Piteå rustar för stor VM-fest – 100 dagar kvar
11.12.2018

Piteå rustar för stor VM-fest – 100 dagar kvar

Skidorientering
Om 100 dagar kommer det att snöa medaljer i Piteå. Parallellt avgörs VM, junior-VM, ungdoms-EM och veteran-VM i skidorientering. "Väldigt intensiva dagar. Men vi är fulla av tillförsikt inför vad som väntar", säger generalsekreteraren Anders Bennitz.

Det här reportaget publicerades i senaste Skogssport – vill du läsa hela tidningen kan du köpa ett digitalt lösnummer HÄR för 50 kronor. På samma sida kan du även skaffa din egen prenumeration – just nu har vi ett särskilt julerbjudande för den digitala prenumerationen; 250 kronor för hela 2019!

Snötillgången vid Lindbäcksstadion några kilometer väster om Piteå är minst sagt god året om. Men under ungefär halva året är det enbart inomhus som det finns gott om den vita varan.
2016 invigdes Arctic Falls, en däcktestningsanläggning där de stora företagen inom detta gebit testar sina däck inför kommande vintrar. I anslutning till denna anläggning finns även KallaTunneln, en skidtunnel, givetvis är namngiven efter världsstjärnan Charlotte Kalla, som sedan säsongen 2012-13 tävlar för Piteå Elit.

Hundratalet meter därifrån på Lindbäcksstadions upplopp är det, den här dagen när Skogssport är på besök, ännu ingen snö på marken. Men det känns i luften att det börjar närma sig vinter. Och det är alltså här som det under fem mycket intensiva tävlingsdagar i slutet av mars, 20-24, som det ska delas ut ett en hel skrälldus medaljer.

Då samlas skidorienteringseliten i Piteå för att göra upp om medaljerna i VM; junior-VM; ungdoms-EM samt veteran-VM.

- För några år sedan blev jag kontaktad av Internationella Orienteringsförbundet. Frågan var om vi i Sverige var intresserade av att arrangera i första hand VM i skidorientering. De visste väl att jag var tillräckligt galen för att kunna ta mej an ett sånt här uppdrag, berättar Sture Norén med ett leende.

Norén är ansvarig för banläggning och spårsystemet under VM-tävlingarna.

Han tog kontakt med både Piteå kommun och de lokala föreningarna som omedelbart ställde sig positiva till förfrågan.

Hur kommer det sig att valet föll på att vara just här på Lindbäcksstadion i Piteå?

- Det var bara det som var valet. Här finns ju redan allt på plats. Det är därför vi ska vara här. Det enda vi behöver komplettera med är lite extra toaletter; ett tält för servering och kanske ytterligare ett tält för bagage, säger Norén.

I de permanenta byggnaderna på arenan finns både vallabodar samt den lokal som kommer att användas som karantän för elitåkarna inför deras start.

Roland Jansson är tävlingsledare:

- Det här med att vara på en arena där all logistik redan finns på plats är oerhört värdefullt för oss. Dessutom är här väldigt bra terräng för skidorientering. Men det är utmanande att arrangera fyra mästerskap parallellt. Det vi just nu håller på med är att sätta ihop detaljerade tävlingsprogram; att få ihop schemaläggningen så att vi får bra och rättvisa tävlingar för alla.
När det är fyra mästerskap som arrangeras parallellt ställs extra krav på såväl terräng som arena. Senaste gången det arrangerades fyra mästerskap parallellt var i Finland för två år sedan (då var det EM för seniorerna, i övrigt samma program som väntar i Piteå); så kom det viss kritik någon av tävlingsdagarna över att det var väldigt trångt i skogen på vissa platser när flera klasser delvis avgjordes parallellt.

Huvudanledningen till skidorienterings-trängseln i Imatra var att det var skral snötillgång samt att tävlingarna avgjordes tidigt i februari vilket innebar att antalet ljusa timmar på dygnet var färre än vad som väntar i Piteå i slutet av mars:

- Vi har tittat noga på upplägget i Finland nu när vi lagt vårt tävlingsprogram. Sen har vi en klar fördel här att det går att åka in och ut ur stadion i två riktningar. Det har vi nytta av inte minst de dagar när de olika klasserna tävlar på olika distanser under samma tävlingsdag. Och dessutom innebär det en större möjlighet till variation i banläggningen, säger generalsekreteraren för arrangemanget Anders Bennitz.

Och som alltid när det väntar orienteringstävlande, oavsett om det är med eller utan skidor under fötterna, så är banläggningen förlagd under stort hemlighetsmakeri. 

- Jag körde upp hela det tänkta basspårsystemet under fjolårssäsongen, men tyvärr smälte det bort, haha, skrattar Sture Norén.

Och planeringen inför VM-vinterns spårdragande ligger givetvis långt framme.

- Vi har ju tillgång till hela det mycket välskötta spårsystem som finns här runt arenan och ute i terrängen. Men utöver det så kommer vi att komplettera med smalspår. Och jag skulle gissa att kanske 60-70 procent kommer att vara smalspår under tävlingsdagarna. Sen ser det lite olika ut på olika delar av området. Vår tanke är att ha två separata spårsystem. Det är svårt att kombinera spårsystemet som passar för en sprint med ett system för en långdistans. Varje distans ska ju ha sin egen karaktär.

Går det att lägga till nya smalspår under tävlingsveckan för att skapa nya utmaningar för åkarna?

- Det är klart att det ser lite annorlunda ut i skidorientering jämfört med orientering. Kartorna i skidorientering behöver inte offset-tryckas utan vi printar dom på arenan. Detta är för att garantera att kartan kan uppdateras om det skulle vara så att någon har kört med skoter rakt genom tävlingsområdet inför tävlingen. Så jag skulle säga att vi kommer att komma till VM-tävlingarna med "varm" karta. Alltså att den skrivits ut bara timmen eller timmarna före start, säger Norén.

Lindbäcksstadion användes så sent som 2016 när SM-veckan avgjordes i Piteå. Då ingick exempelvis längd och skidorientering på programmet. Nu finns en uttalad målsättning om att Piteå på sikt ska få arrangera världscup i längdåkning.

Vägen från ett internationellt skidorienteringsmästerskap till världscup i längdåkning tog exempelvis ryska Tyumen för ett par år sedan:

- Det finns väldigt höga ambitioner inom kommunen att skapa riktigt bra arrangemang här. De vill visa upp Piteå och arenan på absolut bästa sätt. Det gör att det kommer att vara ett internationellt snitt på tävlingsarenan under VM. Vi kommer bland annat att ha en storbildsskärm på upploppet för att publiken på plats ska få en riktigt bra arenaupplevelse. Och vintersport är något som verkligen uppskattas bland piteborna så vi hoppas på att det kommer mycket folk hit och tittar när det är dags för våra tävlingar i slutet av mars, säger Roland Jansson.

Totalt är det nio lokala klubbar som arbetar med arrangemangen:  Piteå IF; Piteå Skidallians; Älvsby IF OK; Arvidsjaurs OK (i Arvidsjaur vid Prästberget finns tävlingarnas reservanläggning); I19 IF; Bodens BK OS; OK Renen; Gammelstads IF samt Bergnäsets AIK.

RELATERADE NYHETER

240321 Jonatanståhl Tildaandersson
Programmet klart för Svenska cupen i skidorientering 2024/2025
Både seniorer och juniorer i skidorienteringslandslaget tränar på Idre Fjäll den här veckan.
Skidorienteringslandslaget på tidig snö
Nu är det klart att det blir EM och världscup i Finland i slutet på mars 2025. Bilden från VM i skidorientering i Ramsau, Österrike 2024.
Klart med EM och JVM i skidorientering i Finland
Fler nyheter