eTAPP ETT ORINGEN 2024

Bild: Tero Marjamäki

22.07.2024

Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten

Orientering
Nyss hemkomna från Edinburgh visade VM-medaljörerna Emil Svensk och Tove Alexandersson att de är lika skickliga orienterare i stads- som i skogsmiljö när de vann första etappen av O-Ringen, Smålandskusten.

I årets upplaga av O-Ringen är det starka startfält i elitklasserna, med världsstjärnor och nästan alla svenska landslagslöpare på startlinjen. För de svenska löparna i klasserna D21 Elit och H21 Elit utgör första och andra etappen uttagningsgrundande till EM som går i Ungern 16-20 augusti. Flera är redan förhandsuttagna, men några biljetter till EM återstår. Se vilka som är förhandsuttagna här. 

Efter en utmanande långdistans i tuff smålandsterräng segrade Tove Alexandersson från Stora Tuna OK med 3 minuter och 42 sekunder före OK Renens Hanna Lundberg. Trea kom schweiziskan Natalia Gemperle från OLK Argus.

– Jag tycker jag hade en bra inledning med bra flyt i orienteringen och kunde hålla bra tempo. Sen kom jag ikapp Natalia Gemperle och tappade fokus lite, och det räcker för att det ska komma misstag så jag sprang lite mer knackigt på andra halvan, sa Tove Alexandersson.

Senast Tove sprang O-Ringen var 2019 när tävlingarna gick i Norrköping.

– Det är jättekul att vara här igen. När jag var liten var det årets största tävling som man såg fram emot, så det är jättekul att vara tillbaka och springa.

Tove Alexandersson och Anton Johansson mot mål. Foto: Hugo Mattsson

På herrsidan var Emil Svensk från Stora Tuna OK lika dominant som Tove Alexandersson och vann före Anton Johansson från OK Orion. Viktor Svensk, även han från Stora Tuna OK, kom på tredje plats.

– Det var jättebra, jag öppnade offensivt och drev på hårt. Det var två minuters startmellanrum och jag visste att Gustav Bergman startade före mig, så jag hade små förhoppningar om att komma ikapp honom. Det var skönt att få springa med honom. Men sen kände jag mig starkare och kunde driva på själv, sa Emil Svensk.

Under VM i Edinburgh tog Emil Svensk brons i individuell sprint.

– Det är stor skillnad mot Edinburghs trånga gator jämfört med Smålands skogar här. Jag trivs i båda och jag är otroligt nöjd och stolt över bronset på VM, men nu är det O-Ringen som gäller och jag njuter av att vara här.

Hur kommer det sig att du är så bra i både skog och sprint?

– Jag brukar skoja om att jag alltid är i form och bra tränad, men jag tror det ligger något i det. Nu sitter jag i ensam ledning och då är det bara att hålla i hela veckan, avslutade Emil Svensk.


Emil Svensk i mål som segrare på första etappen bild: Hugo Mattsson

I D20 Elit segrade Alma Svennerud från Karlskrona SOK med en minut och fem sekunder före OK Orions Emma Emilsson. Klara Borg från Södertälje-Nykvarn OF kom trea.  


Alma Svennerud, Karlskrona SOK mot mål som vinnare Bild: Hugo Mattsson

H20 Elit vanns av Edvin Nilsson från Långhundra IF före Hannes Mogensen från OK Ravinen. Oliver Håkansson, OK Orion, kom trea.

Edvin Nilsson nöjd i mål Foto: Hugo Mattsson

I den yngre juniorelitklassen kom Freja Hjerna etta följd av schweiziskan Henriette Radzikowski och ungerskan Janka Mikes.

H18 Elit vann Ludwig Rosén Göteborg-Majorna OK före finländaren Florian Fritzén. Trea kom Edvin Johansson Liljegren från Väsby OK. 

Utöver orienteringslöpning avgörs även tävlingar i grenarna Mountainbikeorientering och Precisionsorientering under O-Ringen. Gabriella Gustafsson från IKHP Huskvarna var snabbast i klassen MTBO D21. Herrseniorklassen dominerades av utländska cyklister, vinnare blev Tjecken Vojtech Ludvik. Martin Fredholm från OK Linné vann dagens etapp i klassen PRE-elit. 


Bilder från etappen finns här

Resultat topp tre elitklasser: 

D21 Elit 

  1. Tove Alexandersson, Stora Tuna OK, 1:16:04
  2. Hanna Lundberg, OK Renen +3:42
  3. Natalia Gemperle, OLK Algus +4:11

H21 Elit

  1. Emil Svensk, Stora Tuna OK, 1:17:15
  2. Anton Johansson, OK Orion +3:45
  3. Viktor Svensk, Stora Tuna OK +3:49

D20 Elit 

  1. Alma Svennerud, Karlskrona SOK, 1:03:54
  2. Emma Emilsson, OK Orion +1:05
  3. Klara Borg, Södertälje-Nykvarn OF +1:09

H20 Elit 

  1. Edvin Nilsson, Långhundra IF 1:09:22
  2. Hannes Mogensen, OK Ravinen +3:18
  3. Oliver Håkansson, OK Orion +6:21

D18 Elit 

  1. Freja Hjerne, Tumba-Mälarhöjden OK, 1:01:44
  2. Henriette Radzikowski, O-Motion +2:24
  3. Janka Mikes, MOM Budapest +3:05

H18 Elit 
1. Ludwig Rosén, Göteborg-Majorna OK, 53:49
2. Florian Fritzén, LYNX +1:36
3. Edvin Johansson Liljegren, Väsby OK +2:05


Se alla resultat här 


RELATERADE NYHETER

Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Karolin Ohlsson med VM-silver och Tove Alexandersson med sitt 21:a VM-guld tillsammans med Simona Aebersold på bronsplats på knockout-sprinten på VM i Edinburgh.
Svensk medaljsuccé på Sprint-VM – guld, silver och brons
Fler nyheter