Svensk Orientering logotyp
07.11.2017

Folksporten orientering snart 100 år – firas i Saltsjöbaden där allting startade

Orientering
Om drygt ett år fyller den moderna orienteringen 100 år, något som kommer att uppmärksammas stort när Swedish League 2019 avslutas i Stockholm. "Nu har vi chansen att fira! 100 år – det är ju pampigt", säger förbundschef Susanne Söderholm.

Orientering är en idrott med riktigt gamla anor, men den moderna sportens födelse dateras till 1919. I mars det året arrangerade en man vid namn Ernst Killander en tävling i Saltsjöbaden utanför Stockholm, ett arrangemang som lockade många tävlande och som kom att följas av flera liknande tävlingar. En boll var satt i rullning och året därpå tillkom den första regelsamlingen.

1969 samarbetade Järla med Svenska Orienteringsförbundet för att uppmärksamma 50-årsjubileet av tävlingen och i mitten på 70-talet blev minnet av Ernst Killanders initiativ permanent. Då restes monumentet ”Förste orienteraren”, en jättelik löpare i stål.

År 2019 har det alltså gått ett sekel sedan orienteringen blev folklig och detta belyser Järla och SOFT genom att arrangera Swedish League-finalen i samma trakter där den första tävlingen hölls och där ”Förste orienteraren” i dag står placerad, i Saltsjöbaden.

Förberedelserna är redan i full gång.

– Anledningen till att vi är ute i så god tid är att det handlar om ett 100-årsjubileum. Tillsammans med SOFT och Nacka kommun planerar vi för de olika aktiviteterna i 100-årsfirandet där Swedish League-finalen är en del, säger Järlas Fredrik Trahn.

Järla kommer att arrangera två deltävlingar i Swedish League, en sprint och en medeldistans. Sprinttävlingen kommer hållas i Fisksätra och ska kombineras med ett integrationsprojekt med syfte att fler ska få upp ögonen för orienteringssporten. Medeldistansen kommer äga rum på Skogsö i den ostligaste delen av det väldiga Nackareservatet.

Järlas landslagsstjärna Karolin Ohlsson ser fram emot tävlingarna:

– Jag är ju något av en Stockholmsfantast. Det går att springa fort men orienteringen är ändå utmanande här. Min favoritterräng är den i Stockholm och det finns jättefina områden här ute i Nacka. Jag ser inget annat än att det här kan bli hur bra som helst, säger hon.

Varför är det här 100-årsjubileet viktigt att uppmärksamma tycker du?

– Jag tycker mest det är väldigt häftigt. 100 år! Det är hur lång tid som helst. Att vi nu är tillbaka på samma plats och kör en tävling tycker jag är ett perfekt sätt att fira det på.

Från SOFT:s sida är man glada över att ha dragits in i Järlas storslagna planer:

– Järla kom med den här idén tidigt, så det är jättebra att vi kunde sätta ihop det med Swedish League-avslutningen. Det är ju en kanonidé, kombinationen med platsen där den första tävlingen gick av stapeln, säger förbundschefen Susanne Söderholm, som också tänker sig att 100-årsjubileumet kan uppmärksammas på skidorienterings-VM som arrangeras i Piteå samma år.

– Vi är ett fantastiskt framgångsrikt förbund. Vi blir fler och vi har världens bästa landslag i ett antal idrotter. Nu har vi chansen att fira! 100 år – det är ju pampigt, säger Susanne Söderholm.

Här är hela Swedish League-programmet 2019:

  • 29 mars, deltävling 1 SM Natt som avgörs i Vedema nv Hässleholm.
  • 13-14 april, deltävling 2-3 En medeldistans och en långdistans i ett område mellan Grums och Säffle.
  • 3-5 maj, deltävling 4-6 En sprint och en medel i Nacka kommun. Sprinten avgörs i Fisksätra och medeldistansen på Skogsö. Sedan blir det en avslutande jaktstart i Stockholmstrakten, exakt var är ännu inte spikat.

Programmet för 2018:

  • 7 april, SM, ultralång, Jönköpingsalliansen
  • 13 april, sprint, OK Silva/Rävetofta OK  
  • 14 april, lång, OK Silva/Rävetofta OK
  • 15 april, medel, OK Silva/Rävetofta OK
  • 20 april, SM, natt, Jönköpingsalliansen
  • 22 april, final, jaktstart, Linköpings OK

Läs mer om Swedish League HÄR

RELATERADE NYHETER

240928 Medeldistans Världscupenfinland Hugomattsson 1
Tove Alexandersson vidare till nästa omgång i Jerringpriset
Hittahem Soderhamn
Hittahem i Söderhamn lockar nya till orienteringen
Från vänster: Landslagschef Håkan Carlsson, Lina Strand landslagstränare med huvudfokus på skog och Kalle Dalin landslagstränare med huvudfokus på sprint.
Lina Strand starkt nyförvärv i landslagsorganisationen
Fler nyheter