Etapp två O-Ringen 2024

Bild: Tero Marjamäki

23.07.2024

Stora Tuna OK dominerade andra etappen på O-Ringen: Olaussen och Svensk i topp

Svensk Orientering
Stora Tuna OK fortsätter att briljera i elitseniorklasserna på O-Ringen Smålandskusten. Under dagens medeldistanstävling blev det dubbelt Stora Tuna i både herr och damklassen. Marie Olaussen besegrade Tove Alexandersson och Emil Svensk tog segern i herrklassen före Viktor Svensk.

Under dagens etapp av O-Ringen var det medeldistans som stod på schemat. Tävlingen avgjordes på samma arena som gårdagens långdistans, men i ett annat skogsområde. Det var en teknisk medeldistans med hala berghällar och stenbunden botten. För löparna gällde det att hålla koncentrationen hela vägen för att undvika misstag. 

I D21 Elit gjorde Marie Olaussen från Stora Tuna OK ett topplopp och vann etappen före klubbkompisen Tove Alexandersson med nio sekunder. Trea kom Sanna Fast från IFK Göteborg. 

– Det är inte varje dag man slår Tove Alexandersson. Jag har gått bra hela vägen men svajat ett par gånger och tagit korta kartstopp. Jag tog med mig att ta det lugnt. Det är väldigt stort att vinna en etapp på O-Ringen, jag har gjort det en gång tidigare i D20 Elit i Arvika 2017, berättar Olaussen.

Tove Alexandersson ledde fram till sista kontrollen men blev omsprungen av Olaussen på slutet. Efter gårdagens seger och en andraplats idag leder hon totalen med 4 minuter och 27 sekunder före Hanna Lundberg, OK Renen, som kom fyra på dagens etapp.

– Det är jättekul att Marie (Olaussen) vann, jag vet att hon är väldigt stark. Det var kul idag, men jag är lite ovan vid medeldistans men jag gjorde ett stabilt lopp. Jag har sprungit bra men känner att jag saknar den där lilla spetsen som finns när jag är i riktigt bra skogsform.

Bildtext: topp tre i H21 Elit, fr.v Viktor Svensk, Emil Svensk, Anton Johansson. Fotograf: Tero Marjamäki/Svensk Orientering. 

Emil Svensk tog veckans andra seger och leder därmed totalen med fyra minuter och 29 sekunder. Viktor Svensk, som tog en andraplats igår, avancerade i resultatlistan och kom idag på andra plats före gårdagstvåan Anton Johansson, OK Orion. Viktor Svensk ligger tvåa i totalen och Anton Johansson trea inför morgondagens sprint.

– Det var ett jättebra lopp, jag sprang med full kontroll nästan hela vägen. Det är otroligt fint och passar mig väldigt bra. Bara att gå med kompass och ha hög fart hela vägen, säger Emil Svensk

Viktor Svensk aavncerade i totalen och ligger nu tvåa bakom storebror Emil Svensk.

– Det var ett snäpp uppåt både tekniskt och fysiskt. Jag var osäker på formen igår men idag var det bättre. Jag tycker att jag borde få en plats till medeldistansen på EM i Ungern.

I D20 Elit tog Klara Borg, Södertälje-Nykvarn OF segern före Ida Bengtsson OK Alehof. Trea kom gårdagssegarern Alma Svennerud från Karlskrona SOK.

Philip Lehmann Romøren från Göteborg-Majorna fick revansch efter en tuff långdistans igår när han vann dagens etapp i H20 Elit. Svante Selin från OK Göingarna kom tvåa och Joel Golsäter från OK Kåre kom trea.

I D18 Elit vann ungerskan Janka Mikes dagens etapp före Izabella Ljungberg från OK Tyr. Trea kom schweiziskan Henriette Radzikowski.

Likt D18 Elit hade även H18 Elit en utländsk etappvinnare idag. Finländaren Florian Fritzén vann före gårdagssegraren Ludvig Rosén från Göteborg-Majorna OK. Trea i klassen kom Gustav Netz, Järla Orientering.

Gabriella Gustavsson från IKHP tog veckans andra seger i klassen D21 MTBO. Herrklassen hade även samma segrare som under gårdagen, nämligen Vojtech Ludvik från Tjeckien. Dagens långdistans i PreO vanns av Robert Jakobsson från Tidaholms SOK Sisu.

För junior och seniorelitklasserna i orienteringslöpning väntar sprint i centrala delarna av Oskarshamn imorgon. Efter sprinten kl. 17:30 är det presskonferens och presentation av den svenska truppen till EM i Ungern. 

Se alla resultat från dagen här.

Bilder från O-Ringen etapp ett och två finns här för nedladdning. 

RELATERADE NYHETER

D7f24ac8 492D 4656 8B9d 6E9da7a038df
Dags för O-Ringen Smålandskusten
Iof
Linda Take ny vicepresident i IOF
Schweiz Världscup 22 Maj Hugo Mattsson 04099
Orienteringstränare inom Dala Sports Academy Elit
Fler nyheter