Nu är Värmland inte ensamma om att arrangera en distriktsserie bestående av flera, mindre arrangemang. Dalarna och Småland är andra distrikt som haft arrangemang i denna anda. Och Stockholm/Uppland har haft sin ABC-cup ett flertal år. Men frågan är om det inte är Värmland som är det goda exemplet just nu och som visar vägen för hur man kan bredda sporten och få fler att kunna prova på. Vi fick en pratstund med Peter Carlberg, Kils OK som är en av de sammanhållande krafterna i Värmland och ställde några frågor.
Hur startade Värmlandsserien?
Vi startade 2016 och då gick det väldigt fort. Arrangerande klubbar hade inte ens ett fysiskt möte utan vi startade en facebookgrupp, sedan gick det fort. Det tog cirka 3 veckor från första tanken till klart program och något längre till första deltävlingen. Vi hade åtta deltävlingar där Värmlands två stora klubbar tog två deltävlingar var och fyra mindre klubbar varsin, uppslutningen blev bra med ca 390 deltagare på de åtta deltävlingarna
Vad vill ni uppnå med arrangemangen?
Syftet med denna serie är att få gemene man att förstå hur roligt man kan ha med en MTB och en karta ihop och för att vi vill arrangera och visa att sporten finns och göra bra arrangemang. Och visa att det går bara man vill.... När förra säsongen var slut så skrek folk efter mer träningar/tävlingar för att det var så roligt. Tyvärr blir det ju som bekant mörkt på hösten, men Kristinehamns OK körde MTBO med pannlampa i samband med en vanlig orienteringshöstquattro. Vi har haft också haft deltagare från andra distrikt som deltagit och det tycker vi bara är roligt. Vi har också fått indikationer om spioner som sneglar på vår lilla serie, så nu får ni reda på lite.
Hur ser det ut inför 2017?
I år så har vi fått fler klubbar som vill vara med och arrangera, så nu har vi klubbar från alla väderstreck. OK Jösse i Väster, OK Älgen i Söder, Degerfors OK i Öster och Deje SF i Norr. Upplägget är som förra året åtta deltävlingar, fem på våren och tre på hösten. Banlängderna är något ökade, olika karaktärer på banorna såsom sprint, medel och lång. Vi har ju ett stort arrangemang i Värmland i sommar som kommer ta mycket tid så därför har vi ett längre sommaruppehåll.
Kils OK kommer dessutom att ha länets första Öppna Medeldistans DM i MTBO i september .
Har du några tips till andra distrikt och intresserade?
En viktig sak är att göra det enkelt, inga större krav på att det måste vara MTBO-norm på kartan, utan det funkar med en vanlig karta till att börja med. Sedan kan man ju gå vidare och konvertera kartan till MTBO-norm. Inte heller något krav på cerifierad utskrift. Inget krav på dusch, betalning kan ske via eventor, kontant eller swisch vilket har funkat bra. Vi valde tre banor (kort, mellan och lång) med medeldistanskaraktär under första året, gör det gärna som en serie med poäng. Kvällstävling funkar bra, dagtid kan funka om man skall ha det på helger men då är det ju fotorientering oftast. Multisportare brukar vara intresserade av MTBO så en information och inbjudan till en sådan klubb kan vara bra.
Ha gärna några som kan hjälpa till att montera kartställ och hjälpa till som skuggor om det är ungdomar som vill prova. Prata om det på vanliga orienteringsträningar.
Ha också gärna en sammankomst efter serien och sammanfatta vad som var bra och dåligt och förbättra det till ev. nästa säsong.