Hitta rätt - del 2
27.06.2022

Hitta rätt - del 2

Orientering
I denna andra del om Hitta rätt handlar innehållet om själva genomförandet, att orientera och hur du kan träna din orienteringsteknik. Mycket intressant läsning och många bra tips att ta med sig i sitt orienterande!

Genomförande
Genomförande handlar om att så snabbt som möjligt genomföra orienteringsbanan utifrån de färdigheter du har.

VARFÖR?
Oavsett vilka färdigheter du har krävs att du är bra på att använde dem på rätt sätt och att du genomför banan på ett optimalt sätt. Det räcker inte att vara bra på att välja ett vägval, du behöver också kunna genomföra det i praktiken. Med ett bra genomförande utnyttjar du dina färdigheter för att lösa orienteringsproblemet som väntar på bästa sätt.

HUR?
Ett bra genomförande handlar om att ha en taktik inför loppet, att välja rätt vägval, göra en plan och sen genomföra enligt uppsatta plan. Det handlar också att välja vägval och plan för genomförandet givet de verktyg och färdigheter du har och använda dem på rätt sätt.

Inför träning och tävling gör du en plan för genomförandet, du genomför och du utvärdera utfallet. Planen bör innefatta vad du ska göra och hur du vill agera. Analysen efteråt förbättra genomförandet.

Läs vidare
Här kan du läsa om delmomenten under kapitlet Genomförande:

Hittarätt genomförande kopiera.png

Att träna orienteringsteknik
Det finns mängder med sätt att träna för att utveckla din orienteringsteknik. Vi kommer i det här kapitlet inte gå igenom specifika övningar för att utveckla olika områden, utan fokusera på ett större perspektiv.
Något att tänka på vad gäller orienteringsteknisk träning är att det är viktigt att fortsätta utveckla alla delar av din orienteringsteknik, inte bara slipa på genomförandet, utan även fortsätta träna även på grunderna och verktygen. Nedan följer en översikt för respektive nivå.

Att behärska på respektive nivå:

Grön nivå: 
Öva på grunderna men behöver inte förstå vad, varför och hur.

Vit nivå: 
Gärna se till att lära sig alla moment på den nya nivån (gärna kontrollerat i ett lägre tempo) innan det är dags att tävla på en högre nivå.

Gul nivå: 
Gärna se till att lära sig alla moment på den nya nivån (gärna kontrollerat i ett lägre tempo) innan det är dags att tävla på en högre nivå samt ha förståelsen att det är viktigt att lära sig nya karttecken i en ny terrängtyp.

Orange och röd nivå: 
Kontinuerligt utveckla grundläggande färdigheter och verktyg som behärskas sedan tidigare nivåer. Ha medveten strategi för att hantera nya terrängtyper och tävlingssituationer. Genomföra enkel analys, och kunna dra vissa slutsatser om din orienteringsteknik utifrån den.

Violett och blå nivå: 
Kontinuerligt öva på olika moment i orienteringen, gärna i en längre grundträningsperiod. Ha förmågan att gå från medveten nivå till automatiserat beteende vid utveckling av grundläggande färdigheter. Ha en väl medveten strategi för att hantera nya terrängtyper och tävlingssituationer. Kunna analysera din orienteringsteknik och dra slutsatser om styrkor och svagheter utifrån den analysen.

Svart nivå: 
Ha en träningsplan för den orienteringstekniska träningen. Sätta sig i nya situationer för att kontinuerligt öva på olika moment i orienteringen, gärna i en längre grundträningsperiod. Ha förmågan att gå från medveten nivå till automatiserat beteende vid utveckling av de orienteringstekniska färdigheterna. Ha en väl medveten strategi för att hantera nya terrängtyper och tävlingssituationer. Kunna göra en medveten analys av din orienteringsteknik och anpassa den tekniska träningen utifrån de styrkor och svagheter du upptäckt i din analys.

Här kan du läsa med om att träna orienteringsteknik
För övningar på olika nivåer finns många uppslag, se t ex.
Orienteringskurser
Idébanken
Utvecklingsmärken

TeknikOL.jpg

RELATERADE NYHETER

Inbjudan IUT Mar25 Web (2)
Introduktionsutbildning för ungdomsledare 8 mars
Bild Till Artikel Nytt Upplägg Västgötatoppen (1)
Nytt upplägg för Västgötatoppen KLUBB
VOF Ungdom
VOF Ungdom planeringsdag
Fler nyheter