Svensk Orientering logotyp
28.02.2017

Vi söker arrangörer till SM i orientering 2020 och 2021

Orientering
Vi saknar fortfarande ansökningar för SM-arrangemangen 2020 och 2021. Är ni intresserade kom in med ansökan eller ta kontakt med oss så snart som möjligt. Här nedan finns samlad information om vad intresserade klubbar och distrikt bör beakta.

Att söka SM i orientering 2020

Följande discipliner går att söka 2020: natt, långdistans, ultralång distans, sprint och sprintstafett.

Att söka SM i orientering 2021

Följande discipliner går att söka 2021: natt, ultralång distans, sprint och sprintstafett.

Att söka USM 2020 och 2021

Information om USM hittas här.

Tidpunkter för arrangemangen

Följande grundprinciper finns:

  • SM i långdistans arrangeras i de flesta fall i mitten av september.
  • USM arrangeras samma helg som SM i långdistans, det vill säga i mitten av september.
  • SM, medel och stafett (skog), arrangeras samma helg och i de allra flesta fall helgen efter SM, lång.
  • SM, natt, arrangeras helst på våren, veckorna innan Tiomila. SM-tävling arrangeras ytterst sällan under påskhelgen.
    Om intresse finns, ser vi gärna att det finns möjlighet att kombinera SM, natt, med en Swedish League-tävling samma helg. Swedish League-tävlingen kan även i klasserna D/H21 arrangeras som World Ranking Event, WRE, men IOF beslutar om WRE-tävlingar 2020 först under hösten 2019.

Att ta i beaktande vid ansökan

Här följer ett antal noteringar som bör tas i beaktande som ansökande SM-arrangör:

  • Det går utmärkt att söka både en enskild SM-tävling eller flera.
  • Det går att söka som enskild klubb, flera klubbar i samarbete eller som ett helt distrikt. Om ni söker som en eller flera klubbar, tänk på att ansökan alltid ska passera distriktet.
  • Det är också möjligt att gå ihop med klubbar utanför distriktsgränserna, men tänk även då på att ansökan alltid ska gå via distrikten.

Det är också viktigt att fundera igenom förutsättningarna för arena och tävlingsområde. Liveuppföljning via gps ska fungera, vilket kräver bra mobiltäckning i tävlingsområdet. IT-förutsättningarna på arenan är viktiga, till exempel bör mobiltäckningen vara bra och Internet finnas att tillgå.

Potentiella kombinationer av SM-tävlingar

Antalet SM-discipliner har ökat under 2000-talet och det internationella programmet kommer även fortsättningsvis att vara fullmatat. Det finns därför goda skäl att planera så att det skapas fler sammanhållna SM-block. Det skulle minska antalet resor och även kunna skapa mer luft i programmet för landets främsta löpare på senior- och juniornivå.

Här följer några potentiella SM-kombinationer:

  • Kritik har framförts mot att SM, sprint och sprintstafett, har gått i juni och därmed för tätt inpå skolavslutningar. En idé som därför växt fram är att kombinera SM, sprint, sprintstafett och ultralång under Kristi Himmelfärdshelgen, vilken brukar ligga i mitten eller slutet av maj. Det innebär sprinttävlingar, kval och final, torsdag-fredag medan långhelgen avslutas med SM, ultralång, på söndagen. Parallellt med sprinttävlingarnas kval kan publiktävlingar anordnas, i skog om möjligt, i närheten av SM-tävlingarna och publiken sedan vara med och heja vid finaltävlingarna på eftermiddagarna. Tänk på vårdatumstoppet och att större skogstävlingar endast är aktuella i de norra regionerna under denna tid.
  • RF:s SM-vecka ses som en möjlighet att vara med på då det passar in i vårt schema och våra förutsättningar. 

Finns idéer på andra kombinationer? Välkommen då att ansöka med dessa! Önskas en diskussion om olika upplägg och möjligheter, slå en signal till SM-ansvarig på kansliet (se kontaktuppgifter nedan).

Internationella programmet ändras från 2020

Tänk på att det internationella förbundet, IOF, har fattat beslut om stora förändringar i det internationella programmet, vilket också kan påverka SM-programmet från och med 2020 och framåt.

Beslutet innebär följande:

  • Att VM delas upp i skog- respektive sprintdiscipliner vartannat år. Första världsmästerskapet med enbart skogsdiscipliner arrangeras 2019 och första världsmästerskapet med enbart sprintdiscipliner arrangeras 2020.
  • Att EM delas upp på samma sätt som VM. De år som VM består av enbart sprintdiscipliner består EM av enbart skogsdiscipliner och vice versa.
  • Att ytterligare en disciplin i sprintdistans tillkommer till VM 2020. Beslutet om vilken distans det blir tas i samband med VM 2017.

Exakt hur det internationella programmet kommer att påverka SM-programmet återstår att se. Klart är att samma sprintdisciplin som tillkommer på VM 2020 troligen också kommer att införas på SM-programmet. Det kommer då främst att påverka arrangörer som söker SM i sprint och sprintstafett.

 

Skulle ovanstående vara ett intressant upplägg? Skicka in en ansökan!

Vad ansökan ska innehålla

För mer information om vad ansökan ska innehålla, samt vilka förutsättningar som beaktas i ansökan, se mer på SOFT:s hemsida under Arrangera > Att söka tävling >

Former för ansökan av SM och Swedish League.

Sista ansökningsdag

Sista ansökningsdag för både SM 2020 och SM 2021 var den 31 mars 2017 men i och med att vi inte fått in ansökningar för alla SM-distanser behöver vi såklart skjuta på denna deadline. 

Vi förlänger därför ansökan till 30 september.

SM-programmet 2017 och framåt

Så här ser SM-programmet ut i år och kommande år:

  • 2017 avgörs samtliga SM-tävlingar för juniorer och seniorer i Örebro Län. USM arrangeras av Umeå OK i Västerbotten.
  • 2018 avgörs samtliga SM-tävlingar för juniorer och seniorer i Småland med Jönköpingsalliansen som arrangör. USM arrangeras av Luleåklubbarna i Norrbottens i månadsskiftet augusti/september.
  • 2019 sker en uppdelning av SM-tävlingarna för juniorer och seniorer så att Skånes OF står som värd för natt, medeldistans och stafett (skog). Hälsinglands OF kompletterar sedan med de resterande disciplinerna sprint, sprintstafett, långdistans och ultralång distans. USM arrangeras av SOK Viljan i Småland.
  • 2020 har Norrbottens OF tilldelats SM för juniorer och seniorer över medeldistans och stafett (skog).

Vi saknar arrangörer till resterande discipliner.

Frågor om SM?

För SM-specifika frågor, kontakta Tommy Eriksson, tommy.eriksson@orientering.se eller 010-4765 370.

För allmänna tävlingsfrågor, samt frågor om regler, kartor och IT, kontakta Niklas Wrane, niklas.wrane@orientering.se eller 070-6708105.

RELATERADE NYHETER

240928 Medeldistans Världscupenfinland Hugomattsson 1
Tove Alexandersson vidare till nästa omgång i Jerringpriset
Hittahem Soderhamn
Hittahem i Söderhamn lockar nya till orienteringen
Från vänster: Landslagschef Håkan Carlsson, Lina Strand landslagstränare med huvudfokus på skog och Kalle Dalin landslagstränare med huvudfokus på sprint.
Lina Strand starkt nyförvärv i landslagsorganisationen
Fler nyheter