Svensk Orientering logotyp
30.01.2014

Här är orterna som förordas för NIU i orientering/skidorientering 2015-2018

Orientering
Svenska Orienteringsförbundets styrelse har nu fattat beslut gällande vilka orter som förordas för NIU i orientering/skidorientering 2015-2018. Här nedan har ni listan och argumenten som ligger till grund för besluten.

Senast den 31 januari ska ansökan om att få anordna NIU (Nationellt godkänd Idrottsutbildning) 2015-2018 skickas in till Skolverket. I förra veckan meddelade Svenska Orienteringsförbundet vilka kommuner som har SOFT-styrelsens stöd.

Orter/huvudmän som anmält intresse besöktes av SOFT under december och januari, och längs vägen har en noggrann utvärdering ägt rum, en process där man tagit hänsyn till följande beslutsunderlag:

• Möjligheten för eleven att kunna gå den utbildning hen vill i kombination med elitsatsning – programutbud och ett flexibelt och individanpassat schema.
• Vision 2020, men också SOFT-styrelsens strategi vid denna antagning angående antal NIU och angående antal orienteringselever på varje skola.
• Söktryck.
• Sociala möjligheter – boende, tillsyn, mat.
• Kvalitet på träning – kartor, terräng, tränings- och schemamöjligheter, medicinsk service, tränarkompetens.
• Samarbete postgymnasial miljö.
• Kommunens intresse och stöd.
• Spridningen i landet.

- I Vision 2020 framgår att vi ska ha 5 RIG och 6 NIU i orienteringslöpning, 2 RIG och 2 NIU i SkidO, 1 RIG och 2 NIU i MTBO. Med det beslut vi nu fattar har vi 11 RIG-NIU i orienteringslöpning – plus Nyköping, som inte är aktuellt i denna omgång – 3 RIG-NIU i SkidO, 1 NIU i MTBO. Vi närmar oss visionen med stormsteg och får acceptera att vi kommer att ha fler NIU än RIG i jämförelse med visionens mål. Där det är möjligt ser vi gärna att RIG renodlas,  säger Ingegerd Lusensky, ledamot i förbundsstyrelsen.

Här är de orter SOFT-styrelsen förordar för NIU 2015-2018:

Hallsberg (NIU idag). Platser: 32
Styrelsens kommentar: "Ett väl etablerat orienteringsgymnasium med högt söktryck, möjlighet att läsa 16 olika program, välutbildade tränare, centralt lättillgängligt läge, även närhet till olika terrängtyper. Samarbete med eftergymnasial miljö, delvis gemensam tränare. Uppfyller även alla kriterier för att vara RIG."

Olofström (NIU idag). Platser: 30
Styrelsens kommentar: "Stark och väletablerad miljö sedan 1970-talet."

Uppsala (NIU idag). Platser: 27
Styrelsens kommentar: "Bra söktryck och fina möjligheter särskilt med den eftergymnasiala miljön. Erbjuder endast tre-fyra gymnasieprogram. Blir godkända under förutsättning att de följer punkt 16 i SF-gemensamma kriterier angående entreprenad."

Sanda (NIU idag). Platser: 24
Styrelsens kommentar: "Intressant skolelitmiljö. Många olika terrängtyper på nära håll. Storsatsning från skola och kommun för att skapa bra idrottsmiljö. I framkant vad gäller interaktiva studier."

Haninge (NIU idag). Platser: 27
Styrelsens kommentar: "Intressant skolelitmiljö med möjlighet att läsa 13 program, välutbildade tränare, bra elevboende, fina lösningar runt kosten. Samarbete med Sport Campus Sweden. Godkänt söktryck."

Midsommarkransen (NIU idag). Platser: 18
Styrelsens kommentar: "Har haft tufft på grund av skolflytt men har en spännande skolelitmiljö och välutbildade tränare."

Älvsbyn (skidO+orientering, NIU idag). Platser: 24 (12+12)
Styrelsens kommentar: "Intressant samarbete mellan två skolformer (gymnasium och Folkhögskola). Sedan länge etablerad elitmiljö och samtidigt stort nytänkande. Svagt söktryck."

Mora (skidO+MTBO) (NIU idag). Platser: 24 (12+12)
Styrelsens kommentar: "Väl genomarbetad elitmiljö med välutbildade tränare. Svagt söktryck."

Katrinelund, Göteborg (NIU idag), Platser: 24
Styrelsens kommentar: "Spännande elitidrottsgymnasium, få program(4), svårt med boende i dagsläget, söktryck stigande."

Mark (Skene) (Ej NIU idag). Platser: 18
Styrelsens kommentar: "Oprövat kort men spännande möjligheter. I Vision 2020 är ’Västkusten’ med som önskvärd plats för ett RIG orientering. Både Katrinelund och Mark kan vara intressanta i framtida RIG dimensioneringar om både programutbud och verksamhet utvecklas."

Sundsvall (Ej NIU idag). Platser: 18
Styrelsens kommentar: "Oprövat kort men spännande möjligheter."

Orter som SOFT-styrelsen inte förordar som NIU 2015-2018:

Örkelljunga (NIU idag).
Styrelsens kommentar: "Svagt söktryck och något få program (sju stycken). Spännande koncept med kontinental terräng. Finns med som förslag som NIU MTBO i Vision 2020."

Eksjö (RIG och NIU idag)
Styrelsens kommentar: "Starkt söktryck och fina möjligheter, men en för stor miljö. Fortsätter som RIG 2014-2017 med 30 platser. Finns med som förslag som NIU skidO i Vision 2020."

Senast den 1 september kommer Skolverket att fatta det slutgiltiga beslutet gällande certifiering och fördelning av platser.

"Vi är oerhört imponerade av den kompetens och vilja som finns och som vi mötts av under våra besök. För oss har besöken gett kraft och stimulans till fortsatt utveckling. Vår förhoppning är att även ni har fått goda idéer och tankar och att vårt möte har stimulerat er i ert fortsatta arbete för att vi tillsammans ska nå målet Världens bästa landslag", står det i brevet som gick ut i förra veckan.

- Vi kommer att fortsätta att utveckla visionen för gymnasierna efter det framtidsarbete vi arbetat med för hela Svensk Orientering under 2013. I dag finns åtta postgymnasiala elitmiljöer: Umeå, Falun/Borlänge, nytillkomna Uppsala, Stockholm, Örebro, Linköping, Göteborg och Karlskrona. Till det kommer våra i dag befintliga RIG/NIU, både inom orienteringslöpning, SkidO och MTBO. Vi ser att en kommun eller region som har ett RIG eller NIU, eller en stark elitförening eller en postgymnasial elitsatsning, drar med sig större verksamhet i hela kommunen och regionen. Det är det vi vill eftersträva på platser med en geografisk spridning i landet, säger Ingegerd Lusensky.

RELATERADE NYHETER

240928 Medeldistans Världscupenfinland Hugomattsson 1
Tove Alexandersson vidare till nästa omgång i Jerringpriset
Hittahem Soderhamn
Hittahem i Söderhamn lockar nya till orienteringen
Från vänster: Landslagschef Håkan Carlsson, Lina Strand landslagstränare med huvudfokus på skog och Kalle Dalin landslagstränare med huvudfokus på sprint.
Lina Strand starkt nyförvärv i landslagsorganisationen
Fler nyheter