11.10.2024

Joakim Skärlen - banläggare till höstens största orienteringsstafett

Orientering
Imorgon är det dags för höstens största orienteringsstafett, 25-manna, som äger rum i Rudan söder om Stockholm. Banläggaren Joakim Skärlen har arbetat länge med att utforma årets banor, ett arbete som han beskriver som både utmanande och roligt.

Stafetten startar klockan 9.00 på lördag morgon och i år är det damerna som får inleda stafetten och herrarna avsluta, ett upplägg som växlas varje år. Förra året tog OK Linné sin första seger i stafettens 50 åriga historia, med Johanna Ridefelt som avslutare på den sista sträckan.

I år har flera lag presterat starkt i de stora stafetterna, bland annat Stora Tuna OK som vunnit dubbelseger i både Jukola och Tiomila. Kan de förgylla sin redan historiska säsong med en seger i 25-manna? Bland andra starka svenska lag finns IFK Göteborg, OK Linné, OK Kåre och Göteborg-Majorna OK.

25-manna lockar även många internationella lag. Finland och Norge ställer upp med flera duktiga klubblag som kan utmana i toppen. Totalt är 355 lag anmälda, och tävlingen består av 25 sträckor med olika längd och svårighetsgrad. Det innebär att nästan 9 000 orienterare kommer att springa i Rudans skog under dagen — en särskild utmaning för en banläggare.

Bildtext: Joakim står vid Rudans övre ängar och pekar mot delen av ängen där arenan kommer att vara. Foto: Tilda Andersson. 

– Att få ta sig an banläggningen för just stafetten under 25-mannahelgen känns lite som en stor fjäder i hatten. Det är en av världens största stafetter, så det är stort att vara banläggare för det. Det är otroligt kul när alla får komma och springa, från ungdomar till elit, berättar banläggaren Joakim Skärlen.

En av de största utmaningarna har varit att skapa banor som fungerar för deltagare på alla nivåer och att hantera det stora antalet löpare.

– Terränglådan är utmanande i sig och att 25-manna har många blåa sträckor gör det svårare. Att skapa tillräckligt lätta banor ur terrängsynpunkt har varit en utmaning.

Tävlingsområdet är dessutom välkänt för många orienterare och det är inte första gången 25-manna arrangeras i Rudan. Senast var 2014, och även då stod OK Ravinen och Haninge SOK som huvudarrangörer.

– Det har lagts banor i det här området otaliga gånger tidigare i olika sammanhang, så det har varit roligt att försöka bryta sig ur det 'vanliga' tänket.

Rudan beskrivs ofta som klassisk Södertörnsterräng med ett stort stignät, motionsspår och småskurna berghällar.

– Det är en fantastisk variation från snabblöpt tallhed till väldigt tekniska områden. Det går inte att hålla full fart hela tiden i den här skogen. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att några av banorna kommer att komma in i några av mina absoluta favoritområden.

Vad har förändrats sedan 2014?

– Sedan sist har granbarkborren påverkat området, och det har också byggts ut motionsspår, men det kommer kartan att redovisa.

Har du några tips till löparna? 

– Att lita på sig själv är A och O i den här skogen. Om du går på rygg i Rudan hamnar du i fel sänka, och det finns en och annan sänka här. Det gäller att hålla tungan rätt i mun och lita på sin orientering.

Under 25-manna springer löpare med olika orienteringsbakgrund, ålder och erfarenhet. De kortaste banorna med lättare svårighetsgrad kommer att gå i områden som är lite mer lättorienterade.

– Det är mycket stigar, och på de lättare banorna har vi hållit oss till områden där det är något tydligare. Under 25-manna skapas det mycket stigar i tillägg under tävlingens gång, och det kommer alltid att vara en utmaning. Speciellt för de som kommer från områden där det inte är så mycket stigar. Det gäller att passa kartan rätt för att hålla koll på stigarna.

Bildtext: I gläntan längst bort på ängen kommer den sista kontrollen att sitta. Foto: Tilda Andersson. 


Förberedelserna för årets tävling inleddes redan för två år sedan. Att planera banor för ett så stort evenemang kräver mycket tid och Joakim har lagt många timmar på arbetet.

– Lars Greilert, som är en annan duktig banläggare brukar säga att 25-manna och andra stora arrangemang kräver cirka 400 timmar av banläggning och det är nog ungefär så mycket tid jag har lagt ner. Jag började planera för cirka två år sedan när jag först fick frågan om att lägga banorna."

Joakim ser fram emot att se allting falla på plats under tävlingen och att få vara en del av det stora evenemanget.

– Det roligaste är att få uppleva folkfesten den 12 oktober och att kunna prata med alla kompisar och orienteringssverige om deras upplevelser. Det är verkligen roligt att vara arrangör.

Trots all planering finns det alltid en viss nervositet inför tävlingen.

– Jag är såklart nervös över allt som kan gå fel, men vi har bra rutiner för allt från utsättning av kontroller till karttryck, så jag känner mig trygg i det. När alla kontroller är utsatta på morgonen kan jag börja slappna av, men först när alla lag har gått i mål på eftermiddagen kan jag verkligen pusta ut, avslutar han.

25-mannas hemsida finns mer information om tävlingshelgen. 


Bild och text: Tilda Andersson 

 

RELATERADE NYHETER

Simon Hector sprang övertygande i Rudan-terrängen och vann 25-mannamedeln med nästan två minuters marginal.
Simon Hector och Sanna Fasth snabbast på 25-mannamedeln
Albin Ridefelt och hela OK Linnes lag springer i mål som vinnare av 25-manna för andra året i rad.
Andra raka 25-manna-segern för OK Linné
Bild Annonsera I TP25
Dags att annonsera i Tävlingsprogrammet 2025
Fler nyheter