Karolin Ohlsson och August Mollén springer i skogen under koncentrerad kartläsning.

Bild: Johan Trygg

22.12.2022

Tio orienterare i långdistansprojekt

Orientering
Ledningen för Orienteringslandslaget har initierat ett långdistansprojekt som dragit igång under hösten. Tio andslagslöpare ingår och projektet syftar till att ta fram träningsupplägg, uppföljning och metodik för att skapa långdistansorienterare i världsklass.

Alla som ingick i landslagsgrupperna under 2022 fick möjlighet att söka till projektet. Tio sökte och alla tio fick plats. Kriteriet var att man vill satsa helhjärtat mot världseliten i långdistans.

Här har vi gänget som vill ge extra fokus på att utveckla sig på långdistans: Petrina Costermans, Järla Orientering, Axel Elmblad, Bredaryds SOK, Sanna Fasth, IFK Göteborg, Simon Imark, Tullinge SK, Henrik Johannesson, Stora Tuna OK, August Mollén, OK Denseln, Karolin Ohlsson, Järla Orientering, Jens Rönnols, Järla Orientering, Viktor Svensk, Stora Tuna OK och Frida Vikström, Sundsvalls OK.

– Vi ska lära oss tillsammans hur vi kan bli ännu bättre på långdistans, säger landslagschefen Håkan Carlsson.

Projektledare är Peter Öberg.

– Peter har haft en roll under många år hos oss. Han har koordinerat forsknings- och utvecklingsprojekt i stort och smått. Under 2022 hade Peter knockout-sprint som huvudfokus. Då handlade det om allt från måltidsplanering till taktik. Nu leder han det här spännande långdistansprojektet, berättar Håkan Carlsson.

Det är tre erfarna tränare med lite olika profil som dessutom finns tillgängliga som resurser i projektet. Det är Thomas Landqvist, som junior- och utvecklingslandslagstränare och Filip Larsen som är förbundets huvudansvarig för fysiologi och nutrition och som är forskare på GIH inom uthållighetsidrott. Sedan också Johan Röjler, känd som Nils van der Poels tränare.

Mer periodiserat
Träningen handlar kortfattat om att köra mer periodiserat men i kortare cykler.

– Träningen ska vara anpassat till vad man tror på och gör redan idag men kanske spetsa det lite. Vi är dock jättenoga med att säkra upp så att de aktiva inte går sönder, förklarar Håkan Carlsson.

Peter Öberg säger så här om projektet:
– Vi ska skapa systematik i att få fram långdistanslöpare och utveckla kondition på lång sikt.

– Det finns goda exempel på uthållighetsutövare som har lyckats väldigt bra som ger inspiration. Det finns också en hel del i forskning att luta sig emot. Det går att jobba med data på ett väldigt avancerat sätt och det tillsammans med en tät dialog med en tränare eller sig själv som tränare är viktigt, säger Peter Öberg vidare.

Kan du säga något som sticker ut i träningen nu under vintern?
– Regelbunden vila samt noggrant styrd intensitet i träningen, berättar Öberg och fortsätter:

– Det är inget experimentellt. Deltagarna i projektet är inga försökspersoner, samtidigt som det är lite nya sätt att jobba. Efter projektet kommer det här implementeras i landslagets ordinarie verksamhet.

Viktigt med tät dialog
Peter Öberg framhåller vikten av en tät dialog mellan tränare och aktiv. Att den aktive inte bara ska få ett program. Träningen ska fungera i vardagen och man ska ha ett socialt sammanhang med sin förening. Träningen ska anpassas så den blir bäst för individen samtidigt som man får stimulans och energi från andra.

– I det här sammanhanget var det extremt intressant för mig att höra hur Nils van der Poel och Johan Röjler jobbade. Hur de hela tiden hade en tät dialog, säger Öberg.

Vi tog ett snack med två av de aktiva i projektet. Karolin Ohlsson och August Mollén, som båda har haft sina största framgångar på kortare distanser, för att höra varför de hoppade på projektet?

Vad är bakgrunden till att du gick med i projektet Karro?
– Jag sa när vi startade att jag är med för att jag hatar långdistans medan alla andra sa att de är med för de älskar långdistans, säger Karro och skrattar.

– Skämt åsido. Jag är med för att det är den mest utmanande distansen och en distans jag kan utveckla mig på ganska mycket. Jag tror också att om jag höjer mig på långdistans så kommer jag bli bättre även på kortare distanser.

Karro framhåller också att det är känns bra att ändra lite träningsupplägg för att få ny inspiration och testa något nytt.

Hur är skillnaden i träningen för dig så här långt?
– Att jag delar upp träningen mer. Det är korta block med distans respektive intervaller. Tidigare har jag kört lite basic sedan man var yngre. Typ varannan dag högintensivt och varannan dag distans. Nu blir det tre dagar med mycket högintensiv träning och sedan tre dagar med mycket distans.

– Intervalldagarna blir tuffa men sedan får intervallmusklerna vila under distansdagarna. Tidigare har jag kört lite mer tidseffektiv träning nu tar träningen mer tid. Man måste våga prova lite nytt om man ska utvecklas.

Just nu är Karro i Idre fram till nyår vilket innebär en hel del träning på skidor. Sedan väntar träning på Teneriffa i två veckor tillsammans med några andra landslagslöpare.

Potential på långdistans
August Mollén, sommarens VM-silvermedaljör på knockout-sprint hoppade också på projektet. Kanske lite oväntat, men August ser att den här träningen kompletterar hans sprintförmåga bra och Denselnlöparen ser själv att han har stor potential på långdistans.

– Jag vill utvecklas också som skogslöpare och just på långdistans så tror jag mina förutsättningar är som bäst vid sidan om sprint, säger Mollén.

– Det här upplägget stämmer ganska bra med hur jag vill träna. Det går att kombinera med sprintsatsningen. Mycket av tankarna som finns om träning i det här projektet har jag redan haft integrerat i min träning, fortsätter han.

Finns det något du kan peka på som är skillnad mot tidigare?
– Kanske att våga utmana sig mer att ta det lugnt men springa mer. Visst har jag sprungit mycket förut också men nu pushar jag det, samtidigt som jag är noggrann med att inte köra för hårt.

Bildtext: Karolin Ohlsson och August Mollén är två av tio orienterare i förbundets långdistansprojekt. Bilder: Johan Trygg.

Text: Johan Trygg

RELATERADE NYHETER

240928 Medeldistans Världscupenfinland Hugomattsson 1
Tove Alexandersson vidare till nästa omgång i Jerringpriset
Hittahem Soderhamn
Hittahem i Söderhamn lockar nya till orienteringen
Från vänster: Landslagschef Håkan Carlsson, Lina Strand landslagstränare med huvudfokus på skog och Kalle Dalin landslagstränare med huvudfokus på sprint.
Lina Strand starkt nyförvärv i landslagsorganisationen
Fler nyheter