Sprintstafett JVM 2023

Bild: JWOC 2023

04.07.2023

Sverige sexa på JVM-sprintstafetten

Orientering
På JVM-sprintstafetten imponerade de svenska löparna och säkrade sjätteplats i den jämna tävlingen.

Den första sträckan sprang Klara Borg för Sverige lag ett och Freja Hjerne för Sverige lag två. Nya Zeeland, som senare visade sig vara felstämplade, växlade före Ungern och Tjeckien på den inledande sträckan. Klara Borg avslutade starkt och växlade som femma, endast 38 sekunder efter ledande Ungern. Freja Hjerne gav Sverige lag två en bra start och växlade endast 43 sekunder efter det ledande laget.

Hur upplevde du ditt lopp och hur kändes det att springa förstasträckan på en internationell sprintstafett?
– Mitt lopp var helt okej men jag är inte helt nöjd. Jag startade i ett högt tempo med några lätta kontroller där jag hade kort gaffel och kunde ta kommando. Sen slarvade jag lite vid ett instängslat område och blev passerad av många löpare när jag inser att jag måste springa runt. Då fick jag jaga men på slutet hade jag lite tur med gafflingarna och kom i kapp en del, berättar Borg.

– Över lag var det riktigt kul. Men det hade känts ännu bättre att gå felfritt eftersom man får så få möjligheter att se vad man går för mot internationellt motstånd i sprint, fortsatte Borg.

Hannes Mogensen tog sedan över stafettpinnen och förde Sverige till ledning på den andra sträckan och växlade före Norge och Tjeckien.

Hur kändes det att växla först på JVM-stafetten?  
– Det var riktigt mäktigt att få växla ut Noel först, dock hade jag inte riktigt koll på att jag var först in då jag tänkte att Tyskland och Frankrike klungan som jag varvade tillsammans med låg före, berättar Mogensen.

Hur gick ditt lopp? 
– Loppet gick rätt bra, jag gick ut lite hårt och fick kämpa för att hänga på tysken som sprang riktigt snabbt. Efter varvningen gick jag på eget vägval men bommade sen i labyrinten, då hamna jag i den stora klungan igen och trodde inte att jag låg i tät klungan längre. Det kändes som kroppen svarade riktigt bra sen sista kontrollerna, och är över lag väldigt nöjd med sträckan och den form jag känner att jag är i just nu, berättar Mogensen.

När Noel Braun tog över som ankare i lag ett låg Sverige tillsammans med de nordiska grannländerna Norge och Finland vid den första TV-kontrollen. Efter en längre gaffling på slutet växlade Noel som trea, med vittring på medaljerna och var bara några sekunder efter ledande Finland.

Hur kändes det att gå ut i ledning?
– Det var riktigt kul att gå ut i täten och jag var inställd på att köra stenhårt. Jag tyckte att jag hade bra koll hela tiden och är nöjd med loppet. Det var inte jättesvårt men ändå en del vägval och en rolig bana, sade Braun.

– Jag hade en lite längre gaffling på slutet men tycker jag genomförde hela loppet som jag ville, fortsatte Braun.

Elsa Sonesson gick ut några sekunder efter ledande Finland på den avslutande sträcka, men ett misstag vid den sjunde kontrollen ledde till att hon tappade den stora klungan hon låg i.

Berätta om vad som hände vid sjunde kontrollen?
– På väg till sjuan började jag läsa till kontroll åtta och skulle ha ett hus och inte ett staket så när alla andra stämplade kontroll sju vid staketet tänkte jag att jag var vid fel gaffel och tappade massa tid. Efter det sprang jag själv resten av loppet, säger Sonesson. 

Vad är känslan efter loppet?
– Nu är jag besviken speciellt när laget sprungit så bra också men jag ska ladda om för imorgon nu, berättade Sonesson.

Trots några mindre misstag kämpade laget sig till en sjätteplats på JVM-sprintstafetten. Även Sverige lag två genomförde stafetten på ett imponerande vis och kom inofficiellt på en åttondeplats. På internationella mästerskap räknas endast ett lag per nation i den officiella resultatlistan. Båda lagen lämnar tävlingen med värdefulla lärdomar och erfarenheter inför den fortsatta JVM-veckan och framtida internationella mästerskap. 

Imorgon flyttar JVM-arenan in i de Rumänska skogarna och en medeldistans väntar löparna. Följ tävlingarna via GPS, webbsändning och liveresultat här. 

Resultat JVM-sprintstafetten 2023:

  1. Ungern (Viktoria Mag, Tamas Felfoldi, Marton Csoboth, Rita Maramarosi)

  2. Norge (Kristin Melby Jacobsen, Iver Dalsaune Thun, Brage Takle, Pia Young Vik) +00:13

  3. Finland (Salla Isoherranen, Sampo Sankelo, Aarni Ronkainen, Eeva Liina Ojanaho) +00:27

  4. Frankrike (Annabelle Delenne, Mathias Barros Vallet, Guilhem Verove, Alix Villar) +00:44

  5. Tjeckien (Anna Karlova, Daniel Bolehovsky, Jakub Chaloupsky, Lucie Dittrichova) +00:58

  6. Sverige (Klara Borg, Hannes Mogensen, Noel Braun, Elsa Sonesson) +1:18

Se alla resultat här.

 
Foto: JWOC 2023. 
Text: Tilda Andersson, tilda.andersson@orientering.se

RELATERADE NYHETER

240928 Medeldistans Världscupenfinland Hugomattsson 1
Tove Alexandersson vidare till nästa omgång i Jerringpriset
Hittahem Soderhamn
Hittahem i Söderhamn lockar nya till orienteringen
Från vänster: Landslagschef Håkan Carlsson, Lina Strand landslagstränare med huvudfokus på skog och Kalle Dalin landslagstränare med huvudfokus på sprint.
Lina Strand starkt nyförvärv i landslagsorganisationen
Fler nyheter