Svensk Orientering logotyp
06.05.2022

Far och son har lagt banorna inför helgens Tiomila

Orientering
I helgen är det äntligen dags för Tiomila. Lars ”Peno” och Johan Persson har lagt banorna till helgens samtliga tävlingar. Sammanlagt har de spenderat över tusen timmar på banläggningsarbetet.
Skådeplatsen för helgens tävlingar är Ånnaboda, en skidstadion 22 km nordväst om Örebro. Terrängen som väntar löparna är karaktäristisk för Kilsbergen: Bitvis är det kuperat, stenbundet och brötigt.
 
– På kanten av Kilsbergen är det lite brötigt, lite stenigt och ganska svårt att ta sig fram. När man väl är uppe är det oftast väldigt fin skog och mer måttlig kupering och lite mer mossar mellan höjderna, säger Johan Persson. 
 
– De längsta banorna på tävlingen är nog även de jobbigaste fysiskt. Inte bara för att dem är längst utan även för att dem går i tuffare terräng jämfört med dem kortare, berättar Johan. 
 
För fem år sedan gick SM-stafetten i Ånnaboda. Då användes delar av det område som kommer användas under Tiomila. 
 
– Det är bra förberedelse att träna i liknande terräng eller att titta på vägvalen från SM 2017. När vi har lagt banorna har sneglat på kilometertider och vägval, men vi har inte tagit hänsyn till tidigare tävlingar när vi lagt själva banstråken, säger Johan och Peno. 
 
Ungdomsklassen är först ut under tävlingsdygnet med start kl. 10:30. Ungdomarnas banor är mellan 3 till 4,6 km och går i området närmast arenan. Banläggarna berättar att ungdomarna kan förvänta sig:
 
– En blandning mellan stig- och skogslöpning där mängden av varje beror på vilken sträcka de springer. På de flesta sträckorna går det snabbast att gena, men det är även möjligt att springa runt.  Banorna har mestadels god sikt vilket gör att ungdomarna kan lyfta blicken och därför oftast ser tydliga hållpunkter.
 
När ungdomarna gått i mål är det dags för start i damkavlen. Förstasträckan startar kl. 13:15. Förhandsfavoriterna är försedda med GPS och kan följas via livesändningen. Alla sträckor förutom ”långadagen” (sträcka 3) är gafflade i damkavlen. Sträckorna har varierande längd och karaktär. 
 
– Det är en relativt tuff terräng, önskad totaltid i damkavlen är drygt fyra timmar. Vi vill även ha variation mellan sträckornas karaktärer, säger Johan och Lars. 
 
I damkavlen är sträcka tre (9,3 km) och sträcka 5 (8,1 km) de längsta sträckorna. 
 
– På de längre sträckorna är terrängen överlag mer vildmarkslik och kräver större löpteknik och styrka i skog. 
 
Klockan 21:30 är det dags för start i Tiomilakavlen. Kavlen består av tio sträckor varav sju går under dygnets mörka timmar. I år är den så kallade ”långa natten” sträcka nummer fem, den samt sträcka åtta är de enda raka sträckorna i kavlen. 
 
– Det går att tappa mycket tid på långa natten och sistasträckan om löparna inte är vältränade. Sträcka 3 och 4 är viktiga inför långa natten, där går det inte att vinna Tiomila, men väl att förlora det, säger banläggarna. 
 
– De sträckorna som kommer avgöra toppstriden mest är nog de korta, gafflade medeldistansträckorna 6 och 7, tillägger Johan. 
 
Ett spännande tiomiladygn väntar alla löpare och publik. Alla kavlar går att följa via Tiomilas webbsändning: https://webbtv.10mila.se.
 
Sändningen startar kl. 10:00 på lördagmorgon. För de som inte kan vänta till dess sänds ett studioprogram med uppsnack inför budkavlarna kl. 18.00-19:00 nu ikväll. 
 
Här är de dam- och Tiomila-lag som kommer bära GPS under de första sträckorna:
https://10mila.se/images/10mila_2022/Dokument/Bulletiner/eng/Supplement/Lag_med_GPS_under_10MILA_2022.pdf

RELATERADE NYHETER

240928 Medeldistans Världscupenfinland Hugomattsson 1
Tove Alexandersson vidare till nästa omgång i Jerringpriset
Hittahem Soderhamn
Hittahem i Söderhamn lockar nya till orienteringen
Från vänster: Landslagschef Håkan Carlsson, Lina Strand landslagstränare med huvudfokus på skog och Kalle Dalin landslagstränare med huvudfokus på sprint.
Lina Strand starkt nyförvärv i landslagsorganisationen
Fler nyheter