Grön ärtsoppa från Kista SC

Bild: Aneta Pawlik

13.02.2025

Soppa och orientering – en vinnande kombination

Svensk Orientering
Varje måndag, från mitten av mars till slutet av oktober, samlas barn i åldrarna 4 till 11 år och deras familjer i Akalla by för att orientera – och äta tillsammans. Som “Månadens soppa” i februari lyfter vi fram en av deras återkommande rätter: en grön ärtsoppa som inte bara mättar, utan också skapar gemenskap.

Orienteringssektionen ORMAR (Orientering, Rörelse och Motion) är en del av Kista Sports Club och har vuxit fram tack vare ett samarbete med Svenska Orienteringsförbundet och stöd från Idrottsklivet. Kombinationen av träning och gemensam måltid för både deltagare och deras familjer har visat sig vara en riktig framgång. Ledaren och initiativtagaren Ben Robertson berättar: 

– Tack vare att vi serverar mat så kan vi praktiskt underlätta för familjerna och det gör att fler barn har möjlighet att vara med. 

Eftersom soppa är både mättande och enkel att förbereda för många personer, står den ofta på menyn. Det krävs dock viss logistik för att servera mat till de runt 30-50 barnen (och deras familjemedlemmar) som är med vid varje tillfälle. De yngre barnen tränar först, sedan anländer de äldre och maten serveras i omgångar om tio personer. Därefter följer träning för de äldre barnen. 

– Att vi alla äter tillsammans har skapat en fin gemenskap och en stark vi-känsla. Det blir mer än bara träning – det blir en social samlingspunkt för hela gruppen, säger Ben. 

Ett av recepten som ofta serveras är en färgstark grön ärtsoppa som både mättar och piggar upp. Här är receptet! 

Kista SC:s gröna ärtsoppa 

10 personer 

2 kg frysta ärtor 

4 grönsaksbuljongtärningar 

2 stora gula lökar 

4 vitlöksklyftor 

1 msk olja 

(Valfritt) 2 g torkad eller 10 färska myntablad 

Gör så här: 

Hacka löken och vitlöken fint. Fräs i olja på medelvärme tills de blir mjuka, cirka 5–10 minuter. Tillsätt de frysta ärtorna. Lägg i buljongtärningarna och eventuellt mynta om du vill ha en frisk smak. Häll i cirka 1 liter vatten och rör om så att allt blandas väl. Koka upp och låt soppan sjuda i cirka 5 minuter, tills ärtorna är helt genomkokta. Ta av från värmen och mixa soppan slät med en stavmixer. Späd med mer vatten om du vill ha en tunnare soppa. 

Vill ni också dela ett sopprecept med resten av orienterings-Sverige?  
I satsningen "Månadens Soppa” hyllar vi på Svensk Orientering den fina traditionen att samlas kring en soppa i klubbstugan efter träningen. Att äta soppa tillsammans är mer än bara ett sätt att fylla på med energi – det skapar en känsla av gemenskap, där både stora och små prestationer kan diskuteras över en värmande måltid.  

Skicka in ett sopprecept ni brukar laga med bild och berätta kort om er förening och er tradition kring soppa efter träning. Mejla bidraget till: jenny.sunding@fuzepr.se.

Relaterade nyheter

Ungdomskaveln Teromarjamäki 060
Dags att skicka in LOK-stödsansökan
Jonatan Gustafsson fyller på med energi under ett träningspass
Maurten fortsätter ladda Svensk Orientering – energi för fler framgångar
OK Löftan kör Snöbolls Orientering
Så slutade Stjärnkampen 2024
Bosön 23 April Hugo Mattsson 01461
Svensk Orientering söker förstärkning – tre spännande roller att söka