28.09.2024

Tove Alexandersson vinner medeldistansen i världscupavslutningen

Orientering
Tove Alexandersson gör det igen. När medeldistansen i världscupavslutningen avgjordes i Kuopio, Finland, var hon återigen orubblig och stod överst på pallen. Det blev en fin svensk dag då totalt fyra svenska löpare sprang in som topp tio .

Ännu en gång står Tove Alexandersson högst upp på pallen under en världscuptävling. Under medeldistansen gjorde hon en stark avslutning och vinner med en segermarginal om 47 sekunder mot tvåan Simona Aebersold. Trea blev norskan Marie Olaussen.

– Jag tycker att det kändes bra. Jag har känt här på slutet att formen är bra, men kanske att jag inte har den där lilla extrafarten så passar nog bättre för långdistans. Känns som att jag har en fart som är ganska hög, men jag hade nog inte kunnat springa så mycket fortare även om banan hade varit kortare, säger Tove Alexandersson och berättar att terrängen kändes hemmavan.

 – Det här kändes precis som hemma, som ett Dalaberg hemma, så det är ändå en terräng som jag känner mig väldigt trygg med. Men man kan ju göra misstag,  precis som jag kan göra misstag även hemma i Dalarna. 

Tove Alexandersson har de senaste nio åren varit totalvinnare av världscupen. I år kunde hon dock inte rå på schweiziskan Simona Aebersold utan fick nöja sig med en andraplats. Detta trots att Tove Alexandersson vunnit flest lopp under världscupen under året.

– Den säsongen hon gör i år är otroligt imponerande, hon presterar topplopp på varenda en av de stora internationella tävlingarna. Hon har varit nära mig på världscupen tidigare men då har jag haft marginalerna på min sida, i år så var det väl hennes tur.

Hanna Lundberg som under långdistansen tog tredjeplatsen kom idag fyra, strax efter Marie Olaussen.

– Jag gör det i över lag bra, inga stora grejer, men sen är jag lite svajig in i vissa kontroller och det har man inte råd med. 

I och med Hanna Lundbergs fjärdeplats idag slutade hon femma i den totala världscupen.

Övriga svenskar topp tio var Sanna Fast som kom femma och Johanna Ridefelt som kom åtta. 

Resultat topp tio:

1, Tove Alexandersson, 28:31                       

2, Simona Aebersold, Schweiz,+47

3, Marie Olaussen, Norge, +54

4, Hanna Lundberg, +1:01

5, Sanna Fast, +1:14

6, Andrine Benjaminsen, Norge, +1:19

7, Venla Harju, Finland, +1:36

8, Johanna Ridefelt, +1:51

9, Marika Teini, Finland, +2:44

10, Ane Dyrkorn, Norge, +2:48 

Se alla resultat här

Bilder från medeldistansen finns att ladda ned här. (Fria att använda, ange källa: Svensk Orientering)

RELATERADE NYHETER

Bild Annonsera I TP25
Dags att annonsera i Tävlingsprogrammet 2025
Viktor Svensk tar steget in i A-landslaget efter en stark säsong 2024. Här springer han ensam i täten på världscupstafetten i Finland.
Starkt svenskt landslag uttaget inför 2025
Hittahem Sätra 15Maj2024 Teromarjamäki 105
Sista chansen att söka bidragsstöd inom Omstarten
Fler nyheter