Svensk Orientering logotyp
28.01.2021

Nuläge Coronarestriktioner för idrott

Orientering
Vad är det egentligen som gäller just nu? Vem får träna? När, var och med vilka? Någon som får tävla? ...och hur blir det framöver?

Den pågående pandemin har sedan i mars 2020 påverkat stora delar av samhället och idrotten. Orienteringssporten är inget undantag utan har ett antal restriktioner, anvisningar, lagar och regler att förhålla sig till när verksamhet ska bedrivas.

Det som gör det svårt att veta vad som gäller är att läget och förutsättningarna ständigt förändras. Just nu är det relativt hårda restriktioner men förhoppningar finns om bättre förutsättningar längre fram, förutsatt att smittspridningen minskar.

Det här är på intet sätt en heltäckande genomgång av tillgänglig information utan ett mer kortfattat försök att beskriva läget just nu. För den som önskar läsa in mer gällande regler, råd och anvisningar rekommenderas de länkar som ges i texten nedan, vilka i sin tur leder till än mer information.

Men, vad är det som gäller just nu, 2021-01-28?
RF-SISU sammanfattar restriktionerna kortfattat i en nyhet på sin hemsida den 22 januari.

Alla inom idrotten ska följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd. De innebär i korthet att:

Personer födda 2004 eller tidigare kan träna på ett sätt som minimerar risken för smitta. Det handlar bland annat om att träna utomhus när det är möjligt, hålla avstånd och att träna i mindre grupper.

Barn födda 2005 och senare får träna och även delta i enstaka matcher eller tävlingar. För den gruppen gäller villkoren att träna utomhus när det är möjligt och att undvika trängsel.

Liksom tidigare får personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott träna och tävla.”

Värt att poängtera här är också de grundläggande förhållningssätten gällande tillvaron i stort.
- Umgås bara i en mindre krets
- Res säkert
- Begränsa nya nära kontakter
- Hålla avstånd till andra och undvika miljöer med trängsel
- Stanna hemma vid minsta symtom
- Var noga med din handhygien

Förtydligande gällande orientering
Svenska Orienteringsförbundet ger i sin tur löpande information om hur orienteringssporten kan förhålla sig till nu rådande restriktioner. De för ett levande dokument på sin hemsida som uppdateras allt eftersom förändringar sker. Det här dokumentet är mycket bra att som orienteringsförening, ledare, aktiv och/eller funktionär hålla lite koll på.

Att notera just nu:
Alla kan träna.
För barn födda -05 och senare är det ok att bedriva träning, om än helst utomhus, undvika trängsel och minimera risken för smittspridning.
Vid träning för födda -04 tidigare måste en förhålla sig till grundläggande förhållningssätt (allmänna råd och föreskrifter) och träna på ett sätt som minimerar risken för smitta, i mindre grupper, utomhus och undvika trängsel. Normen för mindre grupper är 8 personer.

Endast ungdomar kan tävla.
Endast de som är födda -05 och senare kan i enstaka fall delta i lokala tävlingar.

Personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott får träna och tävla.

Blicka framåt
Det är sagt att rådande restriktioner ska ses över, justeras, eller förlängas minst var fjortonde dag. Närmast är det 7/2 som är utsatt som datum, således bör det därefter bli 21/2, 7/3 osv…
Den 20/3 ska också FHM återrapportera till regeringen rörande motionsidrott utomhus.
Förutsatt att smittläget förbättras kan det ske lättnader kring nu liggande restriktioner. Den 20/1 gav FHM besked om hur de ser på just motionsidrott utomhus i ett läge där vi har mindre smittspridning i samhället och det var ett positivt sådant. Svenska Orienteringsförbundets Idrottschef, Tomas Stenström, gav sin syn på beskedet i en nyhet på förbundets hemsida.

Västergötlands OF har också för avsikt att genomföra arrangemangsträffar i början av mars och senast då kunna ge besked hur vårens arrangemang, om möjligt, ska kunna genomföras.
Återigen är dock förutsättningen att smittläget förbättrats och restriktioner lättats något. Det vore bra med ett lyft tävlingsstopp för födda -04 och tidigare och en givmildare deltagarbegräsning än åtta personer, för att poängtera några tydliga begränsningar som nu råder i relation till att arrangera tävlingar i vår.

Men hur blir det då?
Ja… det enda svaret är att vi får avvakta och se.
Vi tror och hoppas hela tiden på en bättre situation. Förbereder och planerar för verksamhet och arrangemang. Förhoppningsvis faller våra önskningar in och smittan avtar och restriktioner lättas.
Samtidigt är vi otäckt medvetna om att en tredje våg är möjlig och med en sådan under mars och april, eller när den i så fall kan tänkas drabba oss, kommer våren återigen i bästa fall handla om Veckans bana, Naturpass och Hittaut, samt föreningars egna ungdomsverksamhet. Det i sig kan ju ändå stilla orienteringsbehovet hos många samtidigt som längtan efter mer normala tävlingar säkert växer sig allt starkare hos allt fler.

Håll i och håll ut… och håll igång! Och jaga självklart #merskärmtid när tillfälle ges! Smittsäkert!

RELATERADE NYHETER

VOF Ungdom
VOF Ungdom planeringsdag
Utbhlegen25 Bild
Utbildningshelgen 2025
Västergötlands OFs Styrelse 2024
Kallelse till årsmöte 2025
Fler nyheter