11.06.2024

Sveriges trupp till Student-VM i Bulgarien

Orientering
Helgen efter O-Ringen, 1-5 augusti, är det dags för Student-VM i Bulgarien. Detta är mästerskapet som ska utse världens bästa studerande orienterare och Sverige deltar med en vass trupp på tolv löpare.

Bansko som står som värdstad för mästerskapen är en stad i sydvästra Bulgarien, belägen cirka två timmar söder om huvudstaden Sofia vid foten av berget Pirin, 950 meter över havet. På senare tid har Bansko blivit ett internationellt centrum för vinter- och sommarturism och nu är det en populär skidort. Bergstopparna nära staden, de många sjöarna och de gamla tallskogarna gör det till en populär plats för rekreation och lämplig för orienteringsarrangemang.

Terrängen som väntar löparna är kuperad med stenbundna bergssidor och måttligt till branta sluttningar. Varierande vegetation på marken i mestadels barrskog med mycket god framkomlighet och sikt, men också partier med tätare vegetation. Bra nätverk av vägar och vandringsleder finns i området.

Gammal karta över området för medel och stafettGammal karta över området för medel och stafett

Kriterierna för att få ställa upp i Student-VM är att man studerar eftergymnasiala studier och är 25 år eller yngre. Förbundskapten Kalle Dalin har tagit ut en trupp som han tror har all möjlighet till framskjutna placeringar.

– Det är en väldigt stark trupp av både VM-löpare och de som är strax utanför. Det är hårt att ta sig in i Student-VM-laget också, sen får vi se om man lyckas prestera när man är på plats, säger Dalin och fortsätter.

– Det blir ju lite annat när man åker lite oförberedd på ett mästerskap. Det är en ganska stor skillnad om man jämför med hur man förbereder sig inför ett VM eller EM. Så tror jag det är för de flesta länderna.

Vad betyder Student-VM för löparna?

– Det är ju ett mästerskap, det delas ut medaljer och de erfarenheterna man får från att vara med på en ett mästerskap är jätteviktiga. Det är ju vädligt få som får den chansen, så de är lyckligt lottade som får åka på student-VM och får ser hur det går till på stora mästerskap, säger Dalin och fortsätter.

– För många är det också ett första mästerskap, där det kommer bli större mästerskap framöver, så erfarenheterna är ovärderliga.

 

Schemat för Student-VM i Bulgarien:

1 augusti: Individuell sprint

2 augusti: sprintstafett, mixad två herrar och två damer.

4 augusti: medeldistans

5 augusti: stafett, herr respektive damklass, tre löpare i varje lag.


sprinten
Gammal karta över sprintområdet


Sveriges trupp till Student-VM
 

Herrar

Axel Granqvist, OK Ravinen

Jonatan Gustafsson, KFUM Örebro

Erik Hannrup, IFK Umeå

August Mollén, OK Denseln

Benjamin Näslund, IFK Umeå

Gustav Runefors, Farum Tisvilde

 

Damer

Tilde Backlund, Göteborg-Majorna OK

Amanda Kleijn, Södertälje-Nykvarn Orientering

Johanna Källvik Leufvén, IFK Göteborg

Frida Vikström, Sundsvalls OK

Vilma von Krusenstierna, OK Kåre

Tilda Östberg, Stora Tuna OK*

 

Reserver

Klara Axelsson, IFK Göteborg

Ludvig Ek, IFK Göteborg

Erik Herne, OK Ravinen

Emma Ling, IKHP Huskvarna

Tilda Palm, IKHP Huskvarna

Valter Pettersson, OK Tisaren

 

*Tilda Östberg väntar med besked på grund av en skada

RELATERADE NYHETER

Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Karolin Ohlsson med VM-silver och Tove Alexandersson med sitt 21:a VM-guld tillsammans med Simona Aebersold på bronsplats på knockout-sprinten på VM i Edinburgh.
Svensk medaljsuccé på Sprint-VM – guld, silver och brons
Fler nyheter