30.08.2024

Ungdoms-SM lockar över 400 deltagare till Härnösand

Orientering
En av årets mest tävlingsintensiva mästerskapshelger väntar till helgen. Bland annat bjuder Härnösands OK in till Ungdoms-SM vilket är en höjdpunkt för ungdomar från hela landet.

I år går USM längst Norrlandskusten närmare bestämt kring Härnösand, som ligger 55 km norr om Sundsvall och 11 mil söder om Örnsköldsvik. 

Tävlingarna inleds redan på fredagen med sprint i de centrala delarna av staden.

– Det kommer vara en varierande sprint. Banorna går både genom parkmiljö samt en äldre stadsdel med hus och smala gator men också genom centrum. Även om banorna är korta hinner man se mycket. Arenan ligger jättevackert vid vattnet så vi hoppas att det kommer bli sol även fast prognosen ser mörk ut, berättar Anna Memmi som är en av tävlingsledarna. 

Till helgen flyttar arenan ut till skogen. Under lördagen avgörs långdistansen och på söndagen är det distriktsstafett där ungdomarna tävlar för sina respektive distrikt och inte i klubblag.  

– Banläggarna har försökt lägga banor i Härnösandsspecifik terräng, och det innebär riktigt fin och klurig orientering. De har försökt hitta de finaste områdena och att lägga en långdistanskaraktäristisk bana.

Det är strax över 400 ungdomar anmälda, vilket är lite färre än i fjol när tävlingarna gick i Karlskrona.

– Anmälningsläget lever upp till våra förhoppningar. Det är lite färre än i Blekinge förra året men för många är det en längre resa upp till oss.

USM är en av de mest utmanande tävlingarna att arrangera då det bland annat kräver logi för deltagare samt mat.

– Det skiljer sig lite från arrangemang klubbar är vana vid. Bland annat ordnar vi logi för nästan 500 personer, mat till alla och sedan har vi valt att sätta in bussar från boendet till tävlingen eftersom vägen till tävlingsplatsen bitvis är smal.

Härnösands OK som är huvudarrangör är en relativt liten förening men har en mycket  aktiv ungdomsverksamhet. Tisdagsträningarna lockar cirka 60–80 ungdomar.

– Vi är inte en jättestor förening och vi märker att vi inte är en stor förening när vi ska arrangera något sådant här. Vi är inte så många med orienteringsbakgrund som kan ta huvudansvar för viktiga poster. När vi har ställt frågan har flera föräldrar till ungdomar ställt upp och blivit ansvariga för exempelvis boende och mat.

– Vi tycker att det är kul att föräldrar som tidigare inte varit ute på orienteringstävlingar kan bekanta sig med ett större arrangemang på hemmaplan. Jag hoppas att det har varit lagom mycket jobb för alla och att vi inte sliter ut oss vilket är en risk när vi är få.

Se mer information om USM via Eventor. 

Läs om helgens SM för juniorer, seniorer och veteraner i artiklen här. 


Kartklipp från USM terrängen i Härnösand. 



Bilder från när USM gick på Muskö, Stockholm 2022

 

 

 

 

RELATERADE NYHETER

Det bjöds på härligt höstväder under USM i Härnösand.
Fina USM-tävlingar i Härnösand
Inledningen på banorna vid Veteran-SM sprint bjöd på utmanande orientering på klipphällarna vid Öregrund.
Utmanande sprint i fin miljö inledde Veteran-SM-helgen
Emil Svensk och Martin Regborn, här på väg ut på slutsträckan på EM-stafetten i Ungern, ligger trea respektive tvåa i världscupsammandraget inför finalomgången i Finland.
Svårt läge för svensk totalseger i världscupen
Fler nyheter