Svensk Orientering logotyp
12.08.2016

Vad tänker förbundskapten Carlsson – sju dagar före hemma-VM?

Orientering
VM på hemmaplan närmar sig med stormsteg. Om en dryg vecka, den 20 augusti är det invigning och VM-sprint i Strömstad. Känns som helt rätt läge att ta pulsen på Håkan Carlsson, svensk förbundskapten.

Hallå där, Håkan Carlsson! Nu är det cirka en vecka kvar till VM-invigningen i Strömstad - hur är känslan?

- Känslan är bra. I går kväll kom jag hem från Bohuslän och några sista dagars träning i VM-terrängen med delar av laget. Jag känner att allt är under kontroll och att vi har gjort jobbet som krävs för att vi skall vara väl förberedda när det drar igång om en vecka.

Vad blir det viktigaste under den sista uppladdningsveckan? Och varför?

- Sista veckan handlar mest om att samla energi inför VM-festen som väntar. Vi kan lita på våra förberedelser och bara fokusera på den plan vi skall ha för respektive lopp och allt runtomkring. Träningen är till stora delar gjord och det blir lite mer tid över för löparna att återhämta sig och fylla tiden med annat. Vi väntar också på Bulletin 4 med sista tävlingsinformationen för att kunna göra de slutgiltiga planerna för respektive lopp.

Hur är statusen hos VM-löparna- är alla i fas och redo för start? Finns några frågetecken som behöver redas ut?

- Laget ser väldigt starkt ut och vi har fått mängder med positiva kvitton senaste tiden. Ett frågetecken finns gällande Sara Hagström som ju fick tacka nej till Student-VM på grund av smärta i knät. Knät är inte helt bra ännu och vi tar beslut om hon skall springa VM eller inte på tisdag eller onsdag skulle jag tro.

Sex medaljer, varav två guld, är det svenska medaljmålet - är det en offensiv eller försiktig målsättning?

- Det är en realistisk men offensiv målsättning. Tar vi alla medaljer vi kan ta så är det 21 stycken. Att vi skulle ta nästan en tredjedel av alla möjliga medaljer är tufft, men vi har ett starkt lag.

- Konkurrensen är väldigt tuff på alla distanser, och det är kul och bra för orienteringssporten att utvecklingen varit sådan. Fokus för laget är dock inte på något resultatmål i antal medaljer nu. Vårt fokus ligger på att följa vår plan och genomföra riktigt bra orientering på VM.

På VM ifjol vann Danmark medaljligan- vilken nation vinner i år?

- Troligen Schweiz, Sverige eller Norge. Men mycket kan hända under ett VM så man vet aldrig.

VM i Bohuslän inleds som brukligt är med sprint och sprintstafett - vad ska vi ha för förväntningar inför den helgen? Och hur viktigt är det med en bra svensk mästerskapsstart?

- Jag tror att vi kan förvänta oss en riktig folkfest och häftiga sprinttävlingar i Strömstad. Vi är väl förberedda och det är naturligtvis roligt och bra om vi får en bra start på mästerskapet. Det brukar skapa en bra atmosfär i gruppen och ge medvind till resten av veckan. Men jag har också varit på mästerskap där vi gjort en sämre inledning och det ändå blev väldigt bra till slut, till exempel på EM i Dalarna 2012.

Den svenska truppen innnehåller ett par VM-debutanter (Anna Bachman, Sara Hagström, Albin Ridefelt, Oskar Sjöberg) - vad tror du om deras chanser? Hur väl står de sig i den här tuffa konkurrensen?

- Är man uttagen i den svenska VM-truppen i år så är man riktigt bra, oavsett om man är debutant eller mer rutinerad. Debutanterna liksom övriga löpare är mycket bra förberedda för det som väntar och har stora möjligheter att få till riktigt bra prestationer.

I den blågula truppen finns även ett par löpare som får räknas in bland de stora förhandsfavoriterna, exempelvis världsettan Tove Alexandersson, Helena Jansson och regerande sprintvärldsmästaren Jonas Leandersson. Är det en fördel eller nackdel för dem att tävla inför hemmapublik?

- En fördel, definitivt. Publiken kan lyfta löparna att pressa ur det där sista på upploppet. Jag tror att det kommer bli en riktigt häftig atmosfär på tävlingsarenorna. Att VM går i terräng vi behärskar väl och att allt runtomkring är som hemma är också fördelar.

Mästerskapet avslutas med stafetterna - hur mycket fokus har ni lagt på dem i förberedelsearbetet? Vad drömmer ni om?

- Vi har lagt mycket fokus på specifika stafetträningar och pratat igenom hur vi vill genomföra stafetterna. Alla löpare i laget har varit delaktiga och alla ska vara beredda att springa en stafettsträcka. Så det är ett riktigt lagarbete. Vilka som springer respektive sträcka tar vi ut dagen innan stafetten.

- Jag har faktiskt drömt på riktigt om att vi får avsluta ett framgångsrikt VM sista dagen med att hela svenska truppen, alla löpare och ledare, springer med ett segrarlag på upploppet på stafetten.

Avslutningsvis, nämn några löpare - oavsett nationalitet - som du tror kan skrälla rejält i Bohuslän.

- Jag tror Emily Kemp från Kanada och Tim Robertsson från Nya Zeeland kan springa överraskande bra på VM. Det vore kul med lite nya länder som får framgångar på VM.

 

Här hittar du VM-hemsidan

Här hittar du VM-bloggen, löparnas gemensamma blogg 

RELATERADE NYHETER

Simon Hector är en av landslagslöparna som trivdes i solen och värmen på Teneriffa under landslagets läger.
Intensivt och lyckat landslagsläger på Teneriffa
Gustav Bergman springer i mål som segrare i Swedish League 2024 efter att ha avgjort jaktstartsfinalen i hård kamp med Max Peter Bejmer på slutet.
Gustav Bergman har många höjdpunkter i sikte 2025
SI5 6 Slut
SI-brickor version 5 och 6 stöds ej i framtiden
Fler nyheter