Planering och analys
15.08.2022

Planering och analys

Orientering
Träningsplanering, planen för hur du ska jobba med träningen för att utvecklas som orienterare. Rätt analyser ger insikter om utvecklingspotential och vilken träning som är mest effektiv. En bra kombination som du här kan lära dig mer om.

Träningsplanering
Träningsplanering är en plan för hur du konkret ska jobba med träningen för att utvecklas som orienterare. Träningsplanen bör beakta helheten och alltså förutom själva träningen även säkerställa att du mår bra och håller dig hel och frisk. Planeringen av sömn, vila och återhämtning är precis lika viktig som planeringen av träningen för att nå en utveckling. 

Träningsplanering är en plan för hur du konkret ska jobba med träningen för att utvecklas som orienterare. Träningsplanen bör beakta helheten och alltså förutom själva träningen även säkerställa att du mår bra och håller dig hel och frisk. Planeringen av sömn, vila och återhämtning är precis lika viktig som planeringen av träningen för att nå en utveckling.

Varför?
Oavsett om du tränar för att må bra, för att det är kul eller för att prestera så bra som möjligt och försöka nå världstoppen, är det av värde att ha en plan för att nå önskad effekt och utfall. Att träna efter magkänsla fungerar för vissa, men för att på bästa sätt uppnå de mål som många idrottare har med sitt idrottsutövande behövs en plan för hur en ska komma dit. En plan ökar dina möjligheter för att få ut så mycket som möjligt av din träning och att du håller dig hel och frisk så att din satsning blir hållbar på sikt.

Hur?
Det finns inget färdigt recept för hur du ska planera din träning och heller inte hur själva träningsplanen ska göras och vilken nivå den ska vara på. Vi kommer i detta kapitel fokusera på att ge en bra bas att stå på genom att beskriva träningsteorier samt ge tips att tänka på när du jobbar med en träningsplanering. Allt för att du själv ska kunna göra en så bra planering som möjligt utifrån dina förutsättningar och dina mål.

Detta kapitel behandlar:
Grundläggande träningsprinciper
-Att tänka på när du gör en träningsplanering
-Träningsplaneringprocess – så bygger du upp en träningsplanering
-Formtoppning
-Verkliga exempel på träningsplaneringar

Läs mer om respektive område här:
Träningsplan kopiera.pngUtöver detta kapitel finns ett eget kapitel om övergripande utvecklingsprocess där vi definierat hur du mer övergripande kan tänka kring din utveckling som du hittar under det egna kapitlet Utvecklingsprocessen. 


Analys + kunskap = lärdomar
Rätt analyser ger insikter som gör att du väljer rätt områden att utveckla och ser vilken träning som är mest effektiv. Analys ger kunskap för att förstå vad du är bra på, vad du behöver utveckla och gör även din utveckling mätbar – att du gör rätt saker och är på rätt väg.

Analyser Hitta rätt
När vi pratar om att analysera orienteringsteknik finns det väldig mycket som vi kan titta på. Tekniken utvecklas hela tiden, och vi får mer och mer verktyg att använda oss av. Det kan vara väldigt givande att grotta ner sig i detaljerade GPS-analyser, men risken finns att vi skaffar fram stora mängder data utan att reflektera över innebörden. En väl genomförd analys är ingenting värd om du inte reflekterar över orsakerna bakom.

Analyser Springa fort
Det viktigaste är att du vet vad du vill mäta och att dina tester är relevanta (mäter rätt saker) och standardiserade för att minimera felkällor och för att kunna följa utvecklingen. Med standardiserade menas att dina tester utförs på samma sätt varje gång du utför dem så att du kan göra en korrekt och rättvis jämförelse mellan resultaten.

Analyser Frisk+
Hur har det gått med din återhämtning? Är den kvalitativ? Hur vet du att du äter tillräckligt och rätt? Får du tillräckligt med sömn? Genomför du återhämtande träning? Vilar du ditt sinne? Här nedan följer ett antal modeller för att utvärdera din återhämtning.

Läs mer om dessa analyser här:
Analyser kopiera.png


Nästa vecka kommer det sista inlägget i den här serien om Svensk Orienterings utvecklingsplan. Det blir ett summerande inlägg och en del tankar om hur du kan agera framöver.

RELATERADE NYHETER

Inbjudan IUT Mar25 Web (2)
Introduktionsutbildning för ungdomsledare 8 mars
Bild Till Artikel Nytt Upplägg Västgötatoppen (1)
Nytt upplägg för Västgötatoppen KLUBB
VOF Ungdom
VOF Ungdom planeringsdag
Fler nyheter