Viktor Svensk tar steget in i A-landslaget efter en stark säsong 2024. Här springer han ensam i täten på världscupstafetten i Finland.

Bild: Hugo Mattsson

03.10.2024

Starkt svenskt landslag uttaget inför 2025

Orientering
Ett mycket starkt A-landslag i orienteringslöpning för 2025 har nu tagits ut. Två nyheter i landslagsverksamheten för kommande år är att man behöver ansöka om en plats i Utvecklingslandslaget samt att det görs en särskild tjejsatsning. ”Vi ser fram emot 2025 med VM i Finland och världscup på hemmaplan i Idre”, säger landslagschef Håkan Carlsson.

A-landslaget 2025 består förstås av de största stjärnorna och det som väntar 2025 är VM i Finland, som är ett skogsmästerskap, samt EM i sprint som avgörs i Belgien. Viktigt blir också världscupen på hemmaplan i Idre samt World Games i Kina samt världscupfinalen i Schweiz.

Ny in i A-truppen är Viktor Svensk, efter en stark säsong med sjätteplatsen på EM långdistans som en av toppinsatserna. På världscupavslutningens stafett imponerade Viktor med ledning från start till mål i ensamt majestät på första sträckan.

– Viktor har tidigare år visat att han kan göra lopp på högsta världsnivå i Sverige men då blir det ”bara” SM-medaljer. I år har han flera gånger visat den nivån internationellt och blir en viktig del i vårt herrlag fram emot VM nästa år, säger förbundskapten Kalle Dalin.

Så här säger Viktor Svensk själv:
– Det känns väldigt kul att bli uppflyttad i A-laget och få ännu bättre stöttning och förutsättningar för att kunna satsa. Det stora målet nästa år är givetvis VM i Finland. Jag hoppas kunna ta en plats i det svenska laget och prestera på VM.

Två nyheter inför 2025 års säsong är att man behöver ansöka om att ta en plats i Utvecklingslandslaget och att det blir en särskild tjejsatsning.

– Vi har många starka löpare utanför A-landslaget och vi hoppas få in många bra ansökningar, säger Håkan Carlsson.

– När det gäller den särskilda tjejsatsningen så blir den kopplad till landslagsverksamheten. Vi vill ha minst 40 procent av respektive kön i A-landslaget över tid och skapa utrymme för det, fortsätter Carlsson.

Till utvecklingslandslaget kommer det att beredas plats för fler tjejer än killar och det kommer att bli aktiviteter och individuellt stöd för dessa tjejer inom ramen för tjejsatsningen. 

– Vi gör detta för att vi ser ett behov av att stärka upp och säkra återväxten på damsidan.

Sveriges A-landslag i orienteringslöpning 2025

Damer
Tove Alexandersson, Stora Tuna OK
Sanna Fasth, IFK Göteborg Orientering
Sara Hagström, IFK Göteborg Orientering
Hanna Lundberg, OK Renen
Karolin Ohlsson, Järla Orientering
Johanna Ridefelt, OK Linné

Herrar
Max Peter Bejmer, IFK Göteborg
Gustav Bergman, OK Ravinen
Martin Regborn, Hagaby GoIF
Albin Ridefelt, OK Linné
Emil Svensk, Stora Tuna OK
Viktor Svensk, Stora Tuna OK
Jonatan Gustafsson, KFUM Örebro
Isac von Krusenstierna, OK Kåre


Utvecklingslandslaget 2025
Är du den vi söker? Är du villig att göra en hängiven och hållbar satsning? Brinner du för och är du villig att ta beslut för att nå världstoppen?

Läs vad som ingår och gör din ansökan HÄR. Den ska vara inskickad senast 12 oktober. Truppen beräknas vara uttagen den 15 oktober.

Har du frågor eller funderingar hör av dig till landslagschef Håkan Carlsson hakan.carlsson@orientering.se

 

Bildtext toppbild: Viktor Svensk tar steget in i A-landslaget efter en stark säsong 2024. Här springer han ensam i täten på världscupstafetten i Finland. Bild: Hugo Mattsson.

RELATERADE NYHETER

Hittahem Sätra 15Maj2024 Teromarjamäki 105
Sista chansen att söka bidragsstöd inom Omstarten
27052023 Sprint SM Final 2023 05 27 Hugomattsson 66
Växjö – värdstad för Sprint-SM 2025!
Sverige tar hem världscupens nationstävling efter seger i båda stafetterna på världscupavslutningen.
Suverän svensk världscupavslutning
Fler nyheter