![](/media/bhpft4f4/ledarbilder-11.jpg?width=475&height=390&rnd=133833954755430000&format=webp&quality=90)
Svenska Orienteringsförbundet lanserar ny utbildning för gemensam syn på ledarskap
För att bli fler orienterare, behövs fler ledare. Det är huvudskälet till att Svenska Orienteringsförbundet nu gör en storsatsning på ledare. Första steget har varit att se över ledarutbildningarna. Alla utbildningar (undantaget junior- och seniortränarutbildningen) har satts på paus och ett gediget arbete har gjorts för att se över innehållet och formaten. Allt med målet att på sikt stärka svensk orientering.
– Föreningar har uttryckt behov av stöd för att rekrytera och behålla ledare. Och det finns även ett stort behov att utbilda ledare och vidareutveckla verksamheten för att möta vår samtid och stå rustade för vår framtid, säger Jenny Håkansson.
Satsningen får även stöd i en ny *undersökning från Novus, gjord på uppdrag av Svenska Orienteringsförbundet. På frågan om det är viktigt med utbildade ledare inom orienteringen svarar nästan alla respondenter jakande. Undersökningen visar också att omkring tre av tio kan tänka sig att gå en ledarskapsutbildning för ideellt ledarskap. Allra flest som kan tänka sig gå en utbildning är mellan 18-34 år, visar samma undersökning.
Visionen för ledarskap inom Svensk Orientering är målande; det ska vara en merit att ha varit ledare. Något man väljer att sätta på sitt CV.
– Man ska känna att man är stolt över att ha varit ledare i svensk orientering. För att vara stolt över sitt ledarskap behöver man ha de färdigheter som kännetecknar en bra ledare, såväl inom orientering som i yrkeslivet. Det får man genom att gå den nya utbildningen “Det moderna ledarskapet”, säger Jenny Håkansson
Utbildningen “Det moderna ledarskapet” bygger precis som namnet anger på modern forskning och är värdefull för alla ledare inom svensk orientering, oavsett roll.
– När många av oss ledare gått utbildningen har vi en gemensam grund att stå på. Utbildningen ger deltagarna gemensam kunskap och verktyg för att tillsammans kunna leda på ett sätt som skapar motivation, engagemang och långsiktig utveckling - både för individer och alla föreningar i landet.
Utbildningen bygger på fyra teorimoduler, reflektionsövningar och samtalsforum, där deltagarna får utforska områden som motivationsteorier och transformerande ledarskap.
Inför lanseringen har utbildningen genomförts i en mindre testgrupp, där styrelse och anställda på orienteringsförbundet gått utbildningen. Från och med idag den 7 februari öppnas den upp för alla som vill stärka sitt ledarskap och bidra till svensk orienterings utveckling.
Klicka här för att komma direkt till utbildningen.
Klicka här för att läsa mer om utbildningen ”Det moderna ledarskapet”.
* Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Svenska Orienteringsförbundet. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Detta innebär att resultaten är generaliserbara till den aktuella målpopulationen. Fältperiod: 23 oktober – 1 november 2024. Antal genomförda intervjuer: 1010.