Innan lördagens lopp var Albin Ridefelts bästa individuella placering på ett internationellt mästerskap en åttondeplats på långdistansen vid VM 2019. I fjol kom den största framgången med guld på VM-stafetten tillsammans med William Lind och Gustav Bergman. Att lyckas individuellt har varit ett stort mål inför den här säsongen för OK Linnélöparen.
Har du kunnat smälta guldloppet med några dagars distans?
– Jag börjar landa mer och mer men känns fortfarande lite overkligt på något sätt, berättar Ridefelt.
Har det varit någon uppvaktning sedan du kom hem?
– Det har inte varit något med klubben än. Jag blev förkyld direkt när jag kom hem. När jag kom till jobbet idag så var det uppvaktning med tårta och en massa ballonger. Det var kul. Även de som inte följer orientering så mycket i vanliga fall hade suttit bänkade framför TV:n i helgen.
Vad betyder det att lyckas individuellt?
– Det är nästan roligare att lyckas på stafetter men individuella prestationer är ju ändå det som värderas högst. Det här är ju något jag jobbat för länge. Jag har ju haft lite svårt att få till det på de mästerskap jag sprungit då jag ofta varit lite nervös. Väldigt häftigt att få lyckas nu och få till ett jättebra lopp och med bra form, berättar Ridefelt.
Hur hanterade du nervositeten den här gången?
– Jag tror det handlar om det lite klyschiga - rutin. Att jag fått erfarenhet från liknande situationer fler gånger och vet hur det är. Att jag bara ska gå ut och göra mitt jobb och påverka det jag kan och gilla situationen. Första gångerna på mästerskap blev jag lite nervös och paralyserad av det. Nu har jag vuxit in i det och gillar läget ”nu står allt på spel”.
Vad säger du om att de blev en helsvensk pall?
– Så kul! Vi har en bra nivå och jag tror också det passade oss bra med den ganska tekniskt svåra medeldistansen. Vi har också pushat varandra mycket de senaste åren. Det är mycket Gustav (Bergman) som gått i spetsen för att vi ska ha en hög nivå. Att hela tiden jämföra sig mot honom och de andra på Swedish League och SM har gjort att vi lyft nivån, menar Ridefelt.
Vad säger du om ditt genomförande av loppet? Du sprang runt på de två ställen där det var ett alternativ. Var det givet för dig?
– Jag kollade faktiskt på de sträckorna innan första kontrollen för det var ganska lång löpning inne på arenan. Jag såg att där skulle man kunna springa runt och hade det i bakhuvudet. Sedan tyckte jag det var ganska grönt och svårt att springa i skogen till de första kontrollerna. Då kändes det naturligt att springa runt där det går.
Många landslagslöpare har haft sprintfokus inför den här säsongen med tanke på VM i Danmark. För Albin har det dock varit EM i skogen och just medeldistansen som han fokuserat helt på.
– Jag kände ju att det var på medel jag hade störst chans att ta en medalj. Individuell medalj har varit målet det senaste året. Visst, om jag sprungit långdistansen också så hade jag haft en chans till. Men jag kände att det var bättre att gå in fullt för medeln. Det var ett beslut jag tog tidigt.
Har det beslutet påverkat din träning inför säsongen?
– Jo, jag har förberett mig för medeldistans träningsmässigt. Det är ju inte så stor skillnad men jag vet att jag haft lite problem med att jag fått kramp på långa lopp. För att klara av det behöver jag köra långa hårda pass och det har jag inte behövt göra nu. Det kanske har gjort att jag kunnat förbättra vissa saker som behövs på medel, istället för att jobba på uthålligheten. Det är nog marginella skillnader. Den största skillnaden är nog det mentala, plus att jag var helt fräsch och sugen på startlinjen.
Om vi kikar framåt. Hur går tankarna inför VM i Schweiz nästa år?
– Det svåraste brukar ju vara att få en plats till VM i det svenska laget. Nu har ju jag och Martin (Regborn) ordnat det så att vi har fyra platser per distans där. För egen del tänker jag att det där är väldigt stor skillnad vilka krav det ställs på medel respektive lång. Jag kommer nog fortsätta satsa på medel och förhoppningsvis stafetten och få revansch där till nästa år.
Till vardags jobbar Albin som läkare i Uppsala vid sidan om sin satsning.
– Jag har en bra deal med min arbetsgivare. Jag är anställd på heltid men får vara tjänstledig när det är tävlingar och läger. I praktiken kanske jag jobbar 70-80 procent, berättar han.
Blir det samma fortsättningsvis?
– Jo, det tänker jag men eftersom det väntar lite speciell terräng och är lite hög höjd i Schweiz så kan det nog bli så att jag jobbar ganska lite sista halvåret innan VM. Jag tror det kan behövas en del specifika förberedelser.
Det var ju inte bara ett lyckat EM för Albin utan också för hans sambo Johanna Öberg med två sjätteplatser. Hennes klart bästa internationella prestationer. För paret väntar nu andra roligheter redan kommande helg då de ska gifta sig.
Bildtext toppbild: Alblin Ridefelt spurtar i mål som Europamästare på medeldistans. Bild: Kristina Lindgren.
Herrbanan på EM medeldistans i Rakvere, Estland med vägval för medaljtrion Albin Ridefelt (rosa), Anton Johansson (röd) och Gustav Bergman (violett).