Ryggtavla av en kvinna som med handklapp växlar över till en man

Bild: Mikael Sundberg

07.09.2023

Lyckat världsmästerskap för döva orienterare i Stockholm

Orientering
Ett silver och två brons – det blev facit för det svenska dövlandslaget när det femte världsmästerskapet i orientering för döva avslutades på måndagen.
Sverige ställde upp med en trupp om sju personer när VM i orientering för döva gick av stapeln på hemmaplan i Stockholm. 39 män och 24 kvinnor från 13 länder gjorde upp om medaljerna i distanserna sprint, sprintstafett, lång, medel och stafett. Två av Sveriges tre medaljer kammades hem i stadsmiljö genom ett silver på sprinten för Nils Forsberg Rundström i Enskededalen och ett brons i sprintstafett för samma Nils och Petra Eklund i Hammarbyhöjden. Sprintstafetten avgjordes över sex sträckor där en dam och en herre sprang varannan sträcka.

Nils har satsat på studierna och dragits med en del sjukdomar under året och inte kunnat träna så mycket som han önskat. Under sommaren har han dock fått till bra träning.

Jag visste att jag hade mina bästa chanser i stadsterrängen. Nu har pressen släppt och jag kan satsa på att bara ha roligt i skogen! säger en glad Nils efter de två sprintmedaljerna.

Nils Forsberg Rundström diskuterar vägval med Mantas Volungevicius från Litauen. Foto: Linnea Börjars

På den avslutande stafetten i skogsterräng lyckades herrlaget ta en bronspeng. Nils Forsberg Rundström växlade i ledning efter första sträckan. Rihards Darzins växlade som trea efter andra sträckan, en placering som Frej Fredman lyckades behålla på sistasträckan.

Ukraina och Litauen var de nationer som var mest framgångsrika och skördade flest medaljer under mästerskapet. För svenskarnas del nåddes flera framskjutna placeringar utöver de tre medaljerna.

Frej Fredman knep en femteplats på långdistansen. Frej har orienterat i fem år och satsat på att utveckla den orienteringstekniska biten till detta VM som är hans första internationella mästerskap.

Jag fick en lite dålig start men sen gick det bra, berättar en strålande glad Frej efter långdistansen.

Petra Eklund blev femma på medeldistansen efter ett bra lopp. Petra födde en son för mindre än ett år sedan men har kunnat trappa upp träningen på ett bra sätt och känner att hon är i toppform.

– Det är tack vare en laginsats hemma! Jag tränar när min man kommer hem från jobbet, så får han träna sent på kvällen. Och så har vi tur att vi har fått en snäll bebis, förklarar Petra.

Petra Eklund med sonen Tyr och maken Henrik Eklund, huvudansvarig för svensk dövorientering. Foto: Linnea Börjars

Patrik Drivstedt, generalsekreterare för Svenska Dövidrottsförbundet är nöjd med arrangemanget.

Vi har fått jättefin hjälp av orienteringsföreningarna IFK Enskede, Attunda OK, Bromma-Vällingby SOK samt Stockholms Orienteringsförbund. Samarbetet har betytt jättemycket! Vi har tagit hand om mästerskapet och de har gjort tävlingarna, berättar Patrik.

Lång- och medeldistansen var ett samarrangemang med Stockholms distriktsmästerskap. Banorna bjöd på utmanande orientering i krävande terräng.

 VM-löparna har uppskattat gemenskapen på DM-arrangemanget och samvaron med de 30 internationella döva veteranorienterare som deltagit i publiktävlingar under världsmästerskapet, berättar Patrik.

Just gemenskapen är något som Patrik vill bjuda in fler orienterare till. En hörselnedsättning på minst 55 dB är gränsen för att kvalificera sig som dövidrottare. För att få delta på internationella tävlingar krävs en licens utifrån sitt ”audiogram”, där ens hörselnedsättning är fastställd av en läkare.

– Det kan finnas många orienterare som hör så pass dåligt att de skulle platsa inom dövidrott. De är varmt välkomna, avslutar Patrik.

Patrik Drivstedt, generalsekreterare för Svenska Dövidrottsförbundet välkomnar fler till dövorienteringen. Foto: Linnea Börjars

Klara Håstad, tävlingsledare för medeldistansen från Bromma-Vällingby SOK, berättar att arrangemanget inte behövt anpassas på något särskilt sätt för att fungera för de döva deltagarna. Hon lyfter fram tydlig skyltning som en viktig detalj – som även gynnar övriga deltagare.

Det mesta har gått jättebra. Idag blev det en liten miss när check-enheten vid start bara gav ifrån sig ljudsignal och inte blinkade. Det löste sig snabbt genom att en tolk placerades där och tecknade en blinkade lampa när enheten pep, berättar Klara Håstad.

Fullständiga resultat finns på VM-arrangemangets hemsida.

RELATERADE NYHETER

Simon Hector är en av landslagslöparna som trivdes i solen och värmen på Teneriffa under landslagets läger.
Intensivt och lyckat landslagsläger på Teneriffa
Gustav Bergman springer i mål som segrare i Swedish League 2024 efter att ha avgjort jaktstartsfinalen i hård kamp med Max Peter Bejmer på slutet.
Gustav Bergman har många höjdpunkter i sikte 2025
SI5 6 Slut
SI-brickor version 5 och 6 stöds ej i framtiden
Fler nyheter