Anders Höije på TempO-tävlingen

Bild: Bosse Sandström

02.09.2024

William Rex och Anders Höije svenska mästare i PreO (uppdaterad)

Precisionsorientering
I helgen arrangerades SM-tävlingar i PreO på norsk mark. Tävlingarna arrangerades i närheten av Hamar av rutinerade orienterare från Löten O-lag och Ringsaker. Det blev jämna tävlingar med bra kartor och en av banläggarna var den flerfaldiga världsmästaren Sigurd Dähli.  

Precisionsorienteringens Dag-SM avgjordes på lördagen över 31 kontroller i de norska skogarna strax öster om Hamar. En kort bana med många uppgifter gjorde att många fick utnyttja den totala tävlingstiden. William Rex från OK Landehof var ensam att lyckas med att lösa samtliga uppgifter korrekt på banan och tog därmed hem segern på lördagen.

– Jag lyckades bra med min teknik att läsa in terrängen och alla höjdformationer innan jag började besvara uppgifterna. Trots många kontroller hamnande jag inte i tidsnöd, säger en nöjd William Rex.

Silvret gick till Magnus Sterner från Strängnäs-Malmby OL endast två sekunder före trean Martin Fredholm från OK Linné. 

 Lördagens podium på PreO-SM bild: Bosse Sandström

SM-Banan på PreO-tävlingarna i NorgeSM-Banan på PreO-tävlingarna i Norge


På söndagen var det dags för tävlingsformen TempO där de tävlande ska lösa kontrollerna på snabbast tid. Segrare här blev Anders Höije från Göteborg-Majorna OK. Det blev en tät kamp om medaljerna som avgjordes med häftig inramning på slutliga finalstationerna inför publik på läktare. Lennart Wahlgren, Rehns BK hade skaffat sig ett gyllene läge för guldmedaljen då han övertygade på de sju första TempO-stationerna med samtliga rätt och hade en ledning med 21 sekunder inför sista tidskontrollen där Höije klarade att gå om.

– För att ta guldet behövde jag chansa och svara rätt för att ta in försprånget och det lyckades jag med då Lennart gjorde ett misstag på en av finalstationerna, säger Anders Höije.     

Lennart Wahlgren fick då nöja sig med en fin andraplats och trea blev Erik Lundkvist HJS Vansbro OK.



prispallen SM i TempOPrispallen på TempO-SM Bild: Bosse Sandström

Några av TempO-kontrollerna på söndagens tävlingNågra av TempO-kontrollerna på söndagens tävling

Alla resultat finns på https://preoresultat.se/ 

Toppbild: Anders Höije på TempO-tävlingen foto: Bosse Sandström

RELATERADE NYHETER

Deltagare från Hong Kong på en av tidskontrollerna
Efter 40 år med PreO på O-Ringen introducerades idag TempO
Sexfaldige världsmästaren Ola Jansson fick med sig två silvermedaljer från PreO-EM i Finland. Här ser vi Ola under stafetten i lördags.
Tuff konkurrens under PreO-EM – två silver svenskt facit
Starten på stafetten vid PreO-EM i Finland.
Svenskt stafettsilver på PreO-EM
Fler nyheter