Gröna kotten 2019 tilldelas Umeå OK och i sin motivering konstaterar Skogssportens Gynnare följande om stipendiaten:
Umeå OK är en orienteringsförening som driver ett långsiktigt och målmedvetet arbete för en hållbar orienteringssport.
Det är en förening som har en inriktning på att vara en klubb för alla och som verkar för ett hållbart samhälle och en hållbar inriktning på sitt aktivitetsutbud.
I kombination med att man vill nå ut till nya målgrupper ligger idéer om att erbjuda billiga, eller helt gratis gemensamma resor och visa på samåkningsalternativ.
De har bland annat infört en samåkningspool till träningar, motionsorienteringar och tävlingar. Både för förare och passagerare.
De informerar om och lyfter fram kollektivtrafiklösningar i inbjudningar för att ta sig till och från aktiviteter och olika arrangemang och uppmuntrar cykelåkning till egna aktiviteter.
De har även utvecklat ett Special-Naturpass i samarbete med Umeå Energi för att uppmuntra alla att cykla till och från Umeå Energicentrum när dom ska dit på evenemang.
Stipendiet, som är på 15 000 kronor, delades ut av Svenska Orienteringsförbundets chef Susanne Söderholm i samband med helgens 25manna.
Umeå OK:s ordförande Tjelvar Otterbjörk:
– Det är en uppmuntran och en bekräftelse på att vi gör något som verkar ha betydelse. När man själv är mitt uppe i det tycker man att allt är självklart, men det är det uppenbarligen inte eftersom Skogssportens gynnare och Svenska Orienteringsförbundet tycker att det vi gjort är värt att uppmärksamma. På det sättet betyder det väldigt mycket. Sedan blir det också en stimulans för att fortsätta med det hållbara arbetet.
Varför ville ni ge er in i den typen av arbete?
– Något som är centralt är budskapet vi har på våra västar – ”En klubb för alla”. Det finns så många delar i det vi vill utveckla. Jämställdhetsplan, hållbarhetspolicy, försöka bryta gränserna för att få in fler etniciteter i klubben. Parallellt med den traditionella verksamheten vill vi göra ännu mer.
Gröna kotten är ett miljöstipendium som instiftats av Skogssportens Gynnare i samarbete med elbolaget Nordic Green Energy och SOFT.
Vid bedömningen av Gröna kotten – orienteringens miljöpris läggs stor vikt vid värderingar och förhållningssätt som ligger till grund för den ansökandes arbete med:
- Natur- och Miljöfrågor
- Markfrågor och allemansrätt
- Utbildning och information om miljö och hållbarhet
- Miljö och hållbarhet för arrangemang, transporter och anläggningar och på vilket sätt och i vilken omfattning verksamheten bedrivs i linje med dessa.
Utgångspunkten är Svenska Orienteringsförbundets Natur- och miljöprogram och den checklista som finns där.
Fler stipendier
Du kommer väl ihåg att söka stipendier genom Skogssportens Gynnare? Sista ansökningsdatum för höstens stipendier är den 25 oktober. Nominera någon till årets tränare. Kanske er egen klubbtränare? Förutom det är det dags att söka Silva JK-fonden, Unga ledare och Utvecklingsstipendium för talanger.
https://skogssportensgynnare.se/stipendier/