07.10.2024

Lansering: Ny handbok för inkluderande sprintkoncept

Svensk Orientering
Nu finns en ny handbok för det inkluderande sprintkonceptet Hittahem ute för alla föreningar att ta del av. Handboken för Hittahem är kostnadsfri och ger konkret vägledning till hur ni som förening kan anordna konceptet Hittahem. Utöver handboken finns även kartteckenaffischer på olika språk, samt en broschyr med information om Hittahem och orientering på olika språk.

Hittahem som koncept lanserades 2022 och har sedan dess spridit sig över hela landet. Konceptet är enkelt: det handlar om att komma ut i nya områden och träna sprintorientering där nya och erfarna orienterare möts och tränar tillsammans i bostadsområden. I parker och på öppna ytor där föreningsidrotten behöver stärkas, väcks intresse hos framtida orienterare och föreningar får nya perspektiv på inkludering.

En av föreningarna som var först ut att köra konceptet var Helsingborgs SOK. 

– Vi ville nå nya och tänkte att det kunde vara kul att träna i ett annat område än där vi brukar träna där vi har vår klubbstuga. Då tänkte vi att Dalhem kunde vara ett bra område då det inte finns så många idrottsföreningar som är aktiva där, säger Lisa Kjellén, ledare i Helsingborgs SOK.

Idag är det fullt med barn på varje träning. 

– Jag är jättestolt över att vi fått den här kontinuiteten. Det är en jättehärlig känsla att se alla barn som springer omkring. 


Foto: Bildbyrån

En annan förening som också arrangerar Hittahem är Tumba Mälarhöjdens OK.

– Det här har bidragit till att vi fått fler att orientera och inte bara de gamla vanliga, säger Håkan Elderstig från Tumba Mälarhöjden OK.

Bakgrunden till att klubben valde att engagera sig var ett informationsmöte från Svenska Orienteringsförbundet.

 – Jag hörde om områden där vi inte når ut, vita fläckar på orienteringskartan. Vid den tiden hade vi nyligen fått vår nya klubbstuga här i området så vi var ju nya här också och jag tänkte att det är ju en vit fläck för oss också det här. Så jag började titta på kartan och såg Sätradalen och tänkte att vi borde vara där och arrangera Hittahem. 

Läs hela reportaget med Tumba Mälarhöjdens OK där de delar med sig av erfarenheter och tips här.

Det öppna formatet med Hittahem gör att nya och etablerade orienterare i bostadsområden får en naturlig anledning att orientera tillsammans, oavsett ambitionsnivå. 

– Vi hoppas att det bidrar till fysiskt och psykiskt välmående för fler och att vi blir fler som värnar om naturen och allemansrätten. Med hjälp av karta och kompass får fler uppleva sitt närområde genom orientering, säger Cecilia Östman som arbetar med inkludering på Svenska Orienteringsförbundet.

För att fler föreningar ska kunna ta steget och arrangera Hittahem har nu Svenska Orienteringsförbundet lanserat en handbok som på ett pedagogiskt sätt beskriver hur ni kan gå till väga.

Baserad på idrottsforskning, erfarenheter från arrangerande föreningar och rekommendationer från lokala aktörer har materialet tagits fram för att sprida kunskap om hur orientering kan bli mer inkluderande för personer som är helt nya för orientering. Hittahems ledord är nära, synligt, tillgängligt och tryggt vilket genomsyrar materialet.

Kartteckenaffischerna samt Hittauthem broschyrerna är översatta till arabiska, engelska, somaliska baserat på de mest talade språken i Sverige utöver svenska. Översättning av material har varit efterfrågat framförallt av skolor, men också av föreningar. På Hittahem-träningarna har det varit deltagare som har förklarat och översatt olika orienteringsmoment för varandra.

– Här känns det självklart att bistå med material och att underlätta för en smidig och rolig ingång till orientering. Dessutom är detta material som även är bra för etablerade orienterare då vi inte tidigare har haft kartteckenaffischer för sprintorienteringstecken. Vidare är materialet matnyttigt för etablerade orienterare för hur orientering kan presenteras på ett sätt som visar på grunderna för idrotten samt vad för positiva saker som kommer från orientering förutom att tävla, säger Cecilia Östman.

Klicka här för att komma till sidan med handboken för Hittahem.

Klicka här för att komma till sidan där ni får mer information om hur ni söker projektmedel.


Är ni osäkra på hur ni söker projektmedel finns ett inspelat webbinarium som går igenom det här.

RELATERADE NYHETER

Hittautkarta, mobil och chp
Jobb för unga under höstlovet
Ettan Hemsidan 3 24
Nummer 3-24 av Orienteraren ute nu
DSC06036
Anmäl dig till Junior- och seniortränarutbildning modul B
Fler nyheter