Förbundskapten Kalle Dalin tillsammans med landslagstränare Thomas Landqvist under världscupen i Schweiz.

Bild: Hugo Mattsson

04.06.2024

Förbundskapten Dalin summerar världscupstarten – och filar på VM-truppen

Orientering
Efter omgång ett och två av världscupen i Schweiz och Italien har förbundskapten Kalle Dalin landat på svensk mark igen. Här summerar Dalin starten på världscupsäsongen och berättar att han filar på de sista bitarna av VM-truppen. ”Vi släpper truppen på torsdag”, säger Dalin.

Första världscuphelgen i Schweiz slutade i dur med segrar för både Tove Alexandersson och Emil Svensk.

– Hade jag gjort en summering efter första omgången i Schweiz hade jag varit eld och lågor. Det var verkligen en rivstart där, säger Kalle Dalin och fortsätter:

– Det var kul med Toves seger efter sjukdom och bland herrarna var det något extra skulle jag säga, med Emils seger och så många andra av herrarna med framskjutna placeringar med pallplatser för Jonatan (Gustafsson) och Martin (Regborn).

Några löpare var besvikna i Schweiz också. Till exempel missade Karolin Ohlsson och Emma Bjessmo avancemang i knockout-kvalet.

– Att ”Karro” och Emma rök redan på fredagen var lite förvånade och kanske gick de inte tillräckligt hårt. Det är stenhårt att ta sig vidare, konstaterar Dalin.

Gångna helgs tävlingar i Italien bjöd på en del utmaningar som det svenska laget hade en del problem men, bortsett då från Martin Regborn som fortsatte att leverera och nu toppar den totala världscupen.

– Det var absolut klurigare i Italien. Vi visste vad som väntade men vi behärskade det ändå inte, förutom Martin då, säger Dalin.

– Jag var väldigt förvånad och jag har egentligen inte riktigt landat i någon orsak till det. Vi var väl förberedda och trodde att banorna skulle börja i skogen som de gjorde. Alla utom Martin var ganska avsågade när vi löparna kom ner i staden.

– Vi klarade inte sprintorientering i skog tillräckligt bra. En liten förklaring kan vara att vi på läger och träningar har vi haft fokus på VM där vi vet att de individuella loppen kommer vara i stadsmiljö.

I stafetten slutade Sverige fyra, tio sekunder bakom segrande Schweiz, men ingen i förstalaget fick till en perfekt sträcka.

 – Vi är ju med och Tove fick gå ut med tätkänning men alla i laget var bidragande till att vi inte lyckades så bra som vi vill, säger Dalin och lägger till:

– Man är lite besviken efter Italien men vi måste ju konstatera att Martin leder världscupen och Jonatan och Tove ligger på tredje plats.

Topp tio i världscupsammandraget är också Hanna Lundberg, Josefin Tjernlund och Emil Svensk.

Det är nu stenhårt om platserna till den svenska VM-truppen där två löpare har friplatser: Tove Alexandersson (knockout-sprint) och Sara Hagström (individuell sprint).

– Jag filar på de sista pusselbitarna i VM-truppen nu och pratar med löparna. På torsdag kommer vi släppa laget, avslutar Dalin,

Ställningen i världscupen efter tre deltävlingar:

Damer
1. Simona Aebersold, Schweiz 260
2. Natalia Gemperle, Schweiz 240
3. Tove Alexandersson, Sverige 187
4. Victoria Hästad Björnstad, Norge 110
5. Hanna Lundberg, Sverige 109
6. Andrine Benjaminsen, Norge 108
7. Aleksandra Hornik, Polen 107
8. Ida Agervik Kristiansson, Danmark 93
9. Venla Harju, Finland 86
10. Josefin Tjernlund, Sverige 80

Herrar
1. Martin Regborn, Sverige 190
2. Tuomas Heikkilä, Finland 153
3. Jonatan Gustafsson, Sverige 139
4. Kasper Harlem Fosser, Norge 134
5. Joey Hadorn, Schweiz 127
6. Emil Svensk, Sverige 122
7. Tomas Krivda, Tjeckien 101
8. Tino Polsini, Schweiz 91
9. Daniel Hubmann, Schweiz 85
10. Yannick Michiels, Belgien 80

Komplett ställning i världscupen

Text: Johan Trygg.

Bildtext toppbild: Förbundskapten Kalle Dalin tillsammans med landslagstränare Thomas Landqvist under världscupen i Schweiz. Bild: Hugo Mattsson.

RELATERADE NYHETER

Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Karolin Ohlsson med VM-silver och Tove Alexandersson med sitt 21:a VM-guld tillsammans med Simona Aebersold på bronsplats på knockout-sprinten på VM i Edinburgh.
Svensk medaljsuccé på Sprint-VM – guld, silver och brons
Fler nyheter