25MANNA START 2023 LIDA

Bild: Tero Marjamäki

20.09.2024

Höga deltagarsiffror på 25-manna - 363 lag anmälda

Orientering
Anmälningssiffrorna till 25-manna har återhämtat sig till samma nivå som innan pandemin, med totalt 363 lag anmälda – en ökning med 22 lag jämfört med förra året.

Den 12 oktober går en av världens största stafetter i orientering av stapeln vid Rudan i södra Stockholm. Varje lag består av 25 löpare med varierande ålder och kön. I år springs den första sträckan av kvinnor, medan den sista sträckan är öppen för alla. Varje lag måste ha minst nio herrar, varav minst en H16 eller yngre, och minst nio damer, varav minst en D16 eller yngre. Dessutom får högst åtta av löparna vara i klassen H21. Läs mer i inbjudan på 25manna.se.

Arrangörer för årets tävling är OK Ravinen och Haninge SOK. En av tävlingsledarna, Ola Kåberg från OK Ravinen, berättar att förberedelserna inför tävlingen har pågått under en lång tid.

– Vi har arbetat intensivt med förberedelserna under det senaste 1,5 året. Vi är tre tävlingsledare som delar på ansvaret och har haft regelbundna möten varje vecka under en lång tid. De senaste månaderna har arbetet intensifierats ytterligare, säger Ola.

– Karta, skog och arenan fungerar bra, men parkeringen har varit en stor utmaning. Vi lägger mycket fokus på att lösa det just nu och uppmanar deltagare att i största möjliga mån resa kollektivt med pendeltåg eller klubbussar. Avståndet från pendeltåget till arenan är kortare än från bilparkeringarna, som kan ligga upp till tre kilometer bort.

Terrängen vid Rudan är välkänd för många orienterare, då området använts flera gånger tidigare för 25-manna.

– Det är en klassisk ”Södertörnsterräng” med sönderskurna höjder, branter, små detaljer och sankmarker mellan dessa. Området är också rikt på stigar, då det är ett populärt friluftsområde.

– Den största utmaningen för löparna är att hålla full fokus på kartläsningen för att undvika parallellfel, förklarar Ola.

Med många löpare i skogen och ett relativt litet tävlingsområde innebär det utmaningar för banläggarna.

– Vi har planerat för varvningar, och vissa banor kommer att korsa och gå in i varandra. För att sprida ut löparna kommer vi att utnyttja hela kartans yta. 

Det är inte första gången 25-manna arrangeras vid Rudan. Senast tävlingen hölls där var 2014, och OK Ravinen och Haninge SOK har tagit med sig viktiga lärdomar från den gången.

– En lärdom vi tar med oss från 2014 är att området fungerar mycket bra för att ha en arena på. I år har vi markbunden el på hela arenan, vilket minskar vårt behov av dieselaggregat – vi använder endast ett. Vi samarbetar också med en större leverantör, vilket gör att vi kan minska antalet transporter och därmed hålla nere utsläppen. Årets arrangemang blir därför mer miljövänligt.

– En skillnad från 2014 är att arenan nu kommer att placeras i den södra änden av gärdet.

Ola ser positivt på anmälningssiffrorna och känner att arrangemanget återhämtat sig bra efter pandemin. Fler lag är anmälda i år än förra året, men det är fortfarande en bit kvar till rekordsiffrorna.

Ola ser fram emot 25-mannahelgen och gläds åt att få se hur allt faller på plats efter den långa tidens förberedelser.

– Det jag ser mest fram emot är att se allt falla på plats efter den långa tidens förberedelser. Det är fantastiskt att se människor i alla åldrar, från elitlöpare till yngre deltagare, samlas och tävla tillsammans. Det är unikt att se en elitlöpare springa ut samtidigt som en D12 – det skapar en speciell känsla och gemenskap.

Under söndagen efter stafetten arrangeras även en medeldistans, vilket är en av de största individuella endagarstävlingarna i världen. Efter att ha fått feedback om anmälningsavgifterna förra året har arrangörerna sänkt avgifterna inför årets tävling för att anpassa dem till Svenska Orienteringsförbundets riktlinjer. Anmälan till medeldistansen stänger den 6 oktober – anmäl dig här

 
Bildtext: Flicka stämplar vid sista kontrollen under fjolårets 25manna. Foto: Tero Marjamäki/Svensk Orientering  

Text: Tilda Andersson

 

RELATERADE NYHETER

240926 Världscup Långdistans Hugo Mattsson 5420
Stark svensk insats av herrarna på världscupen - Martin Regborn tvåa
240926 VC Tove Teromarjamäki
Alexandersson överlägsen segrare på världscup långdistansen
240925 Collage 1
Tufft utgångsläge för svensk seger i totala världscupen
Fler nyheter