27.09.2024

Två pallplatser för Sverige när JEC startade med sprint

Orientering
Sverige fick en toppenstart när Junioreuropacupen, JEC, började med sprint i Wien, Österrike på fredagen. Freja Hjerne vann W18-klassen och Svante Selin tog en delad andraplats i M20.

Tumba-Mälarhöjdens Freja Hjerne har haft ett mycket framgångsrikt år med en hel hög SM-segrar och vinst på långdistansen vid Ungdoms-EM i somras. I dag kom en ny seger när hon vann sprinten vid JEC i Wien. Freja tog segern med tolv sekunders marginal till schweiziska Henriette Radzikowski på andra plats.

– Det var ett bra lopp. Jag gjorde ett litet misstag på mitten av banan men annars var det ett bra genomförande, säger Freja Hjerne och fortsätter:

– Det var en kul bana med en smala gångar som man inte är van att springa i

I 18-klassen tog sig också Uddevalla OK:s Tilia Olsson in topp tio. Hon slutade åtta, 36 sekunder bakom Hjerne.

Dagens andra svenska pallplats stod Svante Selin för. Svante som också haft en toppensäsong och bara var en sekund från pallen på medeldistansen på JVM. Nu delade FK Göingarna-killen andraplatsen i M20 med Jan Strycek, Tjeckien. Duon var nio sekunder bakom vinnaren från Schweiz, Elia Ren.

– Det var kul! En spännande sprint där det var lite lerigt i svängarna. Loppet gick bra utan större misstag. Allt flöt på som jag ville, så jag är nöjd, berättar Svante Selin.

Var det lite lurigt bitvis?
– Ja, det var en del smala gränder och lite avspärrningar man behövde ha koll på.

Svante Selin delade andraplatsen med Jan Strycek från Tjeckien. Segraren heter Elia Ren från Schweiz. Bild: Emma Martner.

Svantes bror Wilmer kom in i truppen som reserv och levererade en fin sjätteplats bara sju sekunder bakom Svante. OK Ravinens Hannes Mogensen var sex sekunder bakom Wilmer på sjunde plats.

I M18 var Göteborg-Majornas Ola Leire bäst av svenskarna med en sjätteplats. Bara tre sekunder fattades till pallen.

I W20 var Tuva Östangård, Västerviks OK, bäst av svenskorna med en niondeplacering, 40 sekunder bakom vinnaren Seline Sannwald, Schweiz.

– Det var många fina prestationer i en intensiv sprint som bjöd på stor variation - från smala oregelbundna gränder där det var klurigt till snabblöpt och enkelt på gräs. De aktiva är många lärdomar rikare, berättar förbundskapten Emma Martner.

– I D20 blev det en lite tuff dag där andra kontrollen ställde till det för många, berättar Martner vidare.

I morgon väntar en medeldistans och på söndag avslutas JEC med stafetter

Freja Hjernes vägval på JEC-sprinten i Wien.