Tove Alexanderssons långdistansguld i Bohuslän förra året innebär att det är hela sju svenskar som springer morgondagens gröna utmaning i Rõuge.
På damsidan är det utöver Alexandersson (som i egenskap av regerande mästarinna har en friplats) Helena Jansson, Karolin Ohlsson och Emma Johansson.
Johansson gör sin första start i detta mästerskap.
- Uppladdningen har gått som jag önskat och jag ser fram emot det som väntar, säger Johansson som vann de svenska VM-testerna på såväl lång- som medeldistans:
- Det är klart att segrarna i testerna gav självförtroende. När det gäller det rent orienteringstekniska så är det egentligen inte någon jättespeciell terräng. Visst; det är grönt så jag kommer att springa runt lite mer än vad jag normalt sett gör, säger Johansson.
På herrsidan har Martin Regborn varit inne i VM-leken genom sin sjundeplats på sprinten. Utöver världscupledare Regborn är det William Lind och Johan Runesson som springer för Sverige:
- Nu har jag väntat på detta i snart ett år, jag är verkligen full av tillförsikt inför morgondagen, säger Lind, som slog sig in i det svenska VM-laget efter en mycket stark världscuptour i Finland i slutet av maj, där han var på pallen i båda skogsdistanserna:
- Det är klart att det är bra att ha med mig i ryggsäcken. Nu gäller det bara att få till ett bra tekniskt lopp i morgon, säger Lind som tog sin hittills enda VM-medalj i sin senaste mästerskapsstart. Detta när han förde upp det svenska stafettlaget till bronset på slutsträckan.
Johan Runesson gör sitt femte senior-VM. Men det var tre år sedan han senast var med.
Nu är 26-åringen rejäkt taggad inför morgondagen:
- Jag har inte satt upp något placeringsmål. Men visst; jag drömmer om guld, och en andra dröm är medalj. Men det viktigaste är att jag har gjort det optimala loppet. Gör jag det så kommer det att räcka långt för det verkligen en utmanande terräng.
Hur tänker du rent orienteringstekniskt med tanke på att terrängen är så ”grön” som den är?
- Min taktik är som alltid, när jag tittar på vägval, jag tänker alltid ta det vägval som jag tycker känns snabbast i den mån det också känns säkert. Står jag inför ett val där det kostar 5-10 sekunder att gå runt så kör jag på det, Men om runt-vägvalet kostar mer tid än så då måste jag se till att vara tillräckligt koncentrerad för att ta det snabbaste vägvalet. Det gäller att våga vara offensiv, säger Runesson.