Ett av svensk orienterings huvudmål är att växa och bli fler. Det gör vi bland annat genom att göra idrotten mer lättillgänglig, inte minst våra kartor. Att kartorna är lättillgängliga är inte bara viktigt externt för allmänheten utan också internt inom orienteringsrörelsen. En del i det arbetet är att förenkla själva kartuppladdningen för klubbarna.
Omaps, som kan ses som ett nytt Eventor för orienteringskartor, har en enkel uppladdningsfunktion.
– Att ladda upp och lägga in information om en karta tar bara någon minut och ligger den inte rätt positionerad från början så kan det lätt ordnas i samband med uppladdningen. När kartan är uppladdad kan den göras tillgänglig för andra kartbaserade tjänster och applikationer, berättar Niklas Wrane, kartansvarig på Svenska Orienteringsförbundet.
Men det är alltid upp till kartägaren, oftast klubben, att avgöra vilka tjänster som får tillgång till en karta och i vilken upplösning.
Just positioneringen, eller georefereringen som det heter på kartspråk, är den främsta anledningen till beslutet om att utveckla Omaps. Under april månad planerar Svenska Orienteringsförbundet att i samarbete med Knowit Uppsala AB och O-Ringen AB, släppa Livelox, en ny GPS-tjänst för klubbar och individer - och som baseras på att kartan ligger rätt geografiskt.
– Det är till och med en förutsättning för att Livelox ska fungera. Kartorna kommer att hämtas från nya Omaps, men det går också bra att ladda upp kartor direkt i Livelox, vars namn är kort för ”live locations”, säger Niklas Wrane.
Ersätter Kartbanken
Omaps ersätter Kartbanken.
– Även om Kartbanken idag är ett snabbt och enkelt sätt att få information om var våra kartor finns och hur de kan köpas, så saknar tjänsten själva kartorna.
Kartbanken saknar också koppling till Eventor, svensk orienterings centrala IT-system med person- och organisationsuppgifter, inklusive inloggningsinformation och hantering av roller.
– I Omaps loggar du in med dina Eventor-uppgifter och klubben väljer själv vilka som ska kunna ladda upp och administrera kartor genom rollerna i Eventor. På så sätt blir det en långsiktig lösning där klubben undviker beroendet av en enda kartansvarig.
Ny information på nytt
Med Omaps behöver informationen som finns i nuvarande Kartbanken läggas in på nytt – och i samband med detta alltså en uppladdning göras av själva kartan.
– Förhoppningsvis går det snabbt att kopiera och klistra in relevant information från Kartbanken. Då kan man passa på att fräscha upp klubbens kartregister så att bara aktuella kartor visas och med korrekt kartinformation.
Tänk på att kartbilden som laddas upp inte får innehålla texter eller grafiska element som till exempel ramar, teckenförklaringar, klubbmärken eller reklam. Däremot går det bra med namn på orter, sjöar eller motsvarande, samt meridianer.
Omaps nås via www.omaps.net. Under fliken "Om" i Omaps hittas mer information om tjänsten.
Förbättrad tillgänglighet i ny kommande Hitta orientering-version
Nya Omaps kommer så småningom att få sällskap av en ny version av Hitta orientering.
– I Hitta orientering visas orienteringsprodukter och aktiviteter i olika lager på en Sverigekarta. Tyvärr har det gått trögt med uppladdningen av nya produkter till tjänsten. Det vill vi förändra, säger Niklas Wrane.
Tanken är därför att inget kommer att administreras i Hitta orientering utan att denna automatiskt hämtar produkter och aktiviteter från olika externa tjänster och presenterar dessa på en bakgrundskarta.
Första steget blir att hämta kartorna från Omaps. Klubbstugor hämtas från Eventor, där stöd för positionering av klubbstugorna införs. Information om Naturpasset hämtas från Naturpassets hemsida, Hitta ut från Hittaut.nu, Stolpjakten från Stolpjakten.se osv.
Även stöd för att hämta tävlingar och motionsbaserade aktiviteter från Eventor kommer att införas.
– Den stora fördelen med det här är att det inte spelar någon roll om du är kartansvarig, naturpassansvarig eller tävlingsansvarig i klubben. Du fortsätter att uppdatera informationen som vanligt, t ex tävlingsinformationen i Eventor eller naturpassinformationen på Naturpassets hemsida. Det fina är sedan att informationen visas automatiskt på ett enda ställe, i Hitta orientering, förklarar Wrane.
Något datum för den nya versionen av Hitta orientering är inte satt ännu.
Ny kommande motionskalender i Eventor
Samtidigt som arbetet fortsätter med att förbättra Hitta orientering så kommer tävlingskalendern i Eventor att få sällskap av en motionskalender. Det betyder att närtävlingar och klubbtävlingar lyfts över till en egen flik, där även andra motionsaktiviteter visas, inte minst alla arrangemang från svensk orienterings motionssatsning, Motionsorientering.
Även klubbträningar, veteranorienteringar och andra motionsbaserade aktiviteter kan läggas in och visas.
– Menar vi allvar med att vilja bli fler behöver vi också bli bättre på att göra våra motionsaktiviteter mer synliga och tillgängliga. Hitta orientering gör det enklare att hitta via en Sverigekarta. Nya motionskalendern gör detsamma via en kalender, avslutar Wrane.
Ambitionen är att den nya motionskalendern ska finnas på plats under april månad.