24.05.2024

Tio svenska löpare vidare från kvalet i knockout-sprinten

Orientering
En oregelbunden stadskärna och ett ombytligt väder präglade kvalen till årets första världscup. Herrarna inledde kvalet där det först var solsken och blått som prydde himmelen. Men när det var dags för damerna fick man skjuta på starten på grund av åskoväder.

Äntligen var det dags för den internationella säsongspremiären för orienteringslöparna. Den svenska truppen samlades nere i Schweiz under onsdagen för att ladda och göra de sista förberedelserna. Tävlingarna började med kval i staden Zofingen för knockout-sprinten som är imorgon, lördag. Kvalet bestod av tre heat med individuell start och vanlig sprintbana där herrarna sprang 3,2 kilometer och damerna 2,8 kilometer.
Det var de bäst rankade herrarna och däribland många svenskar som fick gå ut först. Banan bestod av en gräsbetonad park där arrangören byggt upp en liten labyrint, sedan var det två varv i den lilla äldre stadskärnan.
Den som lyckades bäst i kvalet var August Mollén som tog hem sitt heat två sekunder före norrmannen Cornelius Björk och nio sekunder före Kasper Fosser.

Så här säger August:
– Det kändes bra! Jag är väldigt nöjd med mitt lopp.

Men i samma kvalheat var det ovanligt många felstämplingar (tio stycken), och däribland svenska Isac Von Krusenstierna som besviket berättade vad som hänt:

– Efter varvningen trodde jag att vi hade en långsträcka, men det var en kontroll som låg mitt på sträcket som inte jag såg. Jag sprang säkert tio meter ifrån den utan att stämpla, säger Isac.

Fler gjorde samma misstag som kostade chansen att ta sig till kvartsfinal.


Isac Von Krusenstierna spurtar i mål, ovetandes om felstämplingIsac Von Krusenstierna vid nästsista kontrollen Foto: Hugo Mattsson

Under herrarnas tävling drog det in ett åskoväder, mest påverkade av detta var den senare delen av startfältet, däribland Gustav Runefors som tog sig i mål samtidigt som det haglade ner över Zofingen.

runeforsGustav Runefors på väg mot sist kontrollen. Foto: Hugo Mattsson

Vädret gjorde att arrangören valde att skjuta på damernas start med en halvtimme av säkerhetsskäl. Detta besked kom så sent som att första startande Tove Alexandersson redan stod i fållan redo att starta. Trots en något udda startprocedur och en förkylning som hindrat träning de senaste tio dagarna så lyckades Tove vinna sitt kvalheat och så här sa hon om loppet.

– Det var kanske inte det trevligaste vädret men det gick okej. Det var en väldigt klurig bana och vägvalsbedömning som var väldigt svår.

Hur känns det inför imorgon?
 - Det känns lite sådär, kroppen är utvilad och pigg men jag känner ju fortfarande av att jag har varit sjuk, så formen är väl inte helt på topp men jag hoppas det ska kännas bra imorgon, konstaterar Alexandersson

tove
Tove Alexandersson vid näst sista kontrollen. Foto: Hugo Mattsson.

En annan som övertygade och vann sitt kval var Hanna Lundberg. Hanna som varit osäker på start då hon haft smärta i ena foten efter att ha slagit i den visade att det inte var något som hindrat henne. Hon tog hem sitt kvalheat med en sekund före schweiziskan Natalia Gemperle.

– Det var ett svårt kval, men det gick bra, berättar Lundberg.

Foten var inget problem?

– Nej, den funkade fint. Lite adrenalin och smärtstillande löser det mesta, säger Hanna och skrattar lite.

jhanna ll
Hanna Lundberg på väg mot kvalvinst. Foto: Hugo Mattsson.

Nu får löparna vila tills imorgon då det är dags för kvartsfinal, semifinal och förhoppningsvis final. De spännande tävlingarna kommer att sändas live på SVT med start klockan 12.00, missa inte det!

De svenskar som gick vidare är:
1. August Mollen                  Men Heat 1 (44)                10:36            
1. Tove Alexandersson          Women Heat 1 (38)           11:27            
1. Hanna Lundberg               Women Heat 2 (37)           11:35            
2. Emil Svensk                     Men Heat 2 (43)                11:22             +0:19
4. Martin Regborn                 Men Heat 3 (43)                11:24             +0:19
4. Jonatan Gustafsson           Men Heat 2 (43)                11:27             +0:24
4. Josefin Tjernlund               Women Heat 2 (37)           11:59             +0:24
5. Axel Granqvist                   Men Heat 1 (44)                10:48             +0:12
9. Alva Sonesson                   Women Heat 1 (38)           11:46             +0:19
11. Vilma von Krusenstierna   Women Heat 2 (37)           12:21             +0:46            

Komplett resultat.


RELATERADE NYHETER

Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Karolin Ohlsson med VM-silver och Tove Alexandersson med sitt 21:a VM-guld tillsammans med Simona Aebersold på bronsplats på knockout-sprinten på VM i Edinburgh.
Svensk medaljsuccé på Sprint-VM – guld, silver och brons
Fler nyheter