28.08.2024

Fullspäckad SM-helg väntar

Svensk Orientering
Till helgen väntar en fullspäckad SM-helg för både orienteringslöpning och PreO, där tävlingarna avgörs i Norge.

På fredag startar SM för både ungdomar och veteraner.
Ungdoms-SM börjar med sprint under fredagseftermiddagen, fortsätter på lördagen med långdistans och avslutas under söndagen med distriktsstafett. Härnösands OK är arrangör och tävlingarna avgörs i Härnösand. Till sprinten väntar stadsmiljö för löparna medan under långdistansen och stafetten väntar skogsmark med gles hällmarkstallskog på höjderna och i övre delen av sluttningarna, samt vuxen granskog i varierande åldrar längre ner i sluttningarna och i dalgångarna.

Över 400 deltagare är anmälda till både sprint och medeldistansen medan 79 lag är anmälda till stafetten.  Se mer fakta och startlista i Eventor

Under fredagen börjar även veteran-SM med sprint, följs upp på lördagen med medeldistans och avslutas på söndag med långdistans. Tävlingarna avgörs i Öregrund och Pålsmora. Sprintområdet kommer underlagsmässigt att vara väldigt varierande och kommer att innehålla strandnära rena berghällar, gräsmattor, skogsmark, grus och gångvägar samt asfaltsbelagda ytor och vägar. Miljön är småstadsbebyggelse, villa och bostadsområden, park och kustnära strandtallskog.

Skogsdistanserna avgörs i ett homogent skogsområde med ett fåtal privata markägare. Skogen är vacker, och innehåller många finskurna höjdpartier som till del känns kantiga och vresiga och till del släta och mycket snabblöpta. Några större sankmarker av olika typ finns.

Närmare 700 deltagare är anmälda till sprinten medan det till medeldistansen är över 1 200 anmälda och drygt 1 000 till långdistansen.  
Se mer fakta och startlista i Eventor

Under lördagen väntar kval för SM i långdistans i Trosa. Flera av de svenska landslagslöparna är anmälda och det väntas bli spännande och tajt. Löparna kan förvänta sig en detaljrik skogsmark av kustterrängtyp med inslag av ett flertal skogsbilvägar, ett mindre antal stigar (Sörmlandsleden går genom området), områden med större och mindre sankmarker samt några sjöar. Kupering är svag till måttlig. Terrängen består av såväl öppna lättlöpta partier med mycket god sikt, som tätare skog med sämre sikt. Tävlingarna avgörs sedan under söndagen och totalt är 556 deltagare anmälda. Se mer fakta och startlista i Eventor.

Årets Dag- och TempO-SM i PreO hålls i Norge och avgörs under lördag och söndag. Det blir tävlingar i trakterna av Hamar, Norska och Svenska Mästerskapen arrangeras samtidigt.

Se mer fakta och startlista i norska Eventor

RELATERADE NYHETER

Ungdomar Jukola 2024
Var med och forma framtiden för Svensk Orientering!
Lärarfortbildningar bjuder på både teori och praktiska moment
Dags för lärarfortbildning ”jätteviktigt för att uppdatera sig och få nya idéer och tankar”
240821 Bagheerastafetten Tildaandersson
Sök LOK-stöd senast 25 augusti
Fler nyheter