Medlemmarna i SOK Viljan turas om att laga olika recept, cirka 30-40 portioner varje gång. Soppstarten är i mitten av oktober när mörkret lägger sig och den skapar en mysig atmosfär efter träning och bastu. Soppkvällarna på tisdagar exemplifierar klubbens värdeord som är gemenskap, glädje, engagemang och respekt.
– För ungdomarna är soppan en av de mest populära aktiviteterna, och många ser fram emot höstens soppstart, berättar Anna Svensson och Maria Rindstig, aktiva i SOK Viljan.
SOK Viljans värmande köttfärssoppa
35 portioner
2,5 kg blandfärs (välj vegofärs för vegetariskt alternativ)
1 kg morötter
6 stora gula lökar
6 pkt krossade tomater
6 vitlöksklyftor, eller fler efter smak
12 köttbuljongtärningar (välj grönsaksbuljong för vegetariskt alternativ)
7 liter vatten
1 dl chilisås
1 kg pasta
Vitpeppar, salt, örtsalt, vitlökskrydda
Gör så här: Bryn färsen med löken, krydda med salt och peppar. Skala morötterna och riv. Lägg allt i en stor gryta, cirka 16 liter. Blanda i krossade tomater, pressad vitlök, buljongtärningar, chilisås och vatten. Koka upp och låt puttra i 30 minuter. Koka pastan och blanda i strax före servering. Smaka av med kryddorna.
Vill ni också dela ett sopprecept med resten av orienterings-Sverige?
I satsningen "Månadens Soppa” hyllar vi på Svensk Orientering den fina traditionen att samlas kring en soppa i klubbstugan efter träningen. Att äta soppa tillsammans är mer än bara ett sätt att fylla på med energi – det skapar en känsla av gemenskap, där både stora och små prestationer kan diskuteras över en värmande måltid.
Skicka in ett sopprecept ni brukar laga med bild och berätta kort om er förening och er tradition kring soppa efter träning. Mejla bidraget till: jenny.sunding@fuzepr.se.