Både seniorer och juniorer i skidorienteringslandslaget tränar på Idre Fjäll den här veckan.

Bild: Frans Wickbom

23.10.2024

Skidorienteringslandslaget på tidig snö

Skidorientering
Den här veckan tränar skidorienteringslandslaget på tidig snö på Idre Fjäll. Åkarna avverkar mil efter mil på den utlagda snön. ”De senaste dagarna har det varit riktigt bra förhållanden”, berättar Gustav Johnsson, en av många åkare på lägret.

Det är både seniorer och juniorer från skidorienteringslandslaget som tränar på Idre Fjäll den här veckan. Lägret startade i fredags och avslutas i morgon torsdag.

Förmiddagarna består av gemensamma pass på den utlagda snön. På eftermiddagarna samlar några av åkarna på fler skidmil medan andra springer eller kör ett pass i gymmet.

Vi kollade läget med seniorlandslagets Gustav Johnsson om förhållandena på Idre Fjäll och om hans tankar inför den kommande säsongen.

– I går och i dag har det varit rätt bra väder med en del sol och fint i spåren. Första dagen regnade det lite och sedan har det blivit successivt bättre, säger Gustav Johnsson.

– Det har varit lite kallare de senaste dagarna och därmed mycket bättre spår. För att vara den här årstiden är det riktigt bra, fortsätter Gustav.

Kör ni någon orienteringsträning eller samlar ni bara mil?
– På eftermiddagarna har några sprungit orienteringsträning. I går hade vi också en torrövning på snön. Vi gick också igenom de nya karttecken som kommer den här säsongen.

Nyligen kom beskedet att det blir EM och JVM samt en tredje världscupomgång i Finland i slutet på mars.

– Det var positivt att vi äntligen fick besked efter många rykten. Men det är ju ett sent besked som förändrar säsongen. Men vi är glada att det blir mer tävlingar. Vi är taggade.

EM och Junior-VM blir nu det stora målet för landslagsåkarna.

– Jag siktar förstås på framskjutna placeringar på EM, säger Gustav Johnsson som hade en 15:e och en 16:e plats på VM i fjol som sina bästa placeringar på det mästerskapet.

I tur och ordning Umeå OK:s Isak Lundholm och IFK Mora OK:s Jonatan Ståhl och Gustav Johnsson under ett intervallpass. Bild: Frans Wickbom.

Maja Lundholm, Umeå OK, är glad att vara på tidig snö. Bild: Frans Wickbom.

En glad syskonduo, OK Renens Matilda och Anna Aasa. Bild: Frans Wickbom.

Sofie Karlsson Holmer, IFK Mora OK och Nelly Mårtensson, Garphyttans IF, skiner i kapp med solen. Bild: Frans Wickbom.

Tim Lundberg, OK Renen och Otto Timby, Umeå OK, pustar ut efter lite hårdkörning. Bild: Frans Wickbom.

Det internationella tävlingsprogrammet i skidorientering 2025:
9-12 januari världscupen omgång 1, Sjusjöen, Norge
13-17 januari Universiaden, Turin, Italien
13-17 februari, världscupen omgång 2, Ruhpolding, Tyskland
19-23 mars, EM, JVM, UEM, världscupen omgång 3, Posio, Finland

Bildtext toppbild. Både seniorer och juniorer i skidorienteringslandslaget tränar på Idre Fjäll den här veckan. Bild: Frans Wickbom.

 

RELATERADE NYHETER

Nu är det klart att det blir EM och världscup i Finland i slutet på mars 2025. Bilden från VM i skidorientering i Ramsau, Österrike 2024.
Klart med EM och JVM i skidorientering i Finland
DSC06654
Anmälan till Rikslägret Vinter är nu öppnad
240812 Skidolandslaget Johantrygg
Skidorienterarna gör sig redo för vintern
Fler nyheter