Svensk Orientering logotyp
21.10.2015

Kretstränarprojektet är snart genomfört

Orientering
När den treåriga projekttiden nu löper ut är det dags för klubbarna att fundera på hur man vill organisera sina träningar i fortsättningen. Är modellen med gemensamma kretsträningar bra eller finns det andra vägar att gå?

Västergötlands Orienteringsförbund har under projekttiden stöttat kretsarna med att betala ut arvoden till kretstränarna. Det har handlat om 15 000 kr per år och krets. Har klubbarna resurser att ta denna kostnad själva i fortsättningen och i så fall hur ska man lämpligen fördela kostnaden mellan klubbarna, då deltagarantal och hur ofta man är med på träningarna skiljer sig ganska mycket åt i kretsarna? Dessutom har VOF hjälpt till med att samordna verksamheten och sprida information, något som man borde kunna fortsätta med, om det finns intresse av detta.

I grunden ligger frågan om hur vi får ungdomar att fortsätta och utvecklas inom orienteringssporten.  Det är ofta relativt enkelt att få ungdomar att prova på, men sedan är det en stor andel som hinner sluta innan de riktigt kommit in i sporten. Inget unikt i jämförelse med andra sporter men ändå viktigt att jobba med.

När projektet startade för tre år sedan såg målsättningarna med projektet ut så här:

  • Skapa en långsiktig organisation för ungdoms- och juniorverksamheten.
  • Stärka samarbetet mellan klubbarna och utveckla kontaktnäten.
  • Öka antalet träningstillfällen och stimulera den sociala samvaron genom att det blir fler som träffas på träningarna.
  • Fler ska få tillgång till bra orienteringsträning med kvalificerade tränare.
  • Ge större möjlighet att träna teknik i okänd terräng och att utnyttja fler kartor.
  • Hjälpa klubbar som har små ledarresurser att ändå kunna erbjuda bra verksamhet.
  • Få fler ungdomar att bli kvar längre inom orienteringen så att de hinner lära sig ordentligt och kan få uppleva tjusningen med sporten.
  • Höja orienteringstränarens status och inspirera fler att vilja satsa på att utveckla sig inom detta område.

Det ser lite olika ut i kretsarna, men de flesta av målen kan anses uppnådda, om än kanske inte fullt ut.

Målsättningen från början var att det skulle finnas kretstränare i alla kretsar, men dit har vi inte riktigt nått. Som mest hade sex av distriktets nio kretsar kretstränare, Norra-, Östra- och Västra Skaraborgskretsen, Götaälvdalskretsen, Borås O-Ring och Marks Orienteringskrets. Borås O-Ring hade bara kretstränare under 2014, så i nuläget är det fem kretsar som är igång.

Där det inte har blivit någon kretstränare har det framförallt fallit på att man inte hittat någon lämplig tränare som varit intresserad av att ta på sig uppdraget. En försiktighet med att arvodera någon för arbete i klubben har också funnits på några ställen.

Löpare från drygt 30 av distriktets 54 föreningar har varit med på träningar i projektet.

Över 200 teknikträningstillfällen har skapats genom Kretstränarprojektet. En sammanställning av dessa håller på att göras på Västergötlands Orienteringsförbunds hemsida , för att ge inspiration och tips till alla som lägger orienteringsträningar.

http://www.orientering.se/Distrikt/VastergotlandsOrienteringsforbund/Projekt/Kretstranarprojektet1/Tekniktraningar/

Två träningsdagar har också genomförts, i Alingsås 2014 och Främmestad 2015 med bra uppslutning. I Alingsås var det ca 40 deltagare och i Främmestad 80.

Nu är det alltså dags att i klubbar och kretsar diskutera hur man tycker att teknikträningarna och kanske även annan träning ska organiseras i framtiden.

Några frågor som borde diskuteras är:

  • Är modellen med att samordna teknikträningar kretsvis bra?
  • Vore det bättre med en annan uppdelning än den traditionella kretsindelningen?
  • Finns det andra modeller för att samordna träningar som borde prövas?
  • Kan klubbarna tänka sig att stötta ekonomiskt?

Västergötlands Orienteringsförbunds förhoppning är att dessa diskussioner kommer igång nu när tävlingssäsongen närmar sig sitt slut och det är dags att blicka framåt mot nästa. En liten stund kommer att ägnas åt detta på Skaraborgs- respektive Sjuhäradsklubbarnas samverkansmöten 28 oktober och 2 november, men sedan behöver klubbarna ta egna initiativ i frågan. Om medverkan från förbundet önskas kommer vi gärna.

 

 

 

RELATERADE NYHETER

VOF Ungdom
VOF Ungdom planeringsdag
Utbhlegen25 Bild
Utbildningshelgen 2025
Västergötlands OFs Styrelse 2024
Kallelse till årsmöte 2025
Fler nyheter