Bild: Hugo Mattsson
För den yttersta eliten innebär SM en sista chans att kvalificera sig till världscupen i Tjeckien (2–6 augusti) och EM i Italien (3–6 oktober).
Hemmalöparen Benjamin Näslund, IFK Umeå, har förhoppningar om att lyckas ta en åtråvärd plats till världscupen och EM.
– Det ska bli kul att springa SM hemma i Umeå. Jag är spänd och förväntansfull inför tävlingen, det betyder mycket för mig. Det ska bli roligt att mötas man mot man med de starka landslagslöparna, säger Näslund.
Trots att ordinarie anmälan stänger på söndag är redan flera starka namn anmälda. I anmälningslistan återfinns VM-sprintmedaljörerna August Mollén och Jonatan Gustafsson. I damklassen är SM-sprintmästarinnan Vilma Von Krusenstierna anmäld. Anmäl dig till SM här.
SM i knockout-sprint inleds med ett individuellt kval under lördag eftermiddag. På söndagen återupptas tävlingarna med semifinaler och finaler. SVT direktsänder tävlingen på söndagen mellan 12.30 – 14.20. TV-tider för SM-veckan 2023.
Tre frågor till banläggaren Jan Johansson från IFK Umeå:
Var det en självklarhet att tacka ja till arrangemanget och hur känns det inför tävlingarna?
– Det kommer att bli en fantastiskt fin tävling i Umeå. Vi tackade ja till arrangemanget eftersom vi ser knockout-sprint som en framtidsgren och en distans med stor potential. Det var däremot ingen självklarhet eftersom vi aldrig arrangerat distansen tidigare. Nu har vi allt under kontroll och vi ser fram emot tävlingarna, säger Johansson.
Hur har TV-sändingen påverkat banläggningen och arrangemanget?
– SVT styr ganska mycket när det kommer till starttider och vi har anpassat banläggningen efter var kamerorna sitter. Att tävlingen bevakas i TV ser vi bara som positivt och kul, knockout-sprint passar väldigt bra på TV är spännande att titta på.
– Vi blev tilldelade sändningstid mitt på dagen på söndagen. Att hinna fyra lopp innan lunch blir för tight med tid och därför är tävlingen i stället uppdelad på två dagar.Vad kan löparna förvänta sig?
– Det är ganska platt i de centrala delarna av Umeå. Löparna kommer att springa på en nyritad karta och vissa områden har aldrig använts till sprint tidigare. Terrängen är en blandning mellan stad, och parkmiljö med gräsmattor. Det kommer att finnas en del kluriga vägvalssträckor och några sträckor som är mer löpbetonade.
Text: Tilda Andersson