2020 blev ett år helt utan internationella tävlingar och på hemmaplan fick elitlöparna hålla till godo med fyra coronasäkrade SM-tävlingar. Således har tävlingsunderlaget varit betydligt tunnare än vanligtvis när landslagsledningen formerat sina trupper inför nästa år.
Men förbundskapten Håkan Carlsson är ändå väldigt trygg i det arbete som utförts och det resultat som det landat i:
- Även vanliga år är det ju svårt att ta ut landslagstrupper, mycket beroende på att vi har så många bra löpare att välja bland i Sverige. Men vi har haft en bra process och dialog i landslagsledningen och jag är väldigt nöjd med de trupper vi nu har inför 2021.
Seniorlandslaget 2021 består av en A-trupp om nio löpare och ett utvecklingslandslag med tolv namn. I A-truppen finns bara löpare som också ingick i årets A-landslag; det är orienterare av världsklass som redan visat att de har potential för individuell mästerskapsmedalj 2021. I U-truppen handlar det om löpare som är strax där bakom eller som har en utvecklingskurva vilken bedöms peka mot världstoppen.
- Sedan finns det också många spännande namn just utanför landslaget 2021 och vi kommer även fortsatt ha flera öppna läger för att även dessa löpare ska få ta del av verksamheten och få bra stöttning i sin utveckling och på resan mot internationella tävlingar, säger Håkan Carlsson.
I U-truppen finns tre namn som inte tidigare ingått i ett seniorlandslag: Axel Grankvist (Ravinen), Henrik Johannesson (Stora Tuna) samt Jens Rönnols (Järla). Sedan är det två löpare som återvänder till truppen efter ett respektive tre år utanför: Emma Bjessmo (IFK Lidingö) och Lilian Forsgren (OK Tisaren).
- Samtliga fem som tillkommit till 2021 visade på höstens SM-tävlingar att de har en hög potential och kan prestera när det gäller som mest. Jättekul att se deras insatser där. Det ska bli väldigt spännande att följa dem framåt under kommande säsong, säger Carlsson.
Två löpare som inte får plats i nästa års A-trupp är Malungs William Lind, som VM-debuterade redan 2010, och Lidingös Johan Runesson, som gjorde sitt första VM ett år senare.
- Det är aldrig enkelt att ställa duktiga löpare utanför landslaget. Både William och Johan är dock rutinerade och vet vad som krävs för att prestera i världstoppen. Jag tror att de kan bedriva en bra satsning oavsett landslagsuttagningen och hoppas och tror att de ändå kommer att göra ett engagerat jobb mot internationella tävlingar nästa år, säger Carlsson.
A-landslaget
Tove Alexandersson, Stora Tuna OK
Sara Hagström, IFK Göteborg
Karolin Ohlsson, Järla Orientering
Lina Strand, Göteborg-Majorna OK
Gustav Bergman, OK Ravinen
Jerker Lysell, Rehns BK
Martin Regborn, Hagaby GoIF
Albin Ridefelt, OK Linné
Emil Svensk, Stora Tuna OK
Utvecklingslandslaget
Emma Bjessmo, IFK Lidingö
Sanna Fasth, Eksjö SOK
Lilian Forsgren, OK Tisaren
Elin Månsson, IFK Göteborg
Vilma von Krusenstierna, OK Kåre
Johanna Öberg, OK Linné
Max-Peter Bejmer, IFK Göteborg
Axel Granqvist, OK Ravinen
Simon Imark, Tullinge SK
Henrik Johannesson, Stora Tuna OK
Jens Rönnols, Järla Orientering
Isac von Krusenstierna, OK Kåre
Höjdpunkterna att se fram emot nästa säsong blir ett fullformats-VM i Tjeckien 3-9 juli (tävlingar i såväl sprint- som skogsdistanser) samt ett sprint-EM i Schweiz 13-16 maj. Sedan blir det givetvis extra inspirerande med en världscupomgång på hemmaplan, närmare bestämt på Idre Fjäll 12-15 augusti.
- Fokus det närmaste halvåret ligger på att stötta löparna i deras individuella utveckling genom individanpassat stöd i dialog med löparna, de resurser och stöd som finns både centralt i landslaget och i deras hemmamiljö. På kommande läger ska vi framför allt arbeta med det som väntar på årets två mästerskap; den specifika och speciella skogsterrängen i Tjeckien, men även sprintförberedelser både för VM och EM, säger Håkan Carlsson.
Och hur ser målsättningen ut på mästerskapen?
- Vi har som resultatmålsättning att bli bästa nation och vinna medaljligan både på EM och VM. Det kommer att bli tufft eftersom det som väntar i grunden passar bättre för löpare från andra länder som har mer erfarenhet av de typerna av terräng och orientering som väntar. Men vi ska verkligen göra jobbet för att vara väl förberedda och lägger fokus på löparnas utveckling och riktigt bra specifika förberedelser.