13.04.2024

Inför stafettligan #2 – Stigtomtakavlen

Orientering
Det drar redan ihop sig för Stafettligans andra deltävling, Stigtomtakavlen. Denna anrika kavle arrangerades för första gången redan 1958 och har i cirka 65 år haft ett tydligt fokus på att leverera en riktigt bra Tiomila-förberedande stafett. Hela stafetten livesänds gratis på webben samt på storbildsskärm på arenan.

Arrangören OK Hällen kan redan konstatera att det är en riktig deltagarsuccé i år då det är 50 procent fler anmälda jämfört med förra året. När vi pratar med pressansvarig Tomas Öberg, är han väldigt positiv.

– Över 100 herrlag har Stigtomtakavlen inte haft sedan 00-talet och ser man till det totala antalet deltagare i H17 och D17 är det troligtvis ett alla tiders rekordår för Stigtomtakavlen då damstafetten numera är fem sträckor sedan vi initierade nattsträckor även för damerna förra året och med över 60 damlag (en dubbling mot förra året) har vi i H17- och D17-elitklasserna totalt nu bortåt 1000 deltagare vilket är helt fantastiskt, säger Öberg och fortsätter;

– Samtidigt har vi riktigt många lag även i ungdomsklasserna vilket vi tycker är väldigt glädjande också!

Vad är förklaringen till dessa glädjande siffror?
– Det ligger troligtvis i en kombination av att natt-SM avgörs nära oss (i Ärla) samma helg, samarbete med andra klubbar för att undvika många konkurrerande tävlingar i Mellansverige och Stafettligan, säger Öberg och fortsätter;

– Det är ju första gången vi är en del av Stafettligan och vi hoppas att det kommer att innebära ytterligare en dimension och prestige för elitlagen att kämpa för att ta hem Stigtomtakavlen i år. Vi kommer göra allt i vår makt för att skapa en rolig och trevlig upplevelse för våra många gäster från hela landet och delar av Norden och Baltikum. I år blir det ytterligare relevant då Tiomila också inkluderar nattsträckor för damerna och att det blir uppehåll på Tiomila precis som Stigtomtakavlen haft i över 30 år. 

Foto: OK Hällen

Deltagarrekordet som helhet för Stigtomtakavlen är från 1998 med totalt 1780 deltagare vid Vreta Gård. Den siffran har klubben nu i sikte, med nulägets 1400 anmälda kan ytterligare efteranmälningar och solskenslöpare på de öppna banorna slå det gamla rekordet. I år går stafetten på en karta mellan Norrköping och Nyköping och så här beskriver banläggarna Mikael Kindborn och Göran Karlsson det som väntar löparna i skogen:

"Årets Stigtomtakavle går i ett relativt flackt område med inslag av mossar och stenbundna områden. Området består av gles tallskog och man får möjlighet att springa både på fina hällmarker och i klassiska Kolmårdsmossar med undervegetation. I det generellt sett ganska flacka området kommer man även att springa på detaljrika höjdpartier.

Med den fina sikten i området och ett riktigt starkt startfält bedömer vi att farten kommer att bli hög och stafettdramatiken tight och intensiv. Det gäller att hantera orienteringen fullt ut i hög hastighet och vara beredd att bromsa upp i de detaljrika områdena. Nattsträckorna kännetecknas av långdistanskaraktär och bedöms vara mer utmanande än dagsträckorna. På dagen är det delvis medeldistanskaraktär och i kombination med den fina sikten hoppas vi att våra gäster kommer att njuta av sin orienteringsupplevelse!"

OK Hällen har inte varit blyga med att ständigt försöka utveckla sitt arrangemang. De har länge lagt hög ambition och nivå på speakern och var väldigt tidigt ute med livestreaming av video från skogen redan för cirka 15 år sedan.

– I år tar vi ytterligare kliv i detta då vi satsar på bland annat en rejäl storbildsskärm på arenan, många live-kameror samt GPS och liveresultat i sändningen. Vi skapar sändningen helt ideellt och gör nu allt vi kan för att få all teknik att hålla ihop under helgen! Sändningen är gratis men om man uppskattar det vi levererar kommer det att gå att swisha ett frivilligt bidrag så att vi kan fortsätta utveckla den mediala upplevelsen även framåt.

Alva Björk, Pan Kristianstad och Malin Agervik Kristiansson blir intervjuade efter nattsträckan och Adam Hellstadius filmar live. Foto: OK Hällen

Svenska orienteringsförbundet tycker det är väldigt kul när enskilda klubbar tar initiativ till att utveckla sporten medialt. En av de involverade är före detta landslagsstjärnan Peter Öberg som berättar att det var ett gäng teknikintresserade i klubben för 15 år sedan som ville göra något nytt. De startade med att producera en livesändning, det var innan livefunktioner i till exempel Youtube eller mobila enheter som kunde streama, så de fick vara kreativa för att få ut ljud och bild från skogen. Nu har de alltså flera års erfarenhet med livesändning att dela med sig av.

Vad har du för tips till arrangörer som vill satsa på livesänd orientering men kanske inte har erfarenheten eller kompetensen?
– Samla ihop ett gäng teknikintresserade, gärna andra personer än de som har nyckelfunktionen i klubben i övrigt. För oss har det varit toppen att kunna få hjälp av klubbkompisar när de flyttat i väg från Stigtomta för att plugga på universitet, tipsar Öberg och fortsätter;

– För att komma igång med en sändning går det att använda vanliga mobiltelefoner för att göra en enkel variant av livesändning via någon stor webbplattform. Vill man ta det ett steg vidare bör man satsa på flera videokällor och en produktionsmjukvara för att kunna producera en livesändning från flera olika källor. 

Än finns det mycket att utveckla samtidigt som vissa tekniska begränsningar verkar finnas kvar, något som Peter också pointerar.

– Skulle vi alltid ha en stabil mobiltäckning över hela skogen skulle det gå att göra fantastiskt bra produktioner på ytterligare en bättre nivå. Vid tester före tävlingen kan det vara perfekt täckning i hela skogen, väl på tävlingsdagen kan situationen vara annorlunda. Det är alltid en stor osäkerhet hur pass mycket mobiltäckningen begränsas av alla deltagare som kommer på tävlingsdagen. Om det finns någon inom orienteringsrörelsen som har lösningar på det tar vi tacksamt emot detta.

Heino Ollin mot mål för Sävedalens AIK på Stigtomtakavlen 2023. Foto: Tilda Andersson

Några sista medskick från arrangören till orienteringssverige:

  • Fram till klockan 19 på fredag kväll går det fortfarande bra att anmäla stafettlag!
  • Vi hoppas att många tar chansen att komma ut till arenan i helgen och är man inte med i ett stafettlag finns möjligheten att starta på en öppen individuell bana med anmälan på plats samtidigt som man tar del av den spännande stafettupplevelsen på plats med storbildsskärm.
  • Har man inte möjlighet att komma ut på plats så ta chansen att uppleva dramatiken via vår sändning på nätet via www.stigtomtakavlen.se
Text: Hugo Mattsson
Toppbild: OK Linné vinner Stigtomtakavlen 2023

RELATERADE NYHETER

24 Vmsprint Tovealexandersson Hugomattsson
Tove Alexandersson nominerad till Jerringpriset – så röstar du på vår orienteringsstjärna
Alma Svennerud
Möt Alma Svennerud - årets komet
Stafettligan i Örebro tidigare i år
Tyck till om Stafettligan – och se var den arrangeras nästa år
Fler nyheter