Sanna Fasth under världscupstafetten i Finland i höstas där Sanna sprang andra sträckan i segerlaget.

Bild: Tero Marjamäki

10.04.2025

Sanna Fasth njuter av att springa tävling på tävling

Orientering
IFK Göteborg Orienterings Sanna Fasth har sprungit övertygande på flera tävlingar under våren. Detta efter en vinter där träningen äntligen har fungerat bra. Nu är siktet inställt på VM-testerna i mitten på maj. ”Årets stora mål är att ta mig till VM”, säger Fasth.

Sanna Fasth har brottats med skadeproblem under många år. I Orienteraren nummer 3 2024 berättade hon att skadebekymren bestod av ett benmärgsödem i foten.

– Det handlar om en stressreaktion, inte stressfraktur men förstadiet till det. Det har varit samma sak som kommit tillbaka men nu har jag fått väldigt bra hjälp, förklarade hon då.

– MR-bilderna måste också se bra ut för att jag ska få ställa upp igen, att läkare ska godkänna det. Nu känns det positivt och bra och förhoppningsvis har jag vänt på trenden, berättade hon vidare.

Ja, nu verkar trenden verkligen han vänt. Sanna sprang mycket bra på världscupavslutningen i Finland i höstas, där hon var med i det svenska segerlaget på stafetten.

Sedan dess har hon tagit examen från sin läkarutbildning och kan nu se tillbaka på en vinter med många timmar träning, vecka efter vecka.

Glada miner när Sanna tillsammans med Tove Alexandersson och Hanna Lundberg springer över mållinjen som vinnare av världscupstafetten i Finland i höstas. Bild: Tero Marjamäki.Glada miner när Sanna tillsammans med Tove Alexandersson och Hanna Lundberg springer över mållinjen som vinnare av världscupstafetten i Finland i höstas. Bild: Tero Marjamäki.

Under våren har Sanna sprungit ganska många tävlingar och tagit klara segrar.

Vad säger du om din säsongstart?
– Hittills har jag sett det som bra träning, att jag fått träna på att tävla. Men jag har haft en väldigt fin vinter och fått kontinuitet med löpningen. Det har inte hänt de senaste fem-sex åren, berättar Sanna och fortsätter:

– Jag är bara glad att kunna stå på startlinjen i början på våren, det är också länge sedan. Jag är väldigt lättad över att det fungerar för en gångs skull.

Har du gjort något annorlunda i träningen?
– Jag har haft en lång upptrappning från att jag sprang några pass på 40 minuter i veckan, till nu då jag springer upp mot sju mil i veckan. Den upptrappningen har tagit nästan ett och ett halvt år.

– Jag har haft tålamod och följt planen, det är en stor del. Sedan tog jag examen i januari och sedan har jag varit helt ledig. Jag har haft en helt annan totalbelastning än åren innan. Det tror jag har bidragit mycket till att jag kunnat träna på bra hela vintern. Det är stor skillnad när man kan sova ordentligt och vila mellan passen, konstaterar Sanna.

Den närmaste tiden kommer 26-åringen att fokusera helt på orientering.

– Jag har tänkt att jag ska vara ledig fram till hösten och göra en ordentlig satsning, fokusera helt på idrotten. Men det är svårt att ekonomiskt göra det under någon längre tid. Planen är att jag ska jobba till hösten, jag ska på arbetsintervju i morgon.

Sanna har en hög träningsnivå totalt men där cirka 60 procent är alternativ träning.

– Jag har lärt mig att träna alternativt. Nu när det är lite varmare ute så blir det mest cykel. Vi har haft en fin vår i Göteborg och det är lätt att lägga en massa tid på cykeln. Jag tycker det kul också, inget ont måste längre. Det kan vara njutning när jag vet att jag kan springa dagen efter.

– Jag känner att jag hittat ett bra upplägg som fungerar nu.

Sanna växlar i täten på Venla efter sträcka tre förra sommaren. Bild: Hugo Mattsson.Sanna växlar i täten på Venla efter sträcka tre förra sommaren. Bild: Hugo Mattsson.

Hur många timmar träning i veckan blir det?
– Jag försöker ligga på mellan 18 och 21 timmar i veckan. Det är ju lättare att få till nu än när jag hade heltidsstudier.

Sanna har som sagt tagit många klara segrar i vår, i alla lopp utom ett. Det var i söndags när hon ställde upp i H21 på Göteborgsdubbelns långdistans. Där blev det en 13:e plats.

Vad var anledningen till att du startade i herrklassen?
– Tanken var att få en längre tävlingsbana. De nationella tävlingarna har inte så lång segrartid på långdistans. Nu blev det inte så mycket längre ändå men jag vill ju få till några bra genomkörare på långdistans innan det är dags på allvar. Det får bli några på träning också.

Fick du några kommentarer innan och efter loppet?
– Några killar kände sig nog lite pressade tror jag. Många var stressade innan och en del sa att de sprang och tänkte på det under loppet. Det var bara kul att jag slog några av killarna. Det är som när man springer intervaller, det är alltid roligt att vara före några killar.

Närmast väntar landslagsläger i Finland för Sanna. Något hon verkligen ser fram emot.

– Det ska bli kul. Det är det första landslagslägret jag är med på den här säsongen. Det ser ut att bli ett väldigt bra och genomtänkt program.

Efter lägret väntar Stigtomtakavlen men sedan står Sanna över SM natt och Stafettligan i Stockholm.

– Det är en så intensiv vår och det kommer en Tiomilahelg som sliter ganska mycket. Det är bra att ha lite överskott mot resten av maj-tävlingarna. Det hade varit kul att springa, men jag får vara lite klok och tänka framåt.

Vad ser du mest fram emot under våren?
– Först är det Tiomila. Jag känner att det närmar sig, det är mycket snack i klubben. Det är alltid en höjdpunkt på våren.

– Sedan är årets stora mål att ta sig till VM. Så VM-testerna blir viktiga för att ta sig dit. Det är mycket kul att se fram emot kommande månader.

Text: Johan Trygg 

Bildtext toppbild: Sanna Fasth under världscupstafetten i Finland i höstas där Sanna sprang andra sträckan i segerlaget. Bild: Tero Marjamäki.

Relaterade nyheter

 Anton Johansson vid SM medeldistans 2024 där han slutade på sjunde plats.
Anton Johansson mot VM utanför landslaget
En grupp damer springer förbi ett rött hus under Måsenstafetten 2025.
OK Måsen hoppas fler vill arrangera tävlingar: ”Ger mycket tillbaka till klubben”
Frida Vikström spurtar mot mål och ett hägrande SM-guld. Bakom syns trean i herrklassen John Börjesson och tvåan i damklassen Ingrid Lundanes.
Frida Vikströms väg till första SM-guldet
Missa inte andra anmälningsstoppet till Tiomila i Finspång, i dsg 31 mars. Bilden från Tiomila i Nynäshamn i fjol.
Missa inte andra anmälningsstoppet till Tiomila – i dag