18.09.2024

Nytt tittarrekord för orientering på SVT

Orientering
Europamästerskapet i Ungern i augusti noterade ett nytt räckviddsrekord för orienteringen med en total räckvidd på nästan 1,9 miljoner. Flest tittare lockade långdistansen under söndagen där Tove Alexandersson tog ett övertygande guld.

Orientering som Tv-sport har tagit stora kliv de senaste åren med ny teknik som tagit tittarna ännu närmare tävlingarna.

De senaste åren har de stora internationella tävlingarna sänts i SVT och det är sedan en tid tillbaka klart att SVT även har säkrat rättigheterna för VM, EM och Världscupen för åren 2024-2026. 

Den internationella säsongen i orientering 2024 startade i maj med världscuptävlingar i Schweiz och senare i Italien.

– Sverige hade flera fina framgångar och det var glädjande att många såg dessa i tv-sofforna ute i landet, säger Susanne Maarup, förbundschef för Svensk Orientering. 

Totalt hade den första världscupomgången i Schweiz en räckvidd om 556 000 och den efterföljande helgen, världscupen i Italien, en räckvidd om hela 701 000.

VM i år arrangerades i Skottland i juli och visade även den på starka tittarsiffror jämfört med tidigare år. Detta trots hård konkurrens med bland annat fotbolls-EM.

Totalt hade sändningarna från VM en räckvidd om 1,6 miljoner.

Men EM är det stora utropstecknet i år! Räckvidden för sändningarna ökade närmare 200 000 i snitt men även totala snittets ökning över alla 10 sändningar är tydligt. Mer än 50 000 i ökning. Totalt hade EM från Ungern en räckvidd på närmare 1,9 miljoner.

– Det är fantastiska siffror och väldigt kul att så många väljer att följa vårt landslags framgångar. Vi hoppas att det här hjälper till att skapa förebilder och locka fler till orienteringen, säger Susanne Maarup.  

För den som vill se mer orientering i tv väntar härnäst sändningar från den avslutande världscupomgången i Finland den 26-29 september.

Nästa år väntar även världscup på hemmaplan i Idre Fjäll den 18-22 juni, även den sänds givetvis på SVT. 

– Vi ser otroligt mycket fram emot en världscup på hemmaplan. Det finns fantastiska förutsättningarna för fina tävlingar med unik terräng. Med direktsändning och en hel del publik på plats kommer det också finnas fina exponeringsmöjligheter för partners, säger Fredrik Tanfara, marknads- och försäljningschef på Svenska Orienteringsförbundet.

Vill du veta mer hur ni kan synas under världscupen i Idre Fjäll? Hör av dig till: Fredrik.tanfara@orientering.se

RELATERADE NYHETER

Erika Källvik Leufven
Erika Källvik Leufvén ersätter Andrea Svensson i världscupavslutningen
240912 Stafettligan Tildaandersson
IFK Göteborg och Stora Tuna OK – historiska vinnare av den populära Stafettligan
Max Peter Bejmer Teromarjamäki
Här är truppen till världscupsavslutningen i Finland
Fler nyheter