03.09.2024

Landslagstränaren Thomas Landqvist blir ny tränare på Dala Sports Academy

Svensk Orientering
Dala Sports Academy Elit (DSA Elit) är Dalarnas egen elitidrottsmiljö där orientering och skidorientering ingår. I elitmiljön finns ett hundratal idrottare från hela landet där många av dem tillhör landslagsnivån såväl som yttersta världseliten. Nu står det klart att landslagstränaren Thomas Landqvist kommer att gå in som ny tränare på DSA. ”Det här är en viktig pusselbit i att skapa världens bästa landslag”, säger Håkan Carlsson, landslagschef.

Svensk orientering har som målsättning att ha världens bästa landslag över tid och en viktig del är att se till att landslagsverksamheten är något som pågår 365 dagar om året – inte bara under de dagar som Svenska Orienteringsförbundet bedriver läger- och tävlingsaktivitet. Att jobba tillsammans med- och utveckla de postgymnasiala elitutvecklingsmiljöerna är ett av huvudvägvalen och fokusområdena i planen för att skapa världens bästa landslag. 

Falun och verksamheten på DSA är en viktig och prioriterad elitutvecklingsmiljö som fostrat många etablerade landslagslöpare som del i verksamheten över tid. 

– Vi tror på att skapa en röd tråd mellan det som sker på landslagsaktiviteter och i de aktivas hemmamiljö och ser tränarna i de lokala elitutvecklingsmiljöerna som en del av vår landslagsledning där vi bland annat har kontinuerliga möten tillsammans samt har med tränare från miljöerna på landslagsläger, förklarar Håkan Carlsson. 

Thomas Landqvist har idag en roll som landslagstränare för seniorlandslaget och när nu tidigare tränare för orienteringen på DSA, Sven Olsson, slutar har Thomas Landqvist erbjudits rollen i mycket stark konkurrens från många sökande.

Thomas har redan tidigare under året varit inblandad i DSA i sin nuvarande roll som landslagstränare. Han kommer nu växla upp sitt arbete på DSA men också vara starkt kopplad till landslagsverksamheten och en del i det teamet fortsatt. 

– Det känns väldigt kul att vi fått till lösningen med Thomas på DSA. Thomas är en mycket kompetent och omtyckt tränare och har en av våra viktigaste tränartjänster för att skapa världens bästa landslag både på kort och lång sikt. Jag är väldigt nöjd med lösningen och också väldigt glad att Thomas även fortsatt kan vara en viktig del i landslagsorganisationen som del i sin nya tjänst.

I och med den nya rollen kommer Thomas Landqvist att släppa uppföljningsansvar på utvecklingslandslaget som varit en av hans arbetsuppgifter som landslagstränare.

– Vi håller nu på att titta på hur vi fyller den och övriga luckor som blir efter Thomas på bästa sätt för att skapa en stark helhet i landslagsorganisationen även 2025 och framåt, säger Håkan Carlsson.

Thomas Landqvist gläds åt sin nya roll:  

– Det känns väldigt inspirerande att få möjligheten att vara ansvarig för DSA Orientering och hjälpa aktiva att nå sina målsättningar. Jag vill skapa en stark träningsgrupp som kontinuerligt tränar pass tillsammans och sparrar mot varandra. Några av värdens bästa orienterare finns i gruppen och vi ska utnyttja det så mycket vi kan för att gemensamt höja kvaliteten på varje enskilt träningspass och därigenom driva utveckling som grupp och individer.

RELATERADE NYHETER

Silvacaremore
Dags att nominera din orienteringshjälte till Silva Care More
Blandatfrånsöndag Teromarjamäki 38
Vill du jobba internationellt? Sök till IOF Commissions
Viktor Svensk
Fullspäckad SM-helg väntar
Fler nyheter