Svensk Orientering logotyp
17.09.2021

Återstartsarbete i förening

Orientering
Vi närmar oss ljusare tider, samhället öppnas upp mer och mer och så även idrottsrörelsen. Som stöd i föreningars återstartsarbete har RF SISU tagit fram en dialogduk och förslag på material att arbeta utifrån.

Materialet är enkelt och kortfattat, det består av en dialogduk med frågeställningar och därtill ett lärgruppsmaterial som instruerar hur dialogduken kan användas.

Dialogduk

Lärgruppsmaterial

Materialet passar utmärkt att lägga på bordet vid ett styrelsemöte eller ett kommittémöte, alternativt som grund för en föreningsträff.
Önskar er förening stöd med återstartsarbete är det en god idé att kontakta er lokala RF-SISU konsulent.

Utdrag från lärgruppsmaterialet nedan:
I samband med återstartsarbetet rekommenderar vi alla deltagare att börja med att lyssna på RF-SISU podden Här pågår föreningsidrott och poddavsnittet Idrottens återstartsarbete.

Hur ni kan använda dialogduken
Att arbeta med dialogduk är en uppskattad metod som skapar stora möjligheter till interaktion mellan deltagarna. Resultatet är beroende av allas aktiva deltagande. Metoden innebär att man i en liten grupp, fem till sju personer, arbetar aktivt och involverar samtliga gruppdeltagare. Arbetet utgår ifrån dialogduken. Där finns tydliga uppgifter och frågeställningar.

Gruppen samlas runt dialogduken.
Instruktioner, uppgifter och frågor är skrivna så att de som deltar på ett enkelt sätt tillsammans kan läsa och förklara så att alla deltagare involveras. En eller flera i gruppen kan göra noteringar. Dialogduken för återstart i förening består av två frågeställningar och sju områden att arbeta igenom. Alla lösningar och svar kräver dialog och engagemang. Samtidigt som alla dras med i arbetet är man gemensamt ansvariga för resultatet. Duken kan också ses som ett stort
anteckningsblock. Skriv därför upp alla svar på duken. Anteckningarna på dialogduken kan sedan sammanställas och utgöra underlag för fortsatt arbete. Arbetet med duken ska underlätta för er att prioritera vad som är viktigast för just er förenings uppstartsarbete efter pandemin.

Gör så här
1. Inled med att tillsammans samtala om de frågeställningar som finns i mitten av dialogduken.

2. Välj sedan ut vilka av dialogdukens sex områden som ni prioriterar att arbeta vidare med. Finns det ytterligare något områdeni vill ha med, skriv till det på dialogduken.

3. Arbeta i nästa steg igenom de prioriterade områdena, ett i taget.
Samtala utifrån följande:
Vad ska vi i vår förening prioritera att göra inom detta område för att få en så bra återstart som möjligt?
Lägg fokus på er verksamhet i närtid och verksamhet som ska bedrivas inom de närmaste månaderna.

4. Bestäm tillsammans vilka av det punkter som ni ska prioritera inom respektive område.

Arbeta
Arbeta gärna vidare i lärgrupp. Att fortsätta mötas i en lägrupp är ett bra sätt att ta samtalen kring just era era prioriteringar och föreningens återstartsarbete vidare.

Tips! Passa på att utveckla er förening inom fler områden. I lärgruppsmaterial för återstartsarbete finns flera exempel samt tips för ökad inkludering.

RELATERADE NYHETER

VOF Ungdom
VOF Ungdom planeringsdag
Utbhlegen25 Bild
Utbildningshelgen 2025
Västergötlands OFs Styrelse 2024
Kallelse till årsmöte 2025
Fler nyheter