Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.

Bild: Johan Trygg

15.04.2024

Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad

Skidorientering
Genom åren har forskare undersökt fysiologiska och biomekaniska faktorer för att nå framgång i längdskidåkning och orientering. Den vetenskapliga kunskapen specifikt om skidorientering har däremot varit begränsad. Nu är dock den första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad där landslagsåkaren Jonatan Ståhl är en av författarna.

Rubriken på artikeln är; Skidorientering: ett vetenskapligt perspektiv på en multidimensionell utmaning.

I artikeln så utforskas sportens utveckling, krav, framtidsutsikter och utmaningar samt potentialen för att bli en olympisk idrott.

Europamästaren i sprint från 2023 och vinterns VM-sexa i jaktstart, Jonatan Ståhl, är en av författarna och han har jobbat tillsammans med Hans-Christer Holmberg, välkänd professor och forskare inom längdskidåkning, som är adjungerad professor vid Luleå tekniska universitet.

– Vi i landslaget fick en förfrågan om någon aktiv ville vara med i arbetet med att ta fram en vetenskaplig artikel och jag ställde upp. Jag tyckte det lät spännande, berättar Jonatan Ståhl.

Jonatan var med och tog fram formulär inför intervjuer med 16 internationella skidorienterare (elva herrar och fem damer) från Norge, Sverige och Finland.

– Sedan var jag mycket delaktig i skrivandet. Inte minst kring de skidorienteringsspecifika delarna.

Hur har det varit att göra detta? Till vardags pluggar du ju till civilingenjör!
– Det var något nytt och en intressant process. Det var framför allt det jag ville se och testa, berättar Ståhl.

Artikeln tar upp ämnen som: De fysiologiska kraven för skidorientering; Biomekaniska aspekter av skidorientering; Orienteringen och kognitiva aspekter av skidorientering; Hur tränar en skidorienterare.

I slutet på artikeln kan man läsa att författarna identifierat fyra specifika forskningsfrågor som är avgörande för att utveckla sporten skidorientering:

  1. Vilka träningsstrategier är mest effektiva och hur kan träningen individualiseras?
  2. Vilka biomekaniska egenskaper som är unika för skidorientering, det vill säga skiljer sig från längdskidåkning, bör de aktiva fokusera på?
  3. Hur kan kognitiva förmågor som kartläsning, rumslig orientering och vägvalsbeslut förbättras och kan Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) och/eller Artificiell Intelligens (AI) vara användbara i detta sammanhang?
  4. Hur kan uppföljning av individuell prestation i realtid med användning av bärbar teknologi användas för att förbättra prestandan?

Artikeln är på engelska och du läser den i sin helhet här.

Bildtext toppbild: Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering. Bild: Johan Trygg.

Text: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

SM i skidorientering i Malung flyttas fram en vecka på grund av snöbrist. Bilden på Evelina Wickbom, I19 IF, från helgens cuptävlingar utanför Mora.
SM i skidorientering framflyttat en vecka
Jonatan Ståhl tog en silverpeng på sprinten vid World University Games i Italien. Bilden från VM i fjol.
Jonatan Ståhl tvåa på World University Games i Italien
Hemmaåkaren Magdalena Olsson är en av huvudfavoriterna i damklassen när Svenska cupen i skidorientering när IFK Mora OK arrangerar cupens två första deltävlingar i helgen. Bilden från förra årets cuptävlingar i Falun.
Fina förhållanden inför Svenska cupen i skidorientering
Fler nyheter