
Bild: Tero Marjamäki/Svensk Orientering
2020 och 2021 fick Tiomila ställas in till följd av den pågående pandemin. 2022 kunde tävlingen åter arrangeras, då i Ånnaboda, Örebro. Tävlingen lockade totalt 887 lag. Året därpå arrangerades tävlingen i Skellefteå och siffran stannade vid 603 lag. I fjol arrangerades Tiomila i Nynäshamn och 872 lag var anmälda. I år är man nu över 900 lag, mer exakt 905 lag anmälda, fördelade: 336 herr, 281 dam, 288 ungdom.
Björn Persson samt Mats Rosander som har hand om partners, media och kommunikation är nöjda med årets anmälningsläge.
– Det känns jättebra med så många lag anmälda. Det är svårt att tänka sig ett bättre utgångsläge än det här.
Men bakom siffrorna finns också strategiska beslut och långsiktiga överväganden.
– Redan tidigt i planeringen sa vi att vi vill jobba både kort- och långsiktigt. Kortsiktigt vill vi göra ett så bra arrangemang som möjligt i år. Långsiktigt vill vi se till att Tiomila växer – att klubbar kommer tillbaka, att det känns enkelt att delta och att fler vill bilda lag, säger Mats Rosander.
Att Tiomila i år är över 900 lag och på väg mot det långsiktiga målet om 1 000 deltagande lag gör inte bara att det blir en större orienteringsfest – det har också praktisk och ekonomisk betydelse.
– Exempelvis så gör hundra ytterligare lag jättestor skillnad för arrangörens ekonomi. Det blir mer lönsamt, både för arrangörsklubben, förbundet och Tiomilaföreningen. Det är win-win för alla, säger Björn Persson.
En fråga som varit uppe för diskussion är tävlingsschemat – och särskilt hur det påverkar lag från Finland.
– Vi har fått synpunkter, bland annat från våra finska vänner, som velat att vi ändrar tidsschemat för att kunna resa bättre med båten och hinna på ett bra sätt till färjeterminalen. Men vi tog till slut beslutet att inte ändra tiden och var man än lägger tävlingen så finns det alltid logistikutmaningar, och varje justering har både en upp- och en nedsida.
Frågan om var Tiomila ska arrangeras i framtiden är ständigt aktuell. Ur ett partner- och logistikperspektiv lyfts ofta halvstora städer med bra kommunikationer fram.
– Det är upp till Tiomilaföreningen att bestämma såklart men det behöver inte vara i storstäder, utan gärna platser med goda tåg- eller båtförbindelser. Det är smart utifrån både deltagande och publik, säger Mats Rosander och tillägger att det viktigaste är att göra ett bra arrangemang.
– Risken är annars att deltagarna uteblir året efter, oavsett var det arrangeras.
Arrangörerna har också försökt modernisera kommunikationen inför tävlingen. Bland annat har bulletinerna översatts till tre språk – något som inte varit standard tidigare – och innehållet har kompletterats med korta reportage och intervjuer.
– Vi har berättat om träningsläger, pratat med löpare och försökt göra innehållet mer levande. Det gör det lättare för både utländska klubbar och partners att förstå vad Tiomila är – och att känna sig välkomna.
Avslutningsvis, vad kan löparna förvänta sig?
– Vi kommer att erbjuda ett väldigt fint Tiomila, koncentrerat i intressant terräng som inte är extrem på något sätt utan den är väldigt tillägnad för både elit såväl som motionärer. Varmt välkomna!
För dig som inte har möjlighet att vara på plats på tävlingsarenan rekommenderar vi Tiomilas webbTV-sändningar. Sändningen kommer att finnas tillgänglig med svensk, finsk och engelsk kommentering.
Köpet genomförs via IOF-TV och när du köpt din biljett så kan du välja fritt mellan de tre språken.

Relaterade nyheter

Hittaut-Festivalen i Akalla: En succé med labyrinter och massor av orienteringsglädje

Litet gäng på viktiga sprintförberedelser i Belgien

OK Linné och IFK Göteborg vinnare av Stafettligan #2
