Elvira Larsson öppnade MTBO-EM med en fin fjärdeplats på sprinten.
30.05.2024

Elvira Larsson tre sekunder från medalj på MTBO-EM

Mountainbikeorientering
När EM i MTBO startade med sprint på torsdagsförmiddagen så gjorde Elvira Larsson en mycket stark insats. Elvira åkte i mål som fyra och var bara tre sekunder från bronsmedaljen. ”Jag hade inte räknat med en så bra placering”, säger Larsson.

EM avgörs i trakten av Ostróda, Polen och för svensk del så var det Ryda SK:s Elvira Larsson som lyckades bäst på den inledande distansen. Med en stark avslutning på loppet så var Elvira bara tre sekunder bakom fransyskan Constance Devillers i mål. Det var tätt bakom Elvira också. Ursina Jaeggi, Schweiz och Ruska Saarela, Finland delade femteplatsen sex sekunder efter och Finlands Marika Hara var ytterligare tre sekunder bakom som sjua.

Elvira gick ganska tidigt i startfältet och låg länge på medaljplats innan den sent startande fransyskan Devillers kom och slog henne med tre sekunder.

– Inför tävlingen hade vi trott att det skulle vara lite mer orienteringstekniskt. Det var en ganska enkel bana i dag, berättar Larsson.

Elvira Larssons väg till fjärdeplatsen.

För ovanlighetens skull var det tillåtet att gena i skogen.

– Jag gjorde det på några ställen men det är ju inget vi är vana vid att få göra. Det gick bra men var lite slumpmässigt. På något ställe var det ett träd i vägen och på ett annat ställe var det som en motorväg i stället.

– Jag gjorde ett litet misstag till först kontrollen där jag åkte in på fel stig. Jag kom på det direkt men det var väl dom tre sekunderna, säger Larsson och skrattar lite och lägger till:

– Men jag är nöjd.

Vad betyder det här för de kommande loppen på EM?
– Det är en bra bekräftelse att man hänger med och det är främst långdistansen i morgon jag sett fram emot.

Gabriella Gustafsson slutade tolva, 50 sekunder bakom Elvira. Tilda Palm åkte in på en 18:e plats och Karin Gustafsson 21:a. I herrklassen slutade Oskar Johansson 33:a.

På juniorsidan var Signe Feil och Jon Hansson bäst med femte respektive sjätte plats. I 17-klasserna hade Sverige två åkare till start. Ludvig Eggöy Markhester slutade åtta och Emilia Jakobsson åkte in på 13:e plats.

Bildtext toppbild: Elvira Larsson öppnade MTBO-EM med en fin fjärdeplats på sprinten.