomförandet gick väldigt bra och kommer säkert bli en återkommande del av Sommarlandssprinten.
I Hjo fixade UngOteketgänget en sprintorienteringsaktivitet i stadsparken och för det här gänget handlade förberedelserna mycket om banläggningen och marknadsföring samt allt annat för att fixa en aktivitet av det här slaget.

Efter presentationerna följde ett avsnitt för att ta tempen på olika delar av UngOteket och alla deltagare fick sätta små bilder som avsåg en speciell del av UngOteket på en skala 1-10. Områdena som skulle värderas var egna träffar, utbildningshelgen, materialet, hemsidan och egna projektet och skalan hade i princip kunnat börja på 5 då en klar majoritet av lapparna hamnade på den positiva sidan av skalan.

Kvällens huvudnummer, utvärdering, indelades i tre delar. Först reflektioner kring deltagandet i UngOteket, sedan funderingar kring hur de nyvunna kunskaperna och erfarenheterna kan användas framöver och avslutningsvis en del feedback till förbundet om hur UngOteket kan utvecklas för kommande år.
Sammanfattningsvis är deltagrna mycket nöjda med sin medverkan i UngOteket och sina projekt. Bland allt positivt noterades några återkommande förbättringsområden. Dessa var framförallt kommunikation, marknadsföring och planering. Framledes är planerna i Hjo och Gandvik att fortsätta samarbeta i UngOteket gängen för att göra fler projekt ihop, båda klubbarna pratade om att fixa ett läger. Kanske blev de inspirerade av Hestra gänget där ungdomarna redan hade individuella planer för sitt utökade klubbengagemang den närmsta tiden.
Västergötlands OF fick också en hel del feedback och även om det allra mesta med UngOteket upplevdes som mycket bra finns det en del att finslipa på inför kommande år.

Och, det är väl just detta, med ett så härligt första UngOteket år, med engagerade ungdomar och väl genomförda projekt blir det mycket angeläget och inspirerande för VOF att arbeta vidare med materialet och erbjuda UngOteket igen till hösten.  

Vill du läsa mer om UngOteket, vad det är och innebär, se www.ungoteket.se.
Vid eventuella frågor, kontakta Magnus på kansliet, 0725-447736

RELATERADE NYHETER

VOF Ungdom
VOF Ungdom planeringsdag
Utbhlegen25 Bild
Utbildningshelgen 2025
Västergötlands OFs Styrelse 2024
Kallelse till årsmöte 2025
Fler nyheter