stafettguldo ch silver

Bild: Mia Eronn

15.09.2024

JVM i MTBO avslutades med stafettguld och silver

Mountainbikeorientering
Det blev medaljregn när JVM avslutades idag. I Damer 20 kopplade Sverige greppet redan från början och ledde stafetten från start ända till de korsade mållinjen som segrare. I Herrar 20 krigade killarna till sig en silverpeng efter tre stabila sträckor.

Under söndagen avslutades VM och JVM i MTBO med stafett. Sverige ställde upp med fyra tremannalag, ett lag i respektive klass. Banlängderna mätte 17.7km för herrarna och 14.6km i damernas stafett och 13.3km för juniorherrarna och 11.8km för juniordamerna.

Arenan var belägen på samma ställe som långdistansen, en platå ovanför staden Shumen vid monumentet ”1300 years Bulgaria” som byggdes på 80-talet under Bulgariens 1300-årsjubileum. Tävlingarna bjöd på en lätt kuperad terräng med släta stigar och långa sträckor där det gick att trycka på. Så det gick snabbt att cykla idag, konstaterade flera av de svenska åkarna.

Först ut var herrarna klockan 10:00 och Rasmus Nordgren gjorde en bra förstasträcka och kom in två minuter och 18 sekunder efter täten på en tionde plats. Rasmus växlade över till junioren Axel Gräfnings som fick gå in i herrlaget. På sista sträckan körde Sverre Röjgård men stämplade tyvärr fel.

I juniorklassen så startade de svenska herrarna kanon med Melvin Löfgren på första sträckan och blev sedan tvåa efter alla tre sträckor.

– Det känns jätteskönt, ett toppen avslut på veckan, säger Melvin.

Melvin som växlade över till andrasträckan som tvåa endast 1 minut och 7 sekunder efter ledande lag Frankrike hade en bra resa i terrängen.

– Jag är trygg med masstarter och ha många åkare runtomkring mig. Jag inledde väldigt komfortabelt och ville sätta färg på loppet rätt tidigt men vågade inte riktigt gå loss och hamna själv. Men redan vid trean splittrades det upp och jag körde mitt eget lopp. Det kändes förvånansvärt bra med tanke på att det är sista dagen på mästerskapen, veckans bästa lopp både känsla och orientering, säger Melvin.

Arvid Svensson tog över på andrasträckan och fortsatte bra trots att han kände sig sliten.

– Jag försökte bara hålla ihop det och köra korrekt hela tiden och inte göra några fel för att ge Jon ett bra utgångsläge, säger Arvid efter tävlingens slut.

Arvid skickade ut Jon Hansson som trea, fyra minuter och sju sekunder efter ledaren. Jon Hansson gjorde en kanon sistasträcka och tog in laget på en fin andraplats efter Frankrike. På tredjeplats kom Finland.

– Jag gick ut stabilt i mitt tempo och det lyckade jag bra med hela loppet. När jag kom in till varvningen låg jag tydligen tvåa efter att Finland gjort ett misstag. Sen blev det dramatiskt på slutet där jag hade lite längre gaffel och inte tog kontrollen optimalt och han kom ifatt igen men mot sista kontrollen lyckades jag skapa en lucka och hålla den in i mål, säger en glad och nöjd Jon efter målgång.

 

I damernas juniorklass var det Sverige med Minna Palm som tog kommandot direkt och var först in på första sträckan.

– Jag var väldigt nervös innan, men direkt när starten gått så kändes det bra. Jag körde på mitt eget vägval i början som var bra, men sen på en väg kunde klungan komma ikapp igen. Det var väldigt gafflat så jag körde själv större delen av banan. När jag kom i mål var det en glad överraskning att jag var först, säger Minna.

Signe Feil fortsatte på andrasträckan och drygade ut ledningen något och växlade ut Yrsa Röjgård i ett gyllene läge med en ledning på tre minuter och 13 sekunder.

– Det var ett väldigt bra utgångsläge, så jag kände att det var bara att hålla i orienteringstekniskt och göra ett bra lopp. Jag gjorde något misstag men är ändå nöjd, säger Signe.

På sistasträckan kunde Yrsa Röjgård gå ut i trygg ledning och gjorde det väldigt bra genom att ytterligare dryga ut till klar seger på stafetten.

– Det är kul att vinna, så det känns bra, säger Yrsa med glimten i ögat efter målgång, och fortsätter.
– Det gick ganska bra, jag tog det lugnt sen hade jag lite problem med mina däck som tappade lite luft så jag var rädd att de skulle tappa ännu mer luft men jag cyklade på och gjorde det säkert ända in i mål. 

I den tuffa damklassen startade Gabriella Gustafsson och var tre minuter och 45 sekunder efter på förstasträckan och skickade ut Karin Gustafsson på andra sträckan. Karin tappade ytterligare någon minut och skickade ut Tilda Palm att jaga på sista sträckan. Tilda kämpade på och kunde ta in lite tid på sin sträckan och laget blev till slut nia.

Sistasträckan i damstafetten 

Resultat

Herrar: 

1. Tjeckien, 123:51
2. Finland, + 0:16
3. Österrike, + 1:30

Sverige: felstämplade

Damer: 

1. Danmark, 140:23
2. Finland, + 4:59
3. Schweiz, + 5:14

9. Sverige, +8:13

Herrar 20: 

1. Frankrike, 97:58
2. Sverige, +4:50
3. Finland,  +5:06

Damer 20: 

1. Sverige, 110:29
2. Finland, +3:56
3. Frankrike, +8:37

Alla resultat och GPS-tracking finns på arrangörens hemsida.

Text: Hugo Mattsson/Svensk Orientering

RELATERADE NYHETER

IMG 9636
Fina svenska placeringar på långdistansen i MTBO-VM
damer 20 prispall medel
Fler medaljer på medeldistansen under JVM i MTBO
Minna Palm
JVM-silver till Minna Palm i Bulgarien
Fler nyheter