Nu rullar Svenska Orienteringsförbundets nya återstartsplan ut. Och medlemsföreningar från norr till söder kan söka stöd inom fyra olika områden.
Återstartsstöd omgång två
Till följd av pandemin tilldelade Riksidrottsförbundet det Svenska Orienteringsförbundet återstartsstöd, uppdelat på två potter à 3,7 miljoner.
Det första potten delades ut under hösten 2021. Förbundet valde att fokusera stödet inom fyra områden: tävling med fokus på IT-utveckling, utbildning, utvecklingsmiljöer samt bredd- och motion.
Nu har förbundet tilldelats pott två. Och som ett led i att stärka orientering och göra sporten ännu starkare än den var innan pandemin, har man tagit fram en ny återstartsplan — Omstarten.
Miljonsatsning
Sammanlagt innebär det en satsning på flera miljoner från förbundets sida.
– Vi tror och hoppas att det ska ge föreningar det stöd de behöver för att komma igen efter den tuffa pandemin, säger Tomas Stenström, Idrottschef på Svenska Orienteringsförbundet.
Förbundet kommer att fortsätta arbetet inom de fyra fokusområden: utbildning (en digital utbildningsplattform), utveckling av tävlingsidrottsystemen Eventor och OLA, bredd- och motion (genom Hittaut och motionsorientering) och utvecklingsmiljöer (en satsning på 17-25-åringar med bland annat en extra utbildningssatsning på junior- och seniortränare).
Föreningsstöd
Dessutom har man avsatt 1,1 miljoner kronor till föreningar. Det finns tre stödpaket och ett mer öppet sådant: Prova på-aktiviteter, sociala aktiviteter, stafettarrangemang samt öppet stöd (Vad behöver din förening för att återstarta verksamheten?).
Förbundet vill även slå ett slag för de här stöden: Projektstöd IF och Ungoteket Klubb. Totalt är de på 2,4 miljoner kronor (1,2 miljoner för 2022 och 2023 respektive).
– Vi hoppas också att föreningar ska våga uttrycka sina behov och så ska vi göra vårt bästa för att tillgodose dem, säger Stenström.
Han tillägger:
– Vi ser hellre fler än färre ansökningar.
Ansök nu
Ansökningar behandlas i tvåveckors-intervaller. Dem som kommit in fram till och med den 15 mars handläggs först. Därefter äger nästa beslutsmöte rum den 1 april och så vidare.
Dock rekommenderar förbundet att ansökningar skickas in så snart som möjligt.
Läs mer här om Omstarten, Projektstöd IF, Ungoteket och hur just din förening kan ansöka.
Bildtext: Omstart i 25manna 2019.