Bild på soppa

Bild: Karolin Baitinger Unsplash

31.03.2025

Månadens soppa mars: Solgul soppa som mättar bra efter träningen

Svensk Orientering
När vårens första orienteringsträningar smyger igång, passar det extra bra med en värmande soppa efter passet. Den här månaden bjuder vi på en riktig klassiker med modern tvist – en krämig och smakrik majssoppa signerad Carina Eriksson från Stora Tuna OK.

Carina är ingen nybörjare i köket. Med rötter i Västmanland och över 40 år i Borlänge har hon länge kombinerat sitt matintresse med klubbens aktiviteter. Hon har under åren varit en av dem som lagat mat till hungriga orienterare efter träningen i klubbstugan, där både soppor och andra maträtter serverats. 

– Det har varit en trevlig aktivitet för alla i klubben, berättar Carina. Jag gillar att testa nya rätter och tänker ofta i färger – det ska både smaka gott och se aptitligt ut på tallriken. 

Och smakrikt blir det – Carinas nyfikenhet i köket har lett till soppor och rätter som inspirerat både motionärer och elit. Hon har lagat mat för landslagslöpare vid junior-VM, EM, VM, världscuper och träningsläger. 

Utanför orienteringsklubben har Carina även tagit med sig matglädjen till sitt yrkesliv som hemkunskapslärare och klassassistent. När Carina inte står vid spisen gillar hon att vara kreativ på andra sätt, med allt från klädsömnad och hattar till akvarellmålning och silversmide.  

Som Månadens Soppa i mars delar Carina med sig av sin solgula majssoppa som gör garanterad succé efter träningen.  

Carinas majssoppa  

4 portioner 

2 burkar majs (à 340 g) 5 dl vatten 

1,5 msk grönsaksfond 

2,5 dl havregrädde/grädde 

1,5 msk finriven färsk ingefära 

1 tsk curry 

salt & peppar 

Gör så här: 

Häll av majsen. Koka vatten, fond och majs i cirka 15 minuter i en kastrull under lock. Ta av från värmen. Mixa slät. Tillsätt grädde, ingefära och curry. Koka upp. 
Smaka av med salt och peppar. Passera eventuellt soppan genom finmaskig sil. 

Förslag på topping till soppan: 

  • Rostade brödtärningar
  • Rökt lax 
  • Räkor
  • Kycklingstrimlor med tacokrydda
  • Strimlad purjolök & stekt bacon 

Servera gärna med nybakat bröd. 

Ett till sopptips från Carina: 

Passa på att göra nässelsoppa med ägghalvor nu när våren är här och nässlorna är späda och fina. 

 

Relaterade nyheter

Anna Hansson leendes under en tävling med SOK Viljan
"Det ideella ledarskapet ger så mycket tillbaka"
Svensk Orienterings verksamhetsberättelse
Så gick 2024 för Svensk Orientering
Juniorlandslaget rusar mot framtiden
Orienteraren nr 1 2025: Framtidens orienterare & ledare
Hittahem Sätra 15Maj2024 Teromarjamäki 158
Hittahem – finalist i Årets friluftslyft!